Arxiki

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στις 8:00μμ, 16 Ιουνίου στην Πιαλεία το 5ο Συνέδριο-Πολιτιστική εκδήλωση…“Ασκληπιεία 2018”, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Πύλης, η Κοινότητα Πιαλείας & ο Πολ. Σύλλογος  «Οι Φίλοι του μουσείου Πιαλείας», στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημ. Σχολείου, αντί του αύλειου χώρου του Μουσείου, όπως είχε προγραμματιστεί, λόγω της έντονης βροχόπτωσης.

Την όλη εκδήλωση προλόγισε ο συντονιστής αυτής κ. Δημ. Παπαγιαννόπουλος, ενώ ακολούθησε η κήρυξη έναρξης του συνεδρίου, από τον Δήμαρχο Πύλης κ. Κων/ίνο Μαράβα.

Ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κ. Μαράβας, κατά την ομιλία του τόνισε πως: «Η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν έχει ως στόχο μόνο την διατήρηση του «χθες», την θύμηση του Ασκληπιού, την θύμηση του πρώτου φαρμακοτριβείου, που διατηρούσε στην Πιαλεία. Απεναντίας…Όραμά μας είναι η ανάδειξη της Πιαλείας σε τόπο επίσκεψης, για την ηρεμία της ψυχής & του σώματος»…

Για να συνεχίσει…: «Πέραν των κοινών κινήσεων που γίνονται με τον Δ. Τρικκαίων, για την ανάδειξη του Ασκληπιού, εμείς σαν Δ. Πύλης, σχεδιάζουμε & δικές μας δράσεις, οι οποίες & θα γίνουν σύντομα πραγματικότητα. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θα προχωρήσουμε στην δημιουργία & εγκατάσταση βοτανικού κήπου στον πρώην σχολικό κήπο & σε τμήμα του πάρκου του Ασκληπιού».

Ο Δήμαρχος κ. Μαράβας στο τέλος της ομιλίας του δεν παρέλειψε να αναφερθεί & στο φαινόμενο των κατολισθήσεων, με τις ζημιές που αυτό προκάλεσε, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, για το οποίο ανέφερε: «Είμαστε σε καλό δρόμο & όλα θα πάνε κατ’ ευχήν. Και αποζημιώσεις θα δοθούν & έργα αποκατάστασης θα γίνουν, αυτά που επιβάλλονται, σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν & την συνδρομή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας». 

Εν συνεχεία τον λόγο στο Βήμα πήρε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δ. Τρικκαίων κ. Μιχ. Λάππας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το όλο κόνσεπτ του Ασκληπιείου, είναι ένα όραμα μεγάλο…Ένα αφήγημα πάρα πολύ καλό, που αν το δέσουμε τουριστικά, που έχει τις δυνατότητες της τουριστικής εκμετάλλευσης & προώθησης, μπορεί να αναδειχθεί η περιοχή & να δώσει μια τεράστια υπεραξία. Πάνω σ’ αυτό Δήμαρχε, κ. Κ. Μαράβα, θα δουλέψουμε, θα συνεργαστούμε & πιστεύω ότι θα έχουμε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.»

Η Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κα Χριστίνα Ζορμπά, μέσω της ομιλίας της έκανε μια «Αναδρομή στον Ασκληπιό της Πιαλείας».

Κατόπιν οι ομιλητές κ.κ. Χρήστος Λύκας(επίκουρος καθηγητής πανεπ. Θεσσαλίας) & Θωμάς Δασκάλου(αρχιτέκτων μηχανικός), ανέπτυξαν τα θέματά τους που αφορούσαν… «Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά  από τον Ασκληπιό ως τη σύγχρονη ιατρική» ο πρώτος & «Ασκληπιός, ο ομφάλιος λώρος μεταξύ μύθου και πραγματικότητας» ο δεύτερος.

Κατά το 2ο μέρος της εκδήλωσης, τιμήθηκαν ομιλητές με αναμνηστικό τίτλο & τους δωρήθηκε από ένα βιβλίο του Μουσείου Πιαλείας, καθώς & ένα DVD από τα εγκαίνια του Μουσείου, για να ακολουθήσει η βράβευση των αριστεύσαντων  μαθητών του Σχολείου, Στεφ. Μητσάκη & Χρυσοβαλάντη Κόντου με έπαινο & χρηματικό ποσό, που κάθε χρόνο αποδίδει γι΄αυτό τον σκοπό ο κ. Κίμων Σακελλαρίου, που έλκει την καταγωγή από την Πιαλεία.

Με τιμητική πλακέτα, τιμήθηκε & ο τέως πρόεδρος της Κοινότητας Πιαλείας κ. Δημ. Παπαναστασίου, κατά την προεδρία του οποίου το 1975, έλαβαν χώρα τα πρώτα «Ασκληπιεία».

Η εκδήλωση έκλεισε με την άφιξη των Ικετών-Ασκληπιάδων, που απήγγειλαν ορφικούς ύμνους του Ασκληπιού,  μικρό θεατρικό, απαγγελία ποιήματος(δημιουργία του κ. Στεφ. Νάκου) & το άσμα:« Ο ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΠΙΑΛΕΙΑΣ».

Στον χώρο λειτούργησε & έκθεση με παραδοσιακά βότανα του Κόζιακα, χειροτεχνήματα, βιβλία & αφίσες του Ασκληπιού, ενώ στους παραβρισκόμενους προσφέρθηκαν εδέσματα και ροφήματα.

Στην χθεσινή εκδήλωση, εκτός των προαναφερθέντων, παραβρέθηκαν & τίμησαν με την παρουσία τους, οι Αντ/ρχοι κ.κ. Θαν. Κωστάκης & Γ. Τζιορτζιώτης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δήμου Πύλης κ. Χρ. Νάκος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πιαλείας κ. Ν. Λεμονάς, ο δημ. σύμβουλος κ. Δημ. Καλλαντζής, ο Περ/κός σύμβουλος κ. Απ. Κολίτσας, ο νεαρός οικονομολόγος  κ. Μικέλης Χαντζηγάκης, ο σχολ. σύμβουλος της 5ης περιφέρειας Τρικάλων κ. Απ. Σπαθής & ο Δ/ντής του Δημ. Σχολείου Πιαλείας κ. Τάσος Βακουφτσής.

Να σημειώσουμε πως για την χθεσινή εκδήλωση χαιρετιστήρια επιστολή έστειλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων κ.κ. Χρ. Σιμορέλης & Σάκης Παπαδόπουλος, καθώς & ο βουλευτής της Ν.Δ. Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας.

 

DSC02191

DSC02192

DSC02193

DSC02195

DSC02197

DSC02198

DSC02199

DSC02200

DSC02203

DSC02204

DSC02205

DSC02206

DSC02207

DSC02209

DSC02211

DSC02212

DSC02213

DSC02215

DSC02216

DSC02217

DSC02218

DSC02219

DSC02221

DSC02225

 

 

 

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Το Σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», παρουσίασαν στο Μουζάκι, Μητσοτάκης – Σταϊκούρας

Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», σε Σ…