Αρχική

Η Συνέντευξη του κου Παύλου Μπαλογιάννη,  ιδρυτή του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας Καλαμπάκας, στο PyliNews.gr & τη Βασιλική Μαχιά.

Τους τελευταίους μήνες ένα νέο μουσείο έχει ανοίξει τις πύλες του κοσμεί την πόλη της Καλαμπάκας. Πρόκειται για το «Μουσείο Ελληνικής Παιδείας» που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης με άψογα διαμορφωμένους χώρους και μοναδικό υλικό. Ο ιδρυτής του, κος Παύλος Μπαλογιάννης, συνταξιούχος συμβολαιογράφος κι ένας εκ των σημαντικότερων συλλεκτών της χώρας μας, μιλάει στην ιστοσελίδα μας και στην Βασιλική Μαχιά για το νέο του αυτό εγχείρημα.

 

  • Θα θέλατε να μου πείτε κάποια πράγματα για το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας;

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό. Σ’ αυτό εκτίθενται μοναδικές συλλογές σχετικές με την ελληνική εκπαίδευση και την παιδεία γενικότερα. Η παρουσίαση των εκθεμάτων είναι απόλυτα ανθρωποκεντρική, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του σύγχρονου επισκέπτη. Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας  είναι μία από τις δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στους σκοπούς της εταιρείας «Κιβωτός Ελληνικής Παιδείας».

  • Τι είναι η Κιβωτός Ελληνικής Παιδείας;

Η Κιβωτός Ελληνικής Παιδείας είναι μία μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε. με μοναδικό εταίρο εμένα που έχει σαν σκοπό μία σειρά από πολιτιστικές δραστηριότητες.

  • Πότε άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το Μουσείο;

Το Σάββατο, 25 Οκτωβρίου του 2015 και οι πρώτες αντιδράσεις του κόσμου είναι πολύ ενθαρρυντικές.

  • Ποιος είναι ο σκοπός του Μουσείου;

Σκοπός του Μουσείου είναι η διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή.

 

  • Τι μπορεί να δει κάποιος κατά την επίσκεψή του στο Μουσείο;

Στο Μουσείο εκτίθενται  βιβλία που διδάχτηκαν στα σχολεία της Ελλάδος από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους (Δημοτικά, Σχολαρχεία, Γυμνάσια, Λύκεια) και στα ελληνικά σχολεία εκτός  Ελλάδος (Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Αμερική, Ρωσία κ.α.). Επίσης, υπάρχουν βιβλία των Μεγάλων Διδασκάλων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού  και ιδιαίτερα των Θεσσαλών λογίων (Κ. Κούμα, Θ. Φαρμακίδη, Δ. Πύρρου και άλλων) καθώς και  βιβλία Αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων της περιόδου 1500-1830  που εκδόθηκαν σε Βενετία, Βιέννη, Παρίσι, Λονδίνο κ.α. Στο Μουσείο, ακόμη, ο επισκέπτης μπορεί να δει μύθους του Αισώπου σε εκδόσεις 1600-1850 καθώς. Ιδιαίτερη θέση έχουν οι σχολικές ενδυμασίες ,αντικείμενα, τετράδια και σχολικές φωτογραφίες αλλά και οι συλλογές χαρακτικών, φωτογραφιών και περιοδικών με θέμα τους βράχους των Μετεώρων, τα μοναστήρια και τη ζωή των μοναχών.

Οι χώροι του Μουσείου διαμορφώθηκαν έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της πληροφόρησης και οι επισκέπτες να συμμετέχουν ενεργά στην παρουσίαση των εκθεμάτων. Γι αυτό και διαμορφώθηκαν οι εξής αίθουσες.

Η Παλαιά Αίθουσα διδασκαλίας όπου ο επισκέπτης μπορεί να χρησιμοποιήσει την πλάκα και το κοντύλι, να γράψει με την πένα και το μελάνι και να παρακολουθήσει σχετικές επιμορφωτικές προβολές.

Η Αίθουσα Αισώπου όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την αφήγηση και προβολή μύθων.

Η Αίθουσα Μετεώρων όπου μπορεί να θαυμάσει το μεγαλείο των Μετεώρων με τρισδιάστατες φωτογραφίες χρησιμοποιώντας παλιές στερεοσκοπικές μηχανές και να μάθει την ιστορία των μετεωρίτικων μονών .

 

  • Τι είναι αυτό που σας οδήγησε στην δημιουργία αυτής της συλλογής;

Η αγάπη για το βιβλίο, γιατί χωρίς αυτή τίποτε δεν μπορεί να γίνει, η στέρηση γιατί το βιβλίο το στερήθηκα στα παιδικά μου χρόνια και η περιέργεια που με  παρακινούσε συνεχώς να μάθω  για την εκπαίδευση, για τα βιβλία και τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν από τους μαθητές παλαιότερων εποχών.

  • Πώς υλοποιήθηκε και σε ποιους πόρους στηρίχθηκε ένα τόσο μεγαλόπνοο έργο;

Η ίδρυση του Μουσείου είναι μία αποκλειστικά ιδιωτική πρωτοβουλία χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση ή οικονομική βοήθεια.

