juno11_b1

Το διαστημόπλοιο Τζούνο – Juno (Ήρα), το οποίο εκτοξεύθηκε το 2011 με προορισμό τον πλανήτη Δία, ήταν προγραμματισμένο να φτάσει πέντε χρόνια αργότερα. Σε αυτό αφιερώνει τοdoodle της σήμερα η google.

Η κίνηση του Τζούνο  γίνεται με ηλιακή ενέργεια και μπήκε σε πολική τροχιά ύψους 5.000 χιλιομέτρων πάνω από την ατμόσφαιρα του Δία. Αξιοποιώντας και τα αποτελέσματα προηγούμενων αποστολών, το Τζούνο θα παρέχει νέες πληροφορίες που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να καθορίσουν πότε, πώς και πού σχηματίσθηκε ο πλανήτης. Από αυτά τα στοιχεία, οι ειδικοί θα μάθουν περισσότερα για τη γένεση του ίδιου του ηλιακού μας συστήματος.

Έτσι, από τα χαράματα της Τρίτης 5 Ιουλίου, το κινούμενο με ηλιακή ενέργεια αμερικανικό διαστημικό σκάφος Juno, που έχει μέγεθος γηπέδου μπάσκετ, έφτασε στον Δία μετά το μακρύ ταξίδι του ταξίδι διάρκειας πέντε χρόνων.

Η όλη διαδικασία πυροδότησης του βρετανικής κατασκευής κινητήρα του Τζούνο, ώστε το σκάφος να βρεθεί στη σωστή θέση και να τεθεί σε τροχιά είχε διάρκεια περίπου 35 λεπτά.

Λίγους μήνες πριν φτάσει στον Δία, το Τζούνο κατέρριψε το ρεκόρ απόστασης για αποστολή που βασίζεται στην ηλιακή ενέργεια -όλες οι προηγούμενες αποστολές που έφτασαν τόσο μακριά από τον Ήλιο χρησιμοποιούσαν θερμοηλεκτρικές γεννήτριες πλουτωνίου.

Η άφιξη του Τζούνο στο Δία

Όπως ανακοίνωσε η NASA, στις 21.00 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, το Juno βρέθηκε σε απόσταση 793 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο. Κατέρριψε έτσι το ρεκόρ της ευρωπαϊκής αποστολής Rosetta, η οποία επίσης βασίζεται σε ηλιακούς συλλέκτες και έφτασε τα 792 εκατομμύρια χιλιόμετρα καθώς προσέγγιζε τον κομήτη 67P τον Οκτώβριο του 2012.

Το Juno, βάρους 4 τόνων, αντλεί ενέργεια από τρία φωτοβολταϊκά πάνελ μήκους 9 μέτρων. Στην απόσταση που βρίσκεται η Γη από τον Ήλιο, οι ηλιακοί συλλέκτες δίνουν ισχύ 14 kilowatt, αρκετή για τη θέρμανση ενός μικρού διαμερίσματος το χειμώνα.

Οι στόχοι του Τζούνο

Το Τζούνο να μετρήσει πόσο νερό υπάρχει στην ατμόσφαιρα του Δία. Η περιεκτικότητα σε νερό έχει άμεση σχέση με το πού σχηματίστηκε ο πλανήτης: ορισμένοι πιστεύουν ότι βρισκόταν ανέκαθεν στη σημερινή του θέση, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι σχηματίστηκε στις παρυφές του Ηλιακού Συστήματος και αργότερα μετακινήθηκε προς το εσωτερικό του.

Το Juno θα εξετάσει τη σύσταση, τη θερμοκρασία, τις κινήσεις των νεφών και άλλες παραμέτρους

Θα αναλάβει να χαρτογραφήσει το μαγνητικό και το βαρυτικό πεδίο του πλανήτη. Αυτό ίσως απαντήσει στο ερώτημα του αν ο Δίας έχει στερεό πυρήνα, ή αν αποτελείται εξολοκλήρου από αέρια.

Μία από τις δουλειές του Τζούνο είναι να μελετήσει τη γιγάντια μαγνητόσφαιρα του Δία, προκειμένου να δώσει νέα στοιχεία για την αλληλεπίδραση του μαγνητικού πεδίου με την ατμόσφαιρα. Επιπλέον, θα εξετάσει το σέλας που εκδηλώνεται στο βόρειο και νότιο πόλο του πλανήτη.

To Juno θα μελετήσει τον γιγάντιο για περίπου ένα χρόνο, πριν τα ηλεκτρονικά του συστήματα αρχίσουν τελικά να χαλάνε λόγω της θανάσιμης ακτινοβολίας που λούζει αυτή τη γειτονιά του Διαστήματος.

Με την ολοκλήρωση της αποστολής, το Τζούνο θα αυτοκαταστραφεί στην ατμόσφαιρα του Δία -μια κίνηση που αποφασίστηκε προκειμένου να μην μολύνει το σκάφος τον δορυφόρο του πλανήτη Ευρώπη, όπου οι επιστήμονες δεν αποκλείουν να υπάρχει ζωή.

Πηγή:news.gr

Δείτε στη συνέχεια την άφιξη του Juno στην επιφάνεια του Δία

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Πιστοποιητικό πολυτεκνικής ιδιότητας μέσω του gov.gr

Κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένε…