robotic

Η ομάδα Ρομποτικής RoboTeens του AkethInnovationRoboticsLab(AIRLab)στα πλαίσια της συμμετοχής της στο διαγωνισμό ρομποτικής του FirstLegoLeague με θέμα  CITYSHAPER, ανέπτυξε και παρουσίασε μια καινοτόμο λύση για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες ελληνικές και όχι μόνο πόλεις.

Με γνώμονα το «Θέλουμε μια ασφαλή Πόλη για Όλους» και με αφορμή τον αυξανόμενο αριθμό ατυχημάτων και δυστυχημάτων που παρατηρείται στις πόλεις κυρίως από παρεμπόδιση ή απόκρυψη των σημάτων οδικής κυκλοφορίας και των φωτεινών σηματοδοτών από διάφορα εμπόδια, η ομάδα RoboTeensμελέτησε, ανέπτυξε και υλοποίησε ένα Σύστημα Ειδοποίησης Μπλοκαρίσματος Σημάτων Κυκλοφορίας και Φωτεινών Σηματοδοτών.

Οι μαθητές αφού πρώτα μελέτησαν το πρόβλημα, ενημερώθηκαν από όλους τους αρμόδιους φορείς πραγματοποιώντας εκπαιδευτικές επισκέψεις τόσο στο e-trikala, όσο και στο κέντρο ελέγχου σημάτων του Δήμου. Παράλληλα είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να θέσουν τα ερωτήματα τους στους υπευθύνους της Τροχαίας, οι οποίοι τους επισκέφτηκαν για θέματα του Κ.Ο.Κ.

Η κατασκευή που υλοποιήθηκε με Arduino χρησιμοποιεί ένα σύστημα υπερύθρων με το οποίο αντιλαμβάνεται πότε και που υπάρχει παρεμπόδιση ή απόκρυψη των σημάτων οδικής κυκλοφορίας και φωτεινών σηματοδοτών από φυσικά (π.χ. κλαδιά δέντρων) ή τεχνητά εμπόδια (π.χ παράνομοπαρκάρισμα, περίπτερα, τέντες). Στη συνέχεια και κάνοντας χρήση του υπάρχοντος δικτύου, η εν λόγω ειδοποιεί το Κέντρο Ελέγχου Σημάτων του Δήμου Τρικκαίων για το που υπάρχει παρεμπόδιση, δίνοντας πληροφορίες όπως συντεταγμένες, εικόνα και απόσταση του εμποδίου, οπότε ενημερώνονται οι αρμόδιες αρχές (Τροχαία, Δήμος) για την επίλυση του.

Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα παρουσιάστηκε από αντιπροσωπία της ομάδας,συνοδεία του προπονητή τους κ. Αγγέλη Επαμεινώνδα στον Θεματικό  Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Μπάρδα τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020.

Ο κ. Μπάρδας είχε την ευκαιρία να δει δια ζώσης την επίδειξη και να συνομιλήσει με τους μαθητές για την πρακτική υλοποίηση της ιδέας τους σε ευρεία κλίμακα,θέτοντας δε και ο ίδιος ερωτήματα και διαπιστώνοντας ότι αυτή η ιδέα μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορους τομείς.

Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε το χαμηλό κόστος υλοποίησης της, το οποίο αποτελεί και ένα από τα πλεονεκτήματα της.  Δήλωσε δε εντυπωσιασμένος από την εφευρετικότητα και την προσπάθεια των μαθητών που τιμούν την πόλη των Τρικάλων που φημίζεται για τις Νέες Τεχνολογίες.Τόνισε στους μαθητές ότι η Περιφέρεια είναι πάντα ανοιχτή σε νέες καινοτομίες και τους παρότρυνε να συνεχίσουν την προσπάθεια.

Τέλος το project παρουσιάστηκε και στους μαθητές του 7ου Γυμνάσιου Τρικάλων,με την ελπίδα να ωθήσει όλο και περισσότερους μαθητές στην Ρομποτική καθώς και να τους ευαισθητοποιήσει στην εξεύρεση τρόπων να κάνουμε την Πόλη μας πιο ασφαλή και φιλική .

 

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Άτρωτος ο Μαράβας, μέσα από μια μεγαλειώδη νίκη! Δεν βρέθηκε ακόμη η «Αχίλλειος πτέρνα» του (βίντεο/φωτό)

«Άτρωτος» τελικά αποδείχτηκε για άλλη φορά και στην 3η κατά σειρά εκλογική μάχη, για την κ…