 

  • Εκτός απ’ αυτή καθ’ αυτή την έκθεση που βλέπουμε στον κεντρικό χώρο του Μουσείου, υπάρχει και κάτι άλλο;

Εκτός από τον εκθεσιακό χώρο που υπάρχει σήμερα, ετοιμάζεται μία αίθουσα στο υπόγειο του Μουσείου, όπου θα φιλοξενηθούν διάφορες άλλες συλλογές που διαθέτει η  ΚΙΒ.Ε.Π. και δεν μπορούν να εκτεθούν στον υπάρχοντα εκθεσιακό χώρο του Μουσείου.

  • Τι επισκεψιμότητα έχει το Μουσείο;

Η επισκεψιμότητα στο Μουσείο παρουσιάζεται πολύ θετική. Από όλα τα μέρη της Ελλάδος έρχονται σχολεία που πραγματοποιούν τις σχολικές τους εκδρομές στη Θεσσαλία και είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι βρίσκουν ενδιαφέρον στο Μουσείο μας και πάρα πολλοί επισκέπτες από το εξωτερικό, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την ελληνική εκπαίδευση κι ασφαλώς για τις συλλογές των βιβλίων των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες επισκέφθηκαν το Μουσείο Κινέζοι φοιτητές της ελληνικής γλώσσας που συνεργάζονται με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

 

  • Τι άλλους στόχους έχετε θέσει για το μέλλον του Μουσείου;

Στόχος μας είναι  το Μουσείο στο μέλλον να φιλοξενεί  περιοδικές εκθέσεις με θέματα συναφή με το αντικείμενό του, καθώς και  εκθέσεις άλλων Μουσείων της Ελλάδας ή του εξωτερικού στα πλαίσια συνεργασιών, τις οποίες συζητάμε αυτή την περίοδο.

 

  • Έχουν γίνει κατά καιρούς εκδηλώσεις στο Μουσείο;

Μέσα στα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα από τις 24 Δεκεμβρίου ως τις 3 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από το Θεατρικό Εργαστήριο Καλαμπάκας «Επί Σταγών» και τους Παραμυθάδες της Καβάλας.

Επίσης, τον Μάρτιο (22-27/3) με αφορμή την Εθνική εορτή της 25ης  Μαρτίου στον χώρο του Εντευκτηρίου του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας εκτέθηκαν 40 περίπου λιθογραφίες του Γερμανού ζωγράφου Peter Von Hess με θέματα από την Ελληνική Επανάσταση και 24 εικόνες της Ελληνικής Επανάστασης του στρατηγού Μακρυγιάννη που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Παναγιώτης Ζωγράφος.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, 2 Απριλίου, το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας πραγματοποίησε εβδομαδιαίο αφιέρωμα στην μεγάλη Ελληνίδα συγγραφέα παιδικών βιβλίων Αντιγόνη Μεταξά (Θεία Λένα) από τις 28 Μαρτίου ως τις  3 Απριλίου.

Τέλος, την Κυριακή, 10 Απριλίου, o Σύνδεσμος Φιλολόγων ν. Τρικάλων, σε συνεργασία με τους Εθελοντές του Δήμου Τρικκαίων  πραγματοποίησε επίσκεψη-εκδήλωση στο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας. Μετά την ξενάγησή των επισκεπτών στον χώρο πραγματοποιήθηκε εισήγηση από την κα Μαρία Αλεξίου, στέλεχος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, με θέμα «Ξεφυλλίζοντας ηλεκτρονικά λεξικά: έχουν πραγματικά κάτι καινούργιο να μας προσφέρουν;».

  • Πώς μπορούν να ενημερώνονται περαιτέρω για το Μουσείο οι επισκέπτες που ενδιαφέρονται;

Μέσα από την ιστοσελίδα του Μουσείου  http://www.bookmuseum.gr

  • Τι ενθύμια μπορεί να προμηθευτεί ένας επισκέπτης φεύγοντας από το Μουσείο;

Ο επισκέπτης φεύγοντας μπορεί να προμηθευτεί πολλά δώρα τα οποία προσπαθούμε πάντοτε να είναι κοντά στο όλο πνεύμα του Μουσείου και τα εκθέματά του.

DSC01406 copy

DSC01429 copy DSC01413 copy DSC01414 copy DSC01418 copy DSC01420 copy DSC01424 copy DSC01426 copy DSC01428 copy

DSC01432 copy DSC01434 copy DSC01437 copy DSC01438 copy DSC01439 copy DSC01440 copy DSC01444 copy DSC01452 copy DSC01455 copy

Load More Related Articles
Load More In Συνεντεύξεις
Comments are closed.

Check Also

Ολοκληρώθηκε η παράδοση- παραλαβή & η συγκρότηση σε Σώμα του νέου ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Πύλης

Από το απερχόμενο ΔΣ του Εμπορικού Συυλόγου Πύλης, εξεδόθη η κάτωθι σχετική ανακοίνωση …