Arxiki

Την πληγείσα από τις κατολισθήσεις περιοχή της Πιαλείας στη θέση «Αλπίνα» επισκέφθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης, χθες Δευτέρα 19/3, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Πύλης κ. Κ. Μαράβα, τον Αντ/ρχη κ. Χρ. Μιχαλάκη & τους τρις κυβερνητικούς βουλευτές.

Κατά την εκεί επίσκεψή του ο κ. Σκουρλέτης ενημερώθηκε από τον κ. Μαράβα & τον κ. Μιχαλάκη για το φαινόμενο από την «γέννησή» του, ως & την έως τώρα εξελικτική του πορεία, τα προβλήματα τα οποία δημιούργησε, καθώς & τις ενέργειες που ακολουθήθηκαν & θα ακολουθηθούν στην πορεία, από πλευράς Δήμου Πύλης, Αντιπεριφέρειας & Περιφέρειας Θεσσαλίας, που είναι σε αγαστή & άμεση συνεργασία & με την αποκεντρωμένη Δ/ση Θεσσαλίας & Στερ. Ελλάδας.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός από το σημείο της κατολισθήσας περιοχής, είπε χαρακτηριστικά:

«Προτεραιότητα για εμάς είναι η αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων. Όλη την προηγούμενη χρόνια, αλλά & φέτος, όπου υπήρξαν έκτακτες καταστάσεις, θεομηνίες, ακραία φαινόμενα, που λόγω της κλιματικής αλλαγής, αυτά είναι συχνότερα, η ανταπόκριση της Κυβέρνησης, είναι πιο άμεση…Και με τα μέσα που διαθέτει & με τις Υπηρεσίες, χρηματοδώντας στην αποκατάσταση των όποιων ζημιών. 

Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει μια ολιστική παρέμβαση, ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε υποδομές που να αντέχουν περισσότερο. Αυτό επιχειρούμε συνολικά,  ιδίως στο Υπ. Εσωτερικών, με «στοχευμένα» προγράμματα για χρηματοδότηση κρίσιμων έργων υποδομής, εκ των οποίων κάποια έχουν ξεκινήσει & κάποια άλλα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Κατόπιν και σε φιλικό κλίμα, σε καφενείο της Κοινότητας, ακολούθησε μια εποικοδομητική συζήτηση, όπου αρχικά τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος κ. Κ. Μαράβας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Υπουργό για την σημερινή του επίσκεψη στην πληγείσα Πιαλεία, λέγοντας πως η «εδώ» & σχεδόν ταυτόχρονη επίσκεψη δύο αρμόδιων Υπουργών, είναι κάτι που τιμά την Κυβέρνηση, δείχνοντας έτσι πως είναι κοντά στα προβλήματα.

Η μέχρι τώρα στάση της Κυβέρνησης ικανοποιεί σε αρκετό βαθμό δημ. Αρχή & κατοίκους, ζητώντας παράλληλα ο Δήμαρχος, περεταίρω βοήθεια & ενίσχυση, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι του Δήμου είναι ορεινό, όπου κατά το τελευταίο διάστημα οι υποδομές του δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα & είναι σημαντικό η βοήθεια της κεντρικής εξουσίας να γίνει ακόμα πιο εμφανής.

Ακόμη ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να ζητήσει την συνδρομή του Υπουργού, ώστε με προσωπική του παρέμβαση, δύο μεγάλα για την Δημ. Αρχή θέματα, όπως το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας & το φράγμα της Πύλης, που ενώ εξαρχής τέθησαν σε εποικοδομητική τροχιά υλοποίησης, αυτά να «ξεκολλήσουν», από κάθε γραφειοκρατικό ή άλλης φύσεως γρανάζι, δίνοντας μια άλλη δυναμική αναπτυξιακή τροχιά στον Δήμο Πύλης & την Θεσσαλία γενικότερα.

Ο Αντ/ρχης κ. Χρ. Μιχαλάκης με τη σειρά του, ανέλυσε στον Υπουργό διεξοδικά τα πάσης φύσεως πλήγματα που δέχθηκε ο Δ. Πύλης, αλλά & ο Νομός στο σύνολό του τα τελευταία δύο χρόνια, λέγοντας πως χάριν του καλού συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, δεν υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Ακόμη ο κ. Μιχαλάκης τόνισε πως μέσα από τις κατευθυντήριες γραμμές που εδόθησαν προς την Περιφέρεια από τα τρία Υπουργεία (Εσωτερικών, Οικονομίας & Υποδομών), ετοιμάστηκαν εγκαίρως τεχνικά δελτία, ώστε με τεχνικής φύσεως ενέργειες, να δοθεί μία πρώτη ανακούφιση προς τους πληγέντες.

Ο κ. Μιχαλάκης δεν παρέλειψε να τονίσει & άλλου είδους φύσεως θέματα, όπως η Ε-65 η οποία θα βγάλει από την απομόνωση το Νομό, με την ένωσή της με την «Εγνατία», η έλλειψη προσωπικού για την στελέχωση καίριων θέσεων στις Υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας,  αλλά & στην επιτακτικότητα της ελαχιστοποίησης του χρόνου καθυστέρησης κατά τις δημοπρατήσεις.

