Skourletis 2

Την απόφαση της Κυβέρνησης για την καθιέρωση της Απλής Αναλογικής ως το νέο εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει κατά τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, εξήγγειλε ο Υπ. Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης, από το Βήμα ως κεντρικός ομιλητής στην πολιτική εκδήλωση, που διοργάνωσε η Ν.Ε. Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ χθες στο Πνευματικό Κέντρο του Δ. Τρικκαίων, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις θεσμικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πάνος Σκουρλέτης

«Δεν πρέπει να φοβηθούμε το νέο, που θα βάλει στο περιθώριο, ό,τι καθυστερημένο υπάρχει, που θα οδηγήσει την Αυτοδιοίκηση σε μια νέα δημοκρατική»Άνοιξη»

«Ο ανασχεδιασμός του «Καλλικράτη» δεν θέτει ζητήματα χωροταξικού».

«Κορυφαίο θέμα για εμάς η «Κατηγοριοποίση» των Δήμων. Το πληθυσμιακό δεν θα είναι το μόνο κριτήριο για την κατανομή των πόρων».

Παίρνοντας θέση στο Βήμα ο κ. Σκουρλέτης ξεκίνησε την ομιλία του ασκώντας οξεία κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο της Novartis, το οποίο χαρακτήρισε τεραστίων οικονομικών διαστάσεων στο οποίο ενέχονται πολιτικές ευθύνες, καλώντας Κυριάκο Μητσοτάκη & Φώφη Γεννηματά, ως νεότερα πρόσωπα στην Πολιτική, να πάρουν τις αποστάσεις τους, διευκολύνοντας στην «εξιχνίαση αυτού του σκανδάλου», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα του «Μακεδονικού», κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις για κακούς χειρισμούς & χάσιμο χρόνου, αφήνοντας πίσω την χώρα από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, χάνοντας την ευκαιρία η Ελλάδα να αναβαθμίσει το κύρος της στην συνολικά στα Βαλκάνια & την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο στόχαστρο του κ. Σκουρλέτη & ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης το οποίο χαρακτήρισε «Ερμαιο των σόγαμπρων της ακροδεξιάς, των Γεωργιάδηδων & των Βορίδηδων, οι οποίοι έχουν άλλα κατά νου».

Ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε επίσης τους προκατόχους του κρατούντες την εξουσία για ανέφικτους στόχους, με την συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 4,5%, στόχοι που επηρέασαν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών & την υπερφορολόγηση, λειτουργώντας ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης & στα τελευταία τεκταινόμενα στον χώρο του ποδοσφαίρου, χαρακτηρίζοντας ως «απεχθής» την εικόνα με το πιστόλι & την εισβολή στο γήπεδο. Μια κατάσταση για την οποία δεν θα πρέπει να εξαντληθεί όλη η νομική αυστηρότητα τώρα, αλλά θα πρέπει να υπάρξει συνολικά μια συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους, για είναι κατορθωτή μια σχέση ισορροπίας & υγείας, ανάμεσα σε ένα λαοφιλές άθλημα & την ελληνική κοινωνία.

Κατά τον κ. Σκουρλέτη & αυτό το ζήτημα για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ένα θέμα στείρας αντιπολιτευιτκής τακτικής, χωρίς να κοιτάει το θέμα αυτό καθ’εαυτό & το χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει αντιπαλότητες, προωθώντας «διχαστικές κοινωνικές πολιτικές», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά τώρα με το βασικό θέμα της ομιλίας του, την Τοπική Αυτοδιοίκηση & την επιβολή της Απλής Αναλογικής, στα σχέδια της Κυβέρνησης για το νέο «Καλλικράτη, είναι μεταξύ άλλων:

-η αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους δύο βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης & την κεντρική διοίκηση

