xarbea ok
Γράφει η κοινωνιολόγος/συγγραφέας κα. Ιωάννα  Χαρμπέα
Παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων, σήμερα, και αναρωτιέμαι: Οι ηλικιωμένοι μας χρειάζονται μόνο μια μέρα το χρόνο την πρώτη Οκτώβρη κάθε έτους; Όχι, βέβαια, μας χρειάζονται κάθε μέρα κάθε ώρα και στιγμή και αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι μας- και περισσότερο όσοι εργάζονται σε κοινωνικές δομές με ηλικιωμένους. Οι παππούδες και γιαγιάδες είναι ωφελούμενοι του τόσο ταλαιπωρημένου προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που ποτέ δεν πήρε την θέση που του άξιζε.

Αυτή την τόσο σημαντική ημέρα το «Βοήθεια στο σπίτι» θα κάνει τις καθιερωμένες επισκέψεις στα σπίτια των γερόντων για να προσφέρει απλόχερα όσα προσφέρει χρόνια τώρα. Ίσως σε κάποιες δομές Ηλικιωμένων γίνουν γιορτές και ομιλίες για να διατυμπανίσουμε, ακόμη μια φορά, τη σπουδαιότητα της ημέρας. Και ο κύριος Γιώργος ωφελούμενος στο πρόγραμμα από το 2004 ερωτώμενος τι σκέφτεται για τη σημερινή μέρα, μας είπε απλά και γεμάτος απορία «είναι η πρώτη του μηνός, η μέρα που πληρώνομαι τη σύνταξη»!

 «Σήμερα γιορτάζετε κύριε Γιώργο είναι η Παγκόσμια ημέρα των Ηλικιωμένων», όπως έχει ορισθεί και ονομασθεί. «Ωραία», απαντά ο γεράκος, «σήμερα γιορτάζω και αύριο τι θα γίνει»; Αύριο πάλι θα ξεχαστώ. Εγώ θέλω να με θυμούνται κάθε μέρα….

Πόσο δίκαιο είχε… Κάποιες μέρες έχουν ορισθεί ως παγκόσμιες ημέρες για να θυμόμαστε! Έτσι, και την πρώτη Οκτώβρη θυμόμαστε ότι υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που μόχθησαν να δημιουργήσουν, να μεγαλώσουν τα παιδιά να προσφέρουν σε αυτή την κοινωνία και η κοινωνία δε θα πρέπει να τους ξεχνά!

Ο Πολιτισμός μιας κοινωνίας φαίνεται από τον τρόπο που φέρεται στα αδύναμα και ευπαθή μέλη της και οι ηλικιωμένοι ανήκουν σε αυτά. Οι κοινωνικές δομές που ασχολούνται με την κατηγορία των ηλικιωμένων επιτελούν σημαντικό έργο. Οι ηλικιωμένοι αποτελούν για τους εργαζομένους των δομών τους δεύτερους παππούδες τους και οι σχέσεις που δημιουργούνται στηρίζονται στην αγάπη και στην εμπιστοσύνη.

Και συνεχίζω… «Ναι γιορτάζετε σήμερα κύριε Γιώργο, τι δώρο θα σας έκανε χαρούμενο»; «Το καλύτερο δώρο για μένα κόρη μου είναι να με αγκαλιάζουν, να μου μιλάνε με χαμόγελο και να με θυμούνται πριν γίνω φωτογραφία! Αυτό είναι το πιο καλό δώρο»!

Αγκαλιάστε την Τρίτη Ηλικία γιατί κάποτε όλοι θα φθάσουμε σε αυτή. Ένα χαμόγελο και μια αγκαλιά δεν κοστίζουν τίποτα για τον καθένα μας αλλά πίστεψτε με αποτελούν ολόκληρο θησαυρό για τους ίδιους!

Load More Related Articles
Load More In Βήμα των πολιτών
Comments are closed.

Check Also

Μάκης Παπαγεωργίου: Δεσμεύομαι ότι θα είμαι δίπλα σε όλους τους δημότες, ανεξαρτήτως το τι ψήφισαν & πού ανήκουν

Συνδημότισσες και Συνδημότες… …ένας μεγάλος προεκλογικός αγώνας έφτασε στο τέλ…