Syriza

Στο Ν. Τρικάλων βρίσκεται από σήμερα Πέμπτη για μια διήμερη επίσκεψη, ο Υφ. Παιδείας κ. Δημ. Μπαξεβανάκης, όπου από το πρωί, μέσω των επισκέψεών του & όσων ακολουθήσουν αύριο, σε δομές της επαγγελματικής Εκπαίδευσης, είχε δια ζώσης συναντήσεις με μαθητές & καθηγητές αυτής, που θα του μεταφέρουν απόψεις & προβλήματα, που εντρυφούν στον συγκεκριμένο τομέα.

Δημ. Μπαξεβανάκης

«Δεν υπάρχει κανένας νέος σχεδιασμός για αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση για τη Θεσσαλία»

«Θέλουμε όλες οι πόρτες για τη συνέχιση των σπουδών, να είναι ανοιχτές & για τα παιδιά των ΕΠΑΛ»

«Η εκπαιδευτική πολιτική ανήκει στην Κυβέρνηση & το Υπ. Παιδείας. Όλοι όσοι συνεμπλεκόμαστε στην λειτουργία των σχολείων, οφείλουμε να συνεργαζόμαστε για να βρούμε λύσεις. Δεν είναι διέξοδος να πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλον, ούτε να υπάρξει μεταβίβαση ευθυνών»

Σήμερα το απόγευμα ο Υφυπουργός κατά την συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, στα Γραφεία της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στο βασικό αντικείμενο της επίσκεψής στο Νομό, που είναι ο χώρος της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης, με στόχο αυτή να ‘ρθει στο κέντρο της προσοχής, της Κοινωνίας συνολικά & η αναβάθμιση που επιχειρείται από πλευράς Κυβέρνησης σ’ αυτό το κομμάτι της Εκπαίδευσης.

Σκοπός λοιπόν της Κυβέρνησης είναι το Επαγγελματικό Λύκειο, σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα, να γίνει μια ισότιμη επιλογή για τους μαθητές, συγκριτικά με το Γενικό Λύκειο. Ο κ. Μπαξεβανάκης αναφέρθηκε επίσης στα νέα προγράμματα του ΕΠΑΛ & στη νέα δομή, που αποτρέπει την πρόωρη εξειδίκευση, καθώς & στην πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 120 εκ. €, η οποία αποδίδεται ως ενίσχυση για τον εργαστηριακό εξοπλισμό των ΕΠΑΛ.

Ακόμη ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσβαση των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια, κάτι το οποίο έχει καθιερωθεί από πέρυσι, ενώ από τον Ιούνιο το ποσοστό θα φτάσει στο 5%. Επίσης στην καθιέρωση των διετών προγραμμάτων σπουδών, που θα γίνουν με την ευθύνη των Πανεπιστημίων & των ΤΕΙ & θα απευθύνονται στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, με όλο το κύρος & την επιστημονική εγγυρότητα, που αυτά παρέχουν.

Σχετικά με τον θεσμό της «Μαθητείας» είπε πως πρόκειται για ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα, προαιρετικό, ένα χρόνο μετά την λήψη του πτυχίου, το οποίο «αγκαλιάστηκε» από εκπαιδευτικούς & μαθητές & οδηγεί μετά από πιστοποίηση, σε ένα επίπεδο προσόντων παραπάνω & συγκεκριμένα στο πεδίο «5» του ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων.

Όσον αφορά στην Ειδική Αγωγή, ο κ. Μπαξεβανάκης εξήρε την έγκαιρη στελέχωση των σχολείων αυτών με διδακτικό προσωπικό, με το κουδούνι φέτος να χτυπάει στις 11 του Σεπτέμβρη, πράγμα το οποίο δείχνει πως για την Κυβέρνηση, όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα στην γνώση & αυτό αποτελεί προταιρεότητά της. Η Κυβέρνηση αυτό το απέδειξε & εμπράκτως την τελευταία διετία, με την ίδρυση 30 τέτοιων σχολείων, ένα εκ των οποίων είναι & το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο στα Τρίκαλα.

Σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση αντιμετώπισε το θέμα των προσφύγων & στον τομέα της Εκπαίδευσης ο κ. Μπαξεβανάκης είπε πως αυτό αντιμετωπίσθηκε αρχικά μέσω των ειδικών δομών υποδοχής, ενώ από φέτος άρχισε η ένταξη μαθητών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες(Δημοτικό, Γυμνάσιο,Λύκειο) & στην περιοχή των Τρικάλων, με κοινή αποδοχή εκ των συμμαθητών τους.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμη & στην λειτουργία Δ.ΙΕΚ στην Καλαμπάκα, ως παράρτημα του Δ.ΙΕΚ Τρικάλων, όπου θα λειτουργήσουν από του χρόνου ορισμένα τμήματα με νέες ειδικότητες, κάτι το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής & έγινε αποδεκτό από το Υπουργείο.

Τώρα, σχετικά με ζητήματα της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που απασχολούν αρκετές περιοχές της χώρας, αλλά & το Νομό Τρικάλων, που διαθέτει την ΣΕΦΑΑ(Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) & το Τμήμα Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων(ΤΕΙ Θεσσαλίας), με την τοπική κοινωνία να αγωνιά για την τύχη τους, κατά πόσο αυτές  οι σχολές θα παραμείνουν στην περιοχή ή θα οδεύσουν σε μια πιο συγκεντρωτική πορεία, εμείς να σταματήσουμε στην δήλωση του Υφυπουργού: «Κανένας σχεδιασμός για αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση στην Θεσσαλία».

Σε καταιγισμό ερωτήσεων από πλευράς δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα ο κ. Μπαξεβανάκης εξήγησε πως κατά τον εν εξελίξει ευρύτατο διάλογο που έχει ανοίξει ανάμεσα στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα(ΑΕΙ & ΤΕΙ κάθε Περιφέρειας), η απάντηση του Υπουργείου είναι πως θα προχωρήσει & θα νομοθετήσει μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που η Εκπαιδευτική Κοινότητα θα συνεννοηθεί, συναποφασίσει & θα καταλήξει σε λύσεις που θα στηρίζονται κυρίως σε ακαδημαϊκά & επιστημονικά κριτήρια.

Δεν πρόκειται να προκριθούν λύσεις, που θα επιβληθούν άνωθεν του Υπ. Παιδείας. Όπου δεν υπάρχει συνεννόηση & συναίνεση, το Υπουργείο δεν έχει κανέναν λόγο να προχωρήσει. Όπου τα πράγματα είναι ώριμα, το Υπουργείο αυτό που κάνει, είναι να επισημοποιεί την συμφωνία της Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Κάτι τέτοιο έγινε & με την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής, το ίδιο γίνεται & σε άλλες Περιφέρειες της χώρας. «Αναμένουμε τις εξελίξεις σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας & όπου υπάρξει συνεννόηση & κατάληξη, εδώ είμαστε να συναινέσουμε & εμείς σε αυτό που η Πανεπιστημιακή Κοινότητα θα συναποφασίσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαξεβανάκης.

Αύριο Παρασκευή ο Υφυπουργός θα επισκεφθεί το ΕΠΑΛ Καλαμπάκας, το 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών Τρικάλων, ενώ θα έχει συνάντηση & με την Επιτροπή Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος θα παραβρεθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δ. Τρικκαίων σε επίσημη εκδήλωση τελετής βράβευσης του Διαγωνισμού: «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2018», όπου θα απευθύνει χαιρετισμό & θα πάρει μέρος στην απονομή βραβείου σε Σχολείο.

Load More Related Articles
Load More In Θεσσαλία
Comments are closed.

Check Also

Το Σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», παρουσίασαν στο Μουζάκι, Μητσοτάκης – Σταϊκούρας

Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», σε Σ…