cockatiel

Παπαγάλος κοκατίλ (Cockatiel) και πως είναι σαν κατοικίδιο

Τα κοκατίλ είναι από τα μικρότερα είδη παπαγάλου και είναι ιδιαίτερα αγαπητά και έξυπνα κατοικίδια. Είναι κοινωνικά πουλιά που μιμούνται την φωνή σας και δεν έχουν πρόβλημα να κάτσουν είτε στο δάχτυλο σας είτε στον ώμο σας.

Πόσο ζει ένα κοκατίλ

Ο μέσος χρόνος ζωής τους κυμαίνεται στα 15-20 χρόνια. Με την πρόοδο των φαρμάκων και με καλή διατροφή δεν είναι απίθανο να ζήσουν και ακόμα περισσότερο. Αντίθετα με κακή διατροφή, αν δεν καθαρίζεται το κλουβί του τακτικά και δεν παρακολουθείται από κτηνίατρο μπορεί να μην αντέξει πάνω από 5 χρόνια. Τα κοκατίλ χρειάζονται τον κτηνίατρο όπως ένας σκύλος και μία γάτα. Πρέπει να πηγαίνετε το πουλί σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο να το εξετάσει.

Τι να προσέξω στην φροντίδα του

Γενικά τα κοκατίλ δεν έχουν εμφανή σημάδια όταν αρρωσταίνουν. Αυτό είναι ένας μηχανισμός άμυνας, γιατί στην άγρια φύση είναι σημάδι αδυναμίας και γίνονται στόχος για τα αρπακτικά ζώα. Έτσι όλα τα πτηνά κάνουν ότι μπορούν για να κρύψουν την ασθένεια τους. Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε αν το κοκατίλ σας είναι άρρωστο είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς του. Αν αντί να είναι ενεργητικό, να παίζει και να μιλάει κάθεται σε μια άκρη του κλουβιού ή κοιμάται συνεχώς τότε κατά πάσα πιθανότητα είναι άρρωστο και πρέπει να το πάτε στον κτηνίατρο.

Μπορώ να εκπαιδεύσω το κοκατίλ μου;

Να μάθετε το κοκατίλ σας να μιλάει είναι ο καλύτερος τρόπος να δεθείτε μαζί του. Ένα κοκατίλ που μιλάει, επαναλαμβάνει συλλαβές, προσπαθώντας να μιμηθεί τις λέξεις ή τους ήχους που του λέτε. Η χροιά της φωνής του δεν θα είναι ποτέ τόσο καθαρή όπως σ έναν παπαγάλο αλλά με λίγη προσπάθεια θα μπορείτε να καταλάβετε τις λέξεις που σας λέει.

Εκτός από το να μιλάει μπορείτε να το εκπαιδεύσετε να κάνει και διάφορα άλλα κόλπα. Μπορείτε να του μάθετε να ανεβαίνει στο δάχτυλο σας όταν του λέτε, να σκύβει το κεφάλι, να στριφογυρίζει γύρω από τον εαυτό του και να κάνει ακόμα και highfive. Όρεξη χρειάζεται μόνο να έχετε να ασχοληθείτε μαζί του.

Τα κοκατίλ είναι έξυπνα πουλιά και θέλουν να είναι συνεχώς απασχολημένα αλλιώς βαριούνται γρήγορα. Αγοράστε του παιχνίδια να παίζει στο κλουβί του, ιδιαίτερα αν είναι πολλές ώρες μόνο του και μία φορά τη μέρα βγάζετε το από το κλουβί του.

Πηγές:petslife.gr, birdchannel.com, cockatielcottage.net

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

 ΔΕΕΠ ΝΔ Τρικάλων: 49 Χρόνια ΝΔ

Στις 4/10/1974  ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει την ΝΔ. Σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη…