Agriogourouna (4)

Πασχαλιάτικο «γιουρούσι» αγριόχοιρων εν μέσω Πάσχα  σε νεοσπαρμένο αγρό καλαμποκιού, που πλέον γίνονται ακόμη πιο συχνά στα πεδινά τμήματα του Δ. Πύλης, με τα συμπαθή, κατά τ’ άλλα θηλαστικά, να προτιμούν την καλλιέργεια του καλαμποκιού, ακόμα και από την φύτρα του.

Έτσι λοιπόν Σάββατο βράδυ, ξημερώματα Πάσχα, ένα αρκετά μεγάλο κοπάδι με 30-35 αγριόχοιρους, εξέδραμαν χωρίς τα  περιοριστικά μέτρα να τα αγγίζουν, μέχρι την κτηματική περιφέρεια του Δροσερού, στήνοντας «πασχαλινό τσιμπούσι» σε αγρό 8 στρεμμάτων, τον οποίο ο ιδιοκτήτης του προ ολίγων ημερών είχε σπείρει με αραβόσιτο (Καλαμπόκι), με την ελπίδα τον Σεπτέμβρη να θερίσει τους κόπους του.

Οι αγριόχοιροι όμως είχαν άλλη γνώμη και χάριν της πολύ οξείας όσφρησης που διαθέτουν και ξεθάβοντας με χειρουργική ακρίβεια τους σπόρους καλαμποκιού του άμοιρου αγρότη, επιδόθηκαν χωρίς πολλή σκέψη σε ένα τρελό φαγοπότι, αξίας 500 τουλάχιστον ευρώ(συν άλλα τόσα που θα χρειασθούν για την επανασπορά του αγρού).

Δεν είναι η πρώτη φορά που αγριόχοιροι «αλωνίζουν» και στα πεδινά τμήματα, όχι μόνο του Δ. Πύλης, αλλά & του Νομού γενικότερα, με την απελπισία των καλλιεργητών να έχει χτυπήσει κόκκινο, ανήμποροι να κάνουν κάτι για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Το πρόβλημα είναι ήδη γνωστό εδώ και τρία χρόνια, με τις προειδοποιήσεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος προς την κεντρική εξουσία, πρώην και νυν, μέσω επιστολών του Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρ. Μιχαλάκη να είναι συνεχείς, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει έντονο και επίκαιρο, με τους καλλιεργητές να ζητούν λύση άμεσα!

Φαίνεται τελικά πως κανενός το αυτί δεν ιδρώνει, παρά μόνη η τσέπη του Ελληνα, κατά τα άλλα ΕΥΡΩ-Αγρότη, ματώνει, καθώς από τον ΕΛΓΑ τέτοιου είδους περιπτώσεις καταστροφών, δεν αποζημιώνονται;;;;;

Παρακάτω παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή του Αντ/ρχη κ. Χρ. Μιχαλάκη, πέρσι τέτοια ακριβώς εποχή, προς τους εμπλεκόμενους με το θέμα παράγοντες, η οποία ωστόσο αποτέλεσε «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω!»

«Αξιότιμοι Κ.κ..

Για μια ακόμα χρονιά στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων όπως και τα προηγούμενα χρόνια γινόμαστε μάρτυρες καταστροφών σε καλλιέργειες από την δραστηριότητα μεγάλου πληθυσμού αγριόχοιρων, οι οποίοι σε μια νύχτα προκαλούν ανεπανόρθωτες ζημιές στην παραγωγή και οικονομική καταστροφή των γεωργών.

Επειδή δεν προβλέπεται αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για την απώλεια παραγωγής, οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση.
Πιθανότητα έκρηξης κάποιας ζωονόσου σαν συνέπεια του υπερπληθυσμού του αγριόχοιρου με ανυπολόγιστες ζημιές στην χοιροτροφία και γενικότερα στην κτηνοτροφία, πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Παρεμβάσεις προς όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς σαν Περιφέρεια αλλά και μέσω της ΕΝΠΕ για την πρόληψη αλλά και την καταστολή της αύξησης του πληθυσμού των αγριόχοιρων, αλλά και προς τον ΕΛΓΑ για εξεύρεση τρόπου αποζημίωσης των γεωργών έχουν γίνει επανειλημμένα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε για την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων εκ μέρους των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ΕΛΓΑ) για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη διερεύνηση λύσης όσον αφορά τις αποζημιώσεις των παραγωγών».

ΜΕ ΤΙΜΗ
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ

 Agriogourouna (1)

Agriogourouna (2)

Agriogourouna (3)

Agriogourouna (5)

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Επιχείρηση εντοπισμού κυνηγού στο Ανθηρό. Σώος στην υγεία του…

(φωτό, Αρχείου) Ολόκληρη επιχείρηση εντοπισμού κυνηγού, έχει στηθεί από σήμερα το απόγευμα…