Κατόπιν οι δύο Δ/ντές της Οικονομικής Υπηρεσίας κ. Παν. Τζιαχρήστος & της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Σπ. Αποστολόπουλος, ανέφεραν στον Υπουργό ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης & λύσης, όπως για παράδειγμα το «Σύζευξης 2», η έλλειψη τηλεοπτικής κάλυψης σε όλο το ορεινό κομμάτι του Δήμου, το καθεστώς των ειδικών χρηματοδοτήσεων, η γραφειοκρατεία στις δημοπρατήσεις, η έλλειψη επιστημονικού προσωπικού, η μη δυνατότητα απευθείας αναθέσεων έργων σε μικρούς Δήμους, όπως ο Δήμος Πύλης κ.λ.π.

 

Πάνος Σκουρλέτης

«Όταν στην Περιφέρεια, σε μικρό τόπο, δίνονται στοχευμένα χρήματα, πιάνουνε τόπο». Δεν πρέπει να μπαίνουν σε ένα καλάθι & να χάνονται».

«Εγκαινιάσαμε έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης, τα προκύψαντα έκτακτα προβλήματα, χωρίς διαμεσολαβήσεις & σκοπιμότητες, διότι τα έργα & οι ανάγκες του κόσμου, δεν έχουν χρώμα».

«Έχει διπλή αξία, όταν κάποια χρήματα, έστω κι αν είναι λίγα, πηγαίνουν σε έναν μικρό τόπο…πιάνουν τόπο, διότι είναι είναι συγκεκριμένες οι ανάγκες».

Ο κ. Σκουρλέτης στην δική του σύντομη ομιλία & αφήνοντας αρχικά σαφείς αιχμές στους πρότερους κρατούντες την διακυβέρνηση, οι οποίοι(σύμφωνα πάντα με τον ίδιο) δεν φρόντισαν να επενδύσουν αρκετά στις υποδομές & όσα έγιναν, έγιναν απρογραμμάτιστα, είπε ότι πρωτίστως σε δύσκολες περιστάσεις θα πρέπει να υπάρχει από κοινού ιεράρχηση των προβλημάτων με βάση τις προτεραιότητες που προκρίνονται εκ των πραγμάτων.

Σημαντικό για τον κ. Σκουρλέτη, εκτός της κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων & κάποιων βασικών υποδομών,  σημαντικό είναι να δοθεί βαρύτητα & σε μικρής, αλλά ζωτικής σημασίας έργα, αυτά της «μικρής κλίμακας», χωρίς να παραλείψει να υπογραμμίσει τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνησή του αντιμετώπισε φαινόμενα έκτακτης ανάγκης «Χωρίς διαμεσολαβήσεις & κάθε είδους σκοπιμότητες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημαντικό επίσης για την Κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, είναι η δίκαιη ανακατανομή των ενισχύσεων προς του Δήμους, που θα επιτευχθεί με το σπάσιμο του «Υδροκεφαλισμού», που αναπαράγει την ανισότητα, πράγμα το οποίο θα φανεί με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, στο οποίο θα εισαχθεί, όσον αφορά στην δίκαιη ανακατανομή των πόρων, η κατηγοροποίηση των Δήμων όπου η ΚΑΠ, δεν θα πηγαίνει με μόνο κριτήριο τον πληθυσμό, αλλά & με άλλα ποιοτικά κριτήρια & τις ανάγκες του Δήμου που προκύπτουν & απ’ την  γεωγραφική του θέση.

Αναφορικά με το κατολισθητικό φαινόμενο της Πιαλείας είπε πως είναι ξεχωριστό & ιδιαίτερο φυσικό, γεωλογικό φαινόμενο για το οποίο θα πρέπει η επιστημονική μελέτη να αποφανθεί & να υποδείξει τα περιθώρια των παρεμβάσεων που μπορούν να γίνουν & σε συνεργασία με τα άλλα δύο εμπλεκόμενα Υπουργεία των Οικονομικών & Υποδομών, να επισπευθεί ο χρόνος για ενδεδειγμένες & βάσιμες πλέον παρεμβάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος.

Κατά την επίσκεψη του Υπουργού στην Πιαλεία παρόντες επίσης ήταν ο κ. Νικ. Ντήτορας/Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Δ/σης Θεσσαλίας & Στερ. Ελλάδος, ο κ. Χρ. Κουλουκούρας, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πιαλείας κ. Ν. Λεμονάς, καθώς & οι Αντ/ρχοι & δημ. σύμβουλοι του Δ. Πύλης.

Μετά την Πιαλεία ο κ. Σκουρλέτης, παρέστη ως ο κεντρικός ομιλητής στην πολιτική εκδήλωση, που διοργάνωσε η Ν.Ε. Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις θεσμικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων, ενώ σήμερα Τρίτη θα συναντηθεί με τους τέσσερις δημάρχους και τον Αντιπεριφερειάρχη, για τα προβλήματα του Νομού στο Δημαρχείο Τρικάλων, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα επισκεφθεί και την Καλαμπάκα και θα συναντηθεί με το Δήμαρχο κ. Χρ. Σινάνη.

 

IMG_6297 IMG_6298 IMG_6310 IMG_6312 IMG_6324 IMG_6326 IMG_6328 IMG_6333 IMG_6335 IMG_6336 IMG_6339 IMG_6342 IMG_6344 IMG_6350 IMG_6358

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά

Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…