Neromylos Pylis (2)

 

Panagos Vasilis Του Βασίλη Πανάγου / εκπαιδευτικού

Χάθηκε ο τριγμός της μυλόπετρας και η βουή του νερού που γύριζε τη φτερωτή. Τώρα παραφυλάει η εκκωφαντική σιγή και η περιφρόνηση της πέτρας. Έξι σακιά στάρι είναι φορτωμένα στα μουλάρια, που να τ’ ακουμπήσω γέρο μυλωνά; Είναι ο μόχτος μιας χρονιάς να θρέψει τη φαμίλια.

Τα ανηφορικά σοκάκια του απάνω μαχαλά της Πόρτας, με έφεραν στο «Περιβόλι» και στα χαλάσματα του παλιού νερόμυλου. Έκανα μια σύντομη στάση κι έριξα μια ματιά στον σκελετωμένο μύλο. Ίσα – ίσα που ξεχώριζε ανάμεσα από τους θάμνους και τους γκριζωπούς βράχους της βουνοπλαγιάς. Κοίταζα τους λαξεμένους κυβόλιθους που σχημάτιζαν το περίτεχνο αρχιτεκτονικό τόξο, κι αναρωτήθηκα, που να ‘ναι άραγε κρυμμένα τα ψιθυρίσματα του νερού και της πέτρας; Συντεχνίες δεσμοφυλάκων σφάλισαν στα κάτεργα του χρόνου, λέξεις και αριθμούς, ήχους και εικόνες. Τα άψυχα και παγερά ερείπια, δείχνουν αφημένα στο έλεος της ανοιξιάτικης πλημμυρίδας και στις καταιγίδες της ανθρώπινης αδιαφορίας.

Neromylos Pylis (1)

Όσο για την ιστορία, αυτός ο νερόμυλος –ίσως- ανήκε παλιότερα στον Πινακά. Οι πρόγονοί του κατοικούσαν στο χωριό της Μεγάλης Πόρτας, όπως μας πληροφορεί το οθωμανικό απογραφικό κατάστιχο του 1454/55. Το μοναστήρι Δούσικο, το 1592 αγόρασε τον μύλο από κάποιο γενίτσαρο ονόματι Μουσταφά. Τον 19ο αιώνα ο νερόμυλος πέρασε στη κυριότητα της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου του χωριού Πόρτα Παζάρ. Η αυλαία της λειτουργίας του έπεσε το 1944, με τελευταίους μυλωνάδες τους Χρήστο Πλακιά και Αντώνη Κοφίνα.

Στις μέρες μας, ένα ακόμη μνημείο της προβιομηχανικής εποχής στέκει έρημο και ορφανό. Ένα κομμάτι του λαϊκού πολιτισμού και της αρχιτεκτονικής παράδοσης παραμένει αναξιοποίητο, όπως και τόσα άλλα. Αρκετά από αυτά τα μνημεία είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό, ακόμη και στο ΥΠΠΟ, που είναι το κατεξοχήν αρμόδιο όργανο για να τα κηρύξει διατηρητέα. Νομίζω, πως εκείνο που προέχει είναι η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων και γενικότερα η παιδεία μας. Όμως, δεν πρέπει να παραβλέψουμε και τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, που είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για να εξαλειφθεί κάθε κηλίδα πολιτιστικού πρωτογονισμού.

Load More Related Articles
Load More In Βήμα των πολιτών
Comments are closed.

Check Also

 “Forest Park” στα Τρίκαλα;!  *  “ Έστι δε αρχή της λέξεως το ελληνίζειν” 

 Του Ηλία  Γιαννακόπουλου/Φ ι λ ο λ ό γ ο υ          “ Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική / το …