mistkakipou-theiafi

Το θειάφι είναι φυσικό ορυκτό και αποτελεί βασικό υλικό οικολογικής φυτοπροστασίας και εδαφοβελτίωσης που χρησιμοποιείται παραδοσιακά από τους καλλιεργητές. Θα το βρείτε να πωλείται σε γεωπονικά καταστήματα σε μικρές και μεγάλες συσκευασίες. Το θειάφι είναι ένα πολύ δημοφιλές σκεύασμα που χρησιμοποιείται ευρέως στην βιολογική γεωργία, όπως και η θειοχαλκίνη. Παρακάτω, σας παραθέτουμε τις σημαντικότερες πληροφορίες για το θειάφι και τη χρήση του στις γεωργικές καλλιέργειες.

 

• Το θειάφι έχει προληπτική δράση στο ωίδιο και τον τετράνυχο

Το θειάφι χρησιμοποιείται στις γεωργικές καλλιέργειες για να προστατεύει οικολογικά τα κηπευτικά, το αμπέλι και τα καρποφόρα δένδρα από το μύκητα του ωιδίου. Επίσης, έχει και μέτρια ακαρεοκτόνο δράση ενάντια στον τετράνυχο που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τις καλλιέργειες. Εφαρμόζεται σε προληπτικό επίπεδο, αλλά και με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων των ασθενειών και επαναλαμβάνεται ανάλογα με την ένταση της ασθένειας.

 

• Το θειάφι χρησιμοποιείται και ως μέσο εδαφοβελτίωσης

Το θειάφι λόγω της όξινης χημικής του σύνθεσης χρησιμοποιείται για τη βελτίωση ασβεστούχων εδαφών, που έχουν πολύ υψηλό pH. Με άλλα λόγια, το θειάφι συντελεί στη μείωση του pH στα εδάφη αυτά, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν καλύτερα οι διάφορες καλλιέργειες, καθώς τα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά του εδάφους γίνονται πιο αφομοιώσιμα σε εξισορροπημένο pH.

 

• To θειάφι υπάρχει σε μορφές σκόνη επίπασης και ως βρέξιμο θειάφι

Το θειάφι, ως σκόνη επίπασης, μπορεί να εφαρμοστεί με σκόνισμα πάνω στα φύλλα, αλλά και γύρω από τη ρίζα του φυτού, καθώς εκλύoνται ατμοί λόγω θερμότητας που προστατεύουν τα φυτά. Όταν σκονίσουμε στα φύλλα των φυτών και στους καρπούς των κηπευτικών, συγκομίζουμε καρπούς μετά από 7 μέρες. Όταν σκονίσουμε μόνο γύρω από τη ρίζα, χωρίς να σκονίσουμε στους καρπούς, μπορούμε να συγκομίσουμε άμεσα. Yπάρχει και το βρέξιμο θειάφι, που διαλύεται στο νερό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψεκασμό των φυτών με καλύτερη κάλυψη της φυλλικής επιφάνειας.

 

• Το θειάφι λειτουργεί καλύτερα σε θερμοκρασίες 20-26°C

Τo θειάφι είναι φυτοτοξικό σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 28°C και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πάνω στα φύλλα γιατί ίσως προκαλέσουν εγκαύματα. Επίσης, δεν λειτουργούν σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από 18°C. Η δραστικότητα του είναι βέλτιστη σε θερμοκρασίες άνω των 20°C έως 26°C.

 

• Κατά την εφαρμογή του θειαφιού, χρειάζονται προφυλάξεις

Αν και το θειάφι ως σκεύασμα επιτρέπεται στην βιολογική γεωργία, προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα και στα μάτια, ενώ δεν πρέπει να εισπνέετε τους ατμούς του. Είναι απαραίτητο να φοράτε μάσκα, γάντια, ειδικά γυαλιά και ρούχα προφύλαξης κατά την εφαρμογή του. Αν το θειάφι, έρθει σε επαφή με τα μάτια και το δέρμα χρειάζεται άμεσα καλό πλύσιμο με άφθονο νερό

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

mistikakipou.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

«Πορεία νίκης», έδειξε και η περιοδεία της Τρίτης, για τον Κώστα Μαράβα 

Συνέχεια στην πορεία της νίκης για τον Κώστα  Μαράβα και την Τρίτη από τα χωριά Πηγή, Λυγα…