happy_dog

Οι μέρες που περνάμε είναι δύσκολες για πολλούς από εμάς με τον ένα η με τον άλλο τρόπο.

Όσο αφορά το κομμάτι της καραντίνας, όσοι έχουμε ζωάκια, ίσως είμαστε λίγο πιο τυχεροί.

Είναι αναμφισβήτητα μια πολύ καλή συντροφιά, είναι πιστά, τρυφερά, παιχνιδιάρικα, είναι πολλά τέλος πάντων και η λίστα είναι ατέλειωτη. Και για όσους έχουμε σκύλο ειδικότερα, είναι και ένας λόγος που αυτές τις μέρες μπορούμε να ξεσκάμε λίγο, βγαίνοντας μαζί του για ένα περίπατο στη γειτονιά, με πολύ προσοχή φυσικά και τηρώντας πάντοτε τα μέτρα ασφαλείας. Παρ ‘όλα αυτά, τον περισσότερο χρόνο τον περνάμε μέσα στο σπίτι μας.

Δυστυχώς, πολλές φορές, στην καθημερινότητα μας προ καραντίνας, πολλοί από εμάς μπορεί να δυσκολευόμασταν να περάσουμε αρκετό ποιοτικό χρόνο με το σκύλο μας. Από τη μια η δουλειά, από την άλλη οι υποχρεώσεις και οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής. Όλα αυτά, συχνά μας τραβούν μακριά από αυτά που πραγματικά έχουν αξία για εμάς. Ίσως τώρα να ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με αυτά που αγαπάμε, και δε θα μπορούσε να μην είναι ένα από αυτά ο τετράποδος φίλος μας.

Παιχνίδια στο σπίτι

Yπάρχουν πολλά παιχνίδια που μπορούμε να κάνουμε μέσα στο σπίτι μαζί του.

Ένα παράδειγμα παιχνιδιού είναι το παρακάτω. Αφήνουμε το σκύλο σε σημείο του σπιτιού που δεν μπορεί να μας δει, παίρνουμε μερικές κροκέτες ή λίγα μικρά κομματάκια από το αγαπημένο του σνακ. Στη συνέχεια τα κρύβουμε σε διάφορα σημεία ενός δωματίου, με τρόπο να μη μπορεί να τα εντοπίσει με την πρώτη ματιά. Τον φέρνουμε στο δωμάτιο που έχουμε κρύψει τις λιχουδιές και αν χρειαστεί τον βοηθάμε, δείχνοντας του αρκετά κοντά στο σημείο όπου πρέπει να ψάξει. Σε αυτό το σημείο του λέμε τη λέξη «ψάξε», «βρες το» ή μια συγκεκριμένη εντολή που θέλουμε να χρησιμοποιούμε από εδώ και πέρα.

Καθώς αρχίζει να βρίσκει την τροφή, τον βοηθάμε σιγά σιγά λιγότερο, έτσι ώστε να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί περισσότερο την όσφρησή του για να βρει αυτό που θέλει. Την επόμενη φορά που θα παίξουμε αυτό το παιχνίδι, κρύβουμε την τροφή σε λίγο δυσκολότερα σημεία. Μόλις πιάσει το νόημα, του το κάνουμε λίγο ακόμα πιο δύσκολο δίνοντάς του λιγότερες βοήθειες, έτσι ώστε να κρατήσουμε το ενδιαφέρον του ζωντανό.

Πάντοτε όμως θέλουμε να είναι κάτι εφικτό και όχι τόσο δύσκολο ώστε να απογοητευτεί και να τα παρατήσει. Μπορούμε να παίξουμε το ίδιο και με το αγαπημένο του παιχνίδι αντί για τροφή, εάν ο σκύλος μας εκδηλώνει έντονο ενδιαφέρον π.χ. για τη μπάλα του.

σκύλος και καραντίνα

Εκπαίδευση

Ίσως έχει περάσει καιρός από τότε που ήμασταν στη διαδικασία της εκπαίδευσης, ή ίσως δεν το κάναμε και ποτέ. Να μια καλή ευκαιρία λοιπόν να ξεκινήσουμε να του διδάσκουμε κάποιες απλές εντολές, όπως το να κάθεται, να ξαπλώνει ή να έρχεται όταν τον καλούμε. Εάν αυτά τα κατέχει, μπορούμε να ασχοληθούμε με το να υπακούει τις εντολές μας σε γρηγορότερο χρόνο, ανταμείβοντας τις πιο γρήγορες προσπάθειές του.

Μπορούμε ακόμα και να του διδάξουμε κάτι καινούριο, όπως το να αφήνει το αντικείμενο που κρατάει στο στόμα του ή ακόμα και να βαδίζει στο πλαϊ μας. Προχωράμε την υπακοή του μέχρι το σημείο που μπορούμε μόνοι μας. Τίποτα δεν πάει χαμένο, ακόμη και αν έχουμε στα πλάνα μας να ασχοληθούμε αργότερα πιο σοβαρά με την εκπαίδευση του, με τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με το σκύλο μας στο σπίτι. Μπορούμε να του μάθουμε νέα τρικ, να ασχοληθούμε με την περιποίηση του, να παίξουμε διάφορα παιχνίδια ή γιατί όχι, να του κάνουμε και ένα χαλαρωτικό μασάζ.

Μπορούμε να χτίσουμε συνήθειες αυτό το διάστημα, που θα ενισχύσουν την καλή σχέση με το σκύλο μας. Αν καταφέρουμε να τις κρατήσουμε και μετά το διάστημα τις καραντίνας, θα κάνει καλό και σε εμάς και σε εκείνο.

Συγγραφέας: Βανέσα Κοτρώνη, Εκπαίδευση Σκύλων FB

Ονομάζομαι Βανέσα Κοτρώνη και είμαι εκπαιδεύτρια σκύλων από το 2005. Μετά την αποφοίτησή μου από σχολή εκπαιδευτών σκύλων, έχω παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό σεμιναρίων που αφορούν την προχωρημένη υπακοή, την επιθετικότητα, τις φοβίες, την προστασία προσώπων, τα σπορ, την υγεία, τη διατροφή και την ευεξία των σκύλων.

Έχω ολοκληρώσει με επιτυχία την εκπαίδευση πάρα πολλών σκύλων, κομμάτι της οποίας είναι και τα μαθήματα προς τους ιδιοκτήτες τους για την εφαρμογή και την διατήρηση της εκπαίδευσης.

Επιπλέον, μέσα από την συνεργασία μου με διακεκριμένους και έμπειρους εκπαιδευτές, έχουν βραβευτεί οι συμμετοχές μας σε αγώνες προχωρημένης υπακοής και προστασίας.

Κάθε σκύλος έχει τη δική του προσωπικότητα και τα μαθήματα με τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους είναι κάθε φορά μια ξεχωριστή εμπειρία.

Πηγή:petslife.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Χρ. Ζιάκας: Είμαι πάντα δίπλα στον κάθε πολίτη δίνοντας λύσεις. Δεν είμαι επαγγελματίας πολτικός, μιλάω με πράξεις

Αεικίνητος, πιστός, και ευσυνείδητος στον ρόλο του & τελικά αποτελεσματικός, αποδείχθη…