shoes-sh_660

Το μόνο που χρειαζόμαστε για ένα περπάτημα είναι καλά αθλητικά παπούτσια, άνετο ντύσιμο, μα πάνω από όλα καλή ανατομία στα πόδια για τους κραδασμούς.

Ε. Α. Αρβανιτάκης

Ποδολόγος-ποδίατρος

Πρόεδρος του Eλληνικού συλλόγου ποδιάτρων-ποδολόγων

MSc,BSc (Hons) Podiatry MPS.

State.Reg.Pod.No. 13275

Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, το περπάτημα καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερο έδαφος ως άσκηση και δραστηριότητα εκτός σπιτιού, μιας που οποιαδήποτε άλλη μορφή άθλησης έχει περιοριστεί. Πρόκειται δε για μια δραστηριότητα που μπορούμε όλοι να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας χωρίς δυσκολία. Δεν χρειάζεται να ακολουθήσουμε κάποιο μάθημα, απλά ξεκινάμε να περπατάμε  όποτε έχουμε  ελεύθερο χρόνο, έστω και είκοσι λεπτά  την ημέρα.

Όπως διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, ένας περίπατος διάρκειας 20 λεπτών την ημέρα, είναι τόσο ευεργετικός για την υγεία που μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου κατά 33%! Επιπλέον, με αυτή τη βόλτα καταναλώνουμε 100 θερμίδες, ενώ παράλληλα μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου και καρδιοπαθειών.

Το μόνο που χρειαζόμαστε για ένα περπάτημα είναι καλά αθλητικά παπούτσια, άνετο ντύσιμο, μα πάνω από όλα καλή ανατομία στα πόδια για τους κραδασμούς. Οι ανατομικοί πάτοι Scholl Gel Activ™ Sport είναι ειδικά σχεδιασμένοι ώστε να απορροφούν τους κραδασμούς και την πίεση που ασκείται στο μπροστινό μέρος του πέλματος από αθλητικές δραστηριότητες, μειώνοντας έτσι την επιβάρυνση των αρθρώσεων. Παράλληλα, το λευκό πλαστικό μέρος υποστηρίζει την καμάρα, προσφέροντας στο πόδι την απαραίτητη σταθερότητα. Οι ανατομικοί πάτοι Scholl μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε είδος αθλητικού παπουτσιού (running, basket, tennis κλπ)

Η τεχνολογία Gel Activ™ παρέχει υψηλή αντικραδασμική προστασία (σε σχέση με τους υπάρχοντες πάτους των παπουτσιών) και άνεση στα πόδια μέσα από ένα συνδυασμό επιθεμάτων τζελ που χαρίζει μοναδικά οφέλη. Ο ειδικός σχεδιασμός τους είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην απορρόφηση των κραδασμών, μειώνοντας την πίεση που προκαλείται από το περπάτημα και τις καθημερινές δραστηριότητες στα πέλματα, χαρίζοντας άνετα και ξεκούραστα πόδια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας!

Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα  που μπορεί να παρουσιαστεί όταν περπατάμε,και όχι μόνο,  είναι η κακοσμία των ποδιών, η οποία   προκαλείται από τον ιδρώτα που περνάει στα παπούτσια τα οποία φοράμε ξανά και ξανά πριν προλάβουν να στεγνώσουν. Τα βακτήρια του δέρματος διασπούν τον ιδρώτα και έτσι ελευθερώνεται η χαρακτηριστική μυρωδιά. Τα βακτήρια αυτά συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται μέσα στα παπούτσια μας ακόμα και όταν δεν  τα φοράμε, ειδικά δε αν τα φυλάσσουμε σε σκοτεινό ντουλάπι. Έτσι, αν φορέσουμε την επόμενη μέρα τα ίδια παπούτσια, δημιουργούμε το κατάλληλο περιβάλλον- ζεστό, υγρό και σκοτεινό-  για την ανάπτυξη των βακτηρίων αυτών.

Πολύ σημαντικό είναι να φροντίζουμε να παραμένουν τα πόδια μας στεγνά και να αναπνέουν. Οι μύκητες πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα σε ζεστό περιβάλλον με υγρασία. Καλό είναι να αποφεύγουμε να περπατάμε ξυπόλητοι σε υγρό πάτωμα ή  πισίνα, ενώ πρέπει να φροντίζουμε να στεγνώνουμε καλά τα πόδια μας, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα.

Ένα βασικό μέτρο προστασίας από την εφίδρωση και την κακοσμία είναι η καθημερινή περιποίηση των ποδιών, η οποία πρέπει να γίνει ρουτίνα.  Ο ψεκασμός με αποσμητικό σπρέι όπως το Scholl freshstep πριν βάλουμε τα παπούσια  ή η χρήση αποσμητικής πούδρας Scholl freshstep στα πόδια, αλλά και στα παπούτσια, θα βοηθήσουν σημαντικά. Τα προϊόντα αυτά εξουδετερώνουν την κακοσμία και έχουν αντιϊδρωτική δράση που διατηρεί τα πόδια στεγνά έως και 24 ώρες, ενώ διαθέτουν παράγοντες που καταπολεμούν βακτήρια και μύκητες.

Επίσης, φροντίζουμε  να «αναπνέει» το πόδι μας, επιλέγοντας τα σωστά αθλητικά παπούτσια καθώς και βαμβακερές κάλτσες. Εάν κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικές κάλτσες που διατηρούν το πόδι στεγνό, ή ακόμα και κάλτσες εμποτισμένες με χημικά που καταπολεμούν τα βακτήρια, από τα οποία προκαλείται η δυσοσμία.

Τέλος, σε περίπτωση που διαπιστώσουμε σημάδια στο δέρμα ή στα νύχια, παραμορφώσεις των δακτύλων ή των νυχιών, επίμονους πόνους στα πόδια ή οτιδήποτε άλλο που κρίνουμε  ανησυχητικό, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικό ιατρό, ήτοι ποδίατρο.

Πηγή:iatronet.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…