papastergiou

Με συγκεκριμένα βήματα η τεκμηρίωση και η διεκδίκηση σχολών & τμημάτων – Το πλαίσιο της σύσκεψης στα Τρίκαλα και οι θέσεις των 29 ομιλητών

Με τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των φορέων του Δήμου Τρικκαίων, μετά από κάλεσμα του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιμετωπίζεται πλέον το μέλλον του πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τους τρικαλινούς. Η Επιτροπή που συγκροτείται άμεσα, θα έχει τον ρόλο της τεκμηρίωσης και της παράθεσης επιχειρημάτων, που θα αποτελέσουν το «όπλο» στη «μάχη» για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Τρίκαλα.

Ολοι οι φορείς του Δήμου (πολλοί εκ των οποίων εκπροσωπούν ολόκληρο τον νομό Τρικάλων), βρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου 17 Μαρτίου 2018 στο Μουσείο Τσιτσάνη. Εκεί, μετά από τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, συζητήθηκε το μείζον ζήτημα, για την ενοποίηση των ΤΕΙ και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Όπως είχε δημοσιεύσει – ανοίγοντας τη σχετική συζήτηση – ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, τίθενται σοβαρά και σημαντικά ζητήματα για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Για τον λόγο αυτόν, στην εισηγητική του ομιλία στη συνάντηση, έθεσε ξανά, δύο θέματα: την ανάγκη τεκμηρίωσης των αιτημάτων του νομού και την ουσιαστική συζήτηση. Μια συζήτηση που ήδη έτυχε τον στόχο της. Μέσα σε δύο ώρες, με ειλικρινή, μεστό, σύντομο και σαφή διάλογο, όλοι οι τρικαλινοί φορείς έθεσαν τα βασικά ζητήματα:

1. Συμπόρευση των πολιτών και των φορέων
2. Διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης
3. Διεκδίκηση πρόσθετων τμημάτων
4. Καταγραφή των τεκμηρίων και επιχειρημάτων

Αυτά αναπτύχθηκαν ουσιαστικώς από όλους τους ομιλητές. Οι διαφοροποιήσεις καταγράφτηκαν μόνο στους τρόπους υλοποίησης των αποφάσεων, καθώς και σε ζητήματα τακτικής. Επί της ουσίας, όλοι οι ομιλητές έθεσαν ζητήματα για το πραγματικό μέλλον των σπουδών, για την ανάγκη της ενασχόλησης με την τεχνική εκπαίδευση, για την ανάδειξη – την ουσιαστική και πραγματική – των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νομού και δη του Δήμου Τρικκαίων. Για παράδειγμα, η γαλακτοκομία, η κτηνοτροφία, η διατροφή, ο αθλητισμός, ο τουρισμός, είναι σημεία και περιπτώσεις, που μπορούν να προωθηθούν.

Αυτή η προώθηση θα γίνει, όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Τρικκαίων, μέσω της επιτροπής που θα συγκροτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό, ότι συζητήθηκαν και οι τρόποι προώθησης των αιτημάτων, προβολής των επιχειρημάτων. Γενικότερα, αποδείχθηκε ότι η υπάρχουσα σύμπνοια εκφράστηκε με τον καλύτερο τρόπο.

Ο συντονιστής της συζήτησης, καθηγητής της ΣΕΦΑΑ κ. Δημήτρης Σιούλας, έθεσε αρχικώς τα βασικά ζητήματα για τη σχολή. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών και των εκπροσώπων φορέων, που ολοκλήρωναν ή συμπλήρωναν τους προηγούμενους ομιλητές.

Από τη συζήτηση δεν έλειψε κανείς:

– οι εκλεγμένοι βουλευτές κ.κ. Δριτσέλη, Παπαδόπουλος, Σιμορέλης. Εθεσαν θέματα τεκμηρίωσης των θέσεων των Τρικάλων και διαμόρφωσης συγκεκριμένων αιτημάτων, στο πλαίσιο των μελλοντικών ανακατατάξεων στην εκπαίδευση και την κοινωνία. Ο κ. Σκρέκας εκτάκτως απουσίασε, αλλά πορεύτηκε στον ίδιο δρόμο, αυτόν της διεκδίκησης.

– οι πρώην βουλευτές κ. Λέγκας, Βλαχογιάννης και Ταμήλος. Μετέφεραν τις εμπειρίες και τις δυσκολίες από τη διεκδίκηση των σχολών ΤΕΙ, καθώς και το πολιτικό ζητούμενο: της ενίσχυσης του νομού.

– ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού & Διά Βίου Μάθησης κ. Γιάννης Μπουτίνας και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Απ. Κολίτσας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με σαφή τη στήριξη στον αγώνα για τη διατήρηση σχολών και τη διεκδίκηση

– οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λάππας, Καΐκης, Μητσιούλης, Χατζηγάκης. Αναφέρθηκαν σε τρόπους διεκδίκησης, επαγγελματικών δικαιωμάτων και συμπόρευσης της κοινωνίας.

– ο πρώην Δήμαρχος κ. Κ. Παπαστεργίου και ο πρώην δημοτικός και νομαρχιακός σύμβουλος κ. Κ. Κατσίκης, ο οποίος μετέφερε την εμπειρία από την πρώτη, προ 25ετίας σχεδόν, διεκδίκηση του ΤΕΦΑΑ.

– από τον Δήμο Τρικκαίων, οι αντιδήμαρχοι κ. Κ. Ψύχος, Α. Αναστασίου, Αχ. Λασπάς και οι πρώην αντιδήμαρχοι κ.κ. Δήμα, Λεβέντη, Βασταρούχας, Γούλας, Παπανικολάου, ο τ. πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχ. Μπάρδας, η αντιπρόεδρος του Μουσείου Τσιτσάνη κ. Μητσιάδη και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ κ. Παζαΐτης

– ο αντιδήμαρχος Δήμου Φαρκαδόνας κ. Ηλίας Καραμάνος, ο οποίος μετέφερε τη στήριξη του Δήμου.

– από την εκπαίδευση, οι καθηγητές της ΣΕΦΑΑ κ. Φατούρος και Κουθούρης, η προϊσταμένη της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Βάσω Κάκλα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών κ. Χρ. Τρικάλης

– από τον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Μπλουγούρας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Καλλέας, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Απ. Κόκκοβας, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας ΕΒΕ κ. Δ. Κόκκας, ο πρόεδρος του ΔΣ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας κ. Λάππας, εκπρόσωποι ιδιωτικώνπιστωτικών ιδρυμάτων

– από τον επιστημονικό τομέα, ο  πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Νίκος Γουγουλάκης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Γιώργος Πέτρου,  ο πρόεδρος της ΝΕ Τρικάλων του ΤΕΕ κ. Λύχος, η πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Ευθ. Φωτάκη, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων κ. Κρ. Μαντζανά, ο γυμναστής κ. Μπουλογιώργος.

 

 

Load More Related Articles
Load More In Θεσσαλία
Comments are closed.

Check Also

100 σχολικά γεύματα από τον Δήμο Τρικκαίων στα σχολεία των Μ. Καλυβίων

Από την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023, 100 μαθητές και μαθήτριες των σχολείων των Μ. Καλυβίω…