xalazi-dusko-4

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Κώστας Στεργίου, για τις καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες από τη χαλαζόπτωση στα ΔΔ του Δήμου Πύλης Ν. Τρικάλων.

Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης:

«Καταστροφικές ζημιές από την έντονη χαλαζόπτωση υπέστησαν, την Παρασκευή 4 Μάη, χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών (καλαμπόκι, βαμβάκι, σιτηρά, αμπελοειδή, δενδρώδεις καλλιέργειες κ.ά.), στα ΔΔ του Δήμου Πύλης (Αγ. Βησσαρίωνας, Φιλύρα, Παλαιομονάστηρο, Πύλη) στο Νομό Τρικάλων.

Η καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ολοκληρωτική. Πρόκειται για μεγάλο πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών, όπου τα καλλιεργητικά έξοδα σε συνδυασμό με τα εξοντωτικά αντιαγροτικά μέτρα που έχουν επιβάλει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι προκάτοχοί της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και η ΚΑΠ της ΕΕ (φορολογία, αυξημένα ασφάλιστρα αυξημένο κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, μειωμένες επιδοτήσεις, ΕΝΦΙΑ, διάφορα χαράτσια κλπ.) καθιστούν αδύνατη την επιβίωσή τους.

Επιβάλλεται άμεση, γρήγορη και δίκαιη καταγραφή με πλήρη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνονται οι παραγωγοί για το σύνολο των ζημιών στην παραγωγή και όχι μέρος της.

  • Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των πληγέντων παραγωγών με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
  • Να παγώσουν οι οφειλές των πληγέντων σε Τράπεζες και Δημόσιο.
  • Να υπάρξει άμεση μέριμνα για αντιχαλαζική προστασία μιας και η περιοχή είναι πολυπαθής από τη χαλαζόπτωση, ώστε να μη χάνουν οι παραγωγοί τους κόπους μιας χρονιάς.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε να ικανοποιηθούν οι πληγέντες αγρότες -παραγωγοί».

Τ.Ε.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Διακοπή ρεύματος σε ΤΚ & περιοχές των Δήμων Πύλης & Τρικκαίων

Ειδοποιούνται οι καταναλωτές ΔΕΔΔΗΕ των παρακάτω περιοχών ότι για να εκτελεσθούν απαραίτητ…