– η δημιουργία ελεγκτικού οργάνου, όχι μόνο διυπουργικού, αλλά & με συμμετοχή σ’ αυτό & των ΕΝΠΕ & ΚΕΔΕ, που θα ελέγχει & θα αναπροσαρμόζει τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης σε σχέση με οποιοδήποτε νομοθέτημα εκπονείται & ψηφίζεται από οποιοδήποτε Υπουργείο

– η συγκρότηση του λεγόμενη «Επόπτη Νομιμότητας» ως μια ξεχωριστή Υπηρεσία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που θα απαρτίζεται μόνο από νομικούς & χωρίς να αποτελεί τροχοπέδη στις όποιες διαδικασίες, θα λειτουργεί με όλες τις σύγχρονες μορφές μάναντζμεντ, με δειγματοληπτικό έλεγχο & με βάση την διεθνή εμπειρία

-η ενεργοποίηση της δυνατότητας για τοπικά δημοψηφίσματα & όλων των πρόσφορων θεσμών συμμετοχής στην Τ.Α.

-η νέα μορφή ενδοδημοτικής λειτουργίας με περισσότερες αρμοδιότητες στους προέδρους των μικρών Κοινοτήτων, δίνοντας την δυνατότητα εκλογής μέσα από ενιαία ψηφοδέλτια & όχι από παραταξιακά σχήματα, ανεξαρτήτως των κεντρικών ψηφοδελτίων του κάθε Δήμου, γνωρίζοντας από πριν, ποιο μέρος του προϋπολογισμού θα πηγαίνει στην κάθε Κοινότητα

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Σκουρλέτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ενισχύσεις που ήρθαν στο Νομό Τρικάλων από το πρόγραμμα για τα ληξιπρόθεσμα ποσού 7.174.000€… Για το πρόγραμμα «Αξία’ που θα αφορά & πάλι ληξιπρόθεσμες δαπάνες(δικαστικές αποφάσεις εις βάρος των Δήμων),έχουν δοθεί 133.000€ περίπου, ενώ οι επιχορηγήσεις για θεομηνίες από το 2017 έως τώρα, συνολικά έχουν κυμανθεί στο ποσό του 1.250.000€.

Αναφορά έγινε & στην επιχορήγηση που δόθηκε στους Δήμους Πύλης & Καλαμπάκας ως ορεινοί Δήμοι, ενίσχυση την οποία θα πάρουν & φέτος, με το ποσό να αγγίζει τις 688.000€, ενώ από το πρόγραμμα «Λειψιδρία» έχει δοθεί σε μία ΔΕΥΑ το ποσό των 120.000€.

Ακόμη αναφέρθηκε & σε δύο νέα οικονομικά «εργαλεία» τα προγράμματα «Φιλόδημος Ι» & Φιλόδημος ΙΙ», τα οποία χαρακτήρισε «στοχευμένα εργαλεία», που αποσκοπούν στην κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών σε βασικέ δομές της Τ.Α., με ήδη τρεις προσκλήσεις να έχουν ενεργοποιηθεί, όπως η συντήρηση σχολικών κτιρίων, η προμήθεια μηχανημάτων & η ανακατασκευή των παιδικών χαρών, με το προβλεπόμενο ποσό για τους Δήμους του Νομού να φτάνει στα 2.237.000€, ενώ αναμένεται να υπάρξουν & προσκλήσεις για αγροτική οδοποιία, έργα ύδρευσης & μικρά αποχετευτικά.

Skourletis Trikala (1) Skourletis Trikala (2) Skourletis Trikala (3) Skourletis Trikala (4) Skourletis Trikala (5) Skourletis Trikala (6) Skourletis Trikala (7)

 

Load More Related Articles
Load More In Θεσσαλία
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Πληρώνονται και οι επιλαχόντες «Νέοι Αγρότες» της Θεσσαλίας

Και στους θεσσαλούς επιλαχόντες Νέοι Αγρότες (130 στον αριθμό), καταβάλλεται η πρώτη δόση …