Agor epik

Κώστας Αγοραστός: Η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, αλλά και η Θεσσαλία ευλογήθηκαν από τον Θεό να έχουν Μητροπολίτη τον Μακαριστό Ιγνάτιο

«Η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, αλλά και η Θεσσαλία ευλογήθηκαν από τον Θεό να έχουν Μητροπολίτη τον Μακαριστό Ιγνάτιο» επεσήμανε κατά τον επικήδειο λόγο που εκφώνησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην εξόδιο ακολουθία του  Μακαριστού Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κύρου Ιγνάτιου.

Παράλληλα, ο κ. Αγοραστός απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τόνισε ότι «είμαστε βέβαιοι ότι θα κάνετε ό,τι πρέπει ώστε το έργο του μακαριστού Μητροπολίτη να έχει την δέουσα συνέχεια και σας διαβεβαιώνουμε ότι από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ώστε η Λάρισα, η οποία πενθεί για την κοίμηση του Ποιμενάρχη της, να προχωρήσει και πάλι μπροστά».

Αναλυτικότερα, ο επικήδειος λόγος που εκφώνησε ο Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ως εξής:

«Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμε,

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιε, τοποτηρητά της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου,

Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, αγαπητοί ιερείς και πιστοί,

Αποχαιρετούμε σήμερα εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκ μέρους δηλαδή όλων των πολιτών της θεσσαλικής γης, τον μακαριστό Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κυρό Ιγνάτιο, έναν άνθρωπο που έγινε δικός μας και ο οποίος επί 24 χρόνια έκανε την Λάρισα πατρίδα και σπίτι του, δείχνοντας στην κοινωνία μας ότι η Εκκλησία μπορεί αθόρυβα, με αγάπη, με υπομονή, με έμπνευση να εργαστεί για την συμφιλίωση των διαφορών των ανθρώπων, χωρίς να προτάσσει μόνο τι είναι δίκαιο και τι πρέπει, αλλά τηρώντας τον λόγο του Ιδρυτή της «αγαπάτε αλλήλους».

 Δεν σας κρύβω ότι είναι και για μένα ιδιαίτερα δύσκολη αυτή η ώρα. Δεν είναι μόνο η θεσμική συνεργασία, την οποία είχαμε με τον μακαριστό, μέσω της οποίας προσπαθήσαμε να κάνουμε καλό στην Λάρισα, τον Τύρναβο και όπου τα όρια της Μητροπόλεως έφταναν. Είναι κυρίως το γεγονός του αποχωρισμού από έναν άνθρωπο που ήταν πατέρας. Ευγενής. Εγκάρδιος. Με λόγο πραότητας. Με εύχαρη διάθεση. Έναν άνθρωπο που κατέστησε την Λάρισα τόπο στον οποίο μεγάλες προσωπικότητες της Ορθοδοξίας με χαρά επισκέφθηκαν, ευλόγησαν, έδωσαν δύναμη με την παρουσία τους και ταυτόχρονα έδειξαν τον σεβασμό τους προς το πρόσωπο του Επισκόπου της.

Να μνημονεύσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο; Εσάς, Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμε; Τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο; Τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο; Η Λάρισα έγινε κέντρο εκκλησιαστικό χάρις στον μακαριστό Ποιμενάρχη της και τους άξιους συνεργάτες του. 

 Μου είναι δύσκολο να αποχαιρετήσω έναν άνθρωπο από τον οποίο άκουγα με μία σοφή απλότητα, χάρισμα που σπανίζει στους καιρούς της αυτάρκειας, γνώμες και συμβουλές οι οποίες όλες κατέτειναν στην αγάπη και την αλήθεια, όχι μόνο για την μαρτυρία της Εκκλησίας, αλλά και ημών των πολιτικών. Γνώμονας του μακαριστού Ιγνατίου ο λαρισαϊκός λαός. Ο ίδιος ήταν άνθρωπος παραδοσιακός. Λιτός. Αντιλαμβανόταν την πορεία των καιρών. Ήθελε μία Εκκλησία πατριωτική. Δεν έκλεισε όμως ποτέ την πόρτα σε κανέναν άνθρωπο που είχε ανάγκη, όποια κι αν ήταν η καταγωγή του, όποιος κι αν ήταν ο λόγος που βρέθηκε στον τόπο μας. 

 Ο μακαριστός Ιγνάτιος δεν βρήκε το καλύτερο δυνατό κλίμα στην αρχή της παρουσίας του στην Λάρισα. Εξελέγη Μητροπολίτης σε μία Μητρόπολη η οποία δεν ήταν ενωμένη. Κέρδισε όμως τις καρδιές των ανθρώπων. Ένωσε τον ιερό κλήρο. Μακροθύμησε στις δυσκολίες. Και επούλωσε με την πίστη του και την αγάπη του, το χαμόγελο της καρδιάς του τις πληγές του παρελθόντος. Έδωσε ο ίδιος το παράδειγμα σε μία κοινωνία στην οποία συχνά το μίσος και οι απαιτήσεις δεν μας επιτρέπουν να είμαστε ένα και να συμπορευόμαστε για το καλό όλων. Κι αυτό ίσως είναι μία από τις σπουδαιότερες παρακαταθήκες του. 

 Μου είναι ακόμα δύσκολο να αποχαιρετήσω έναν άνθρωπο,  ο οποίος ανέπτυξε κοινωνικό έργο στην Λάρισα. Ίδρυσε Γηροκομείο στο Αρμένιο, συντηρεί το Κρίκειο Ορφανοτροφείο θηλέων, οργάνωσε το συσσίτιο “Ο ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ”, στο Επισκοπείο. Φρόντισε ώστε να μην υπάρχουν πεινασμένοι, ανακούφισε τους φτωχούς, συμπαραστάθηκε στους φυλακισμένους, στους πρόσφυγες, στους ασθενείς. Οργάνωσε σπουδαίο νεανικό έργο, συγκεντρώνοντας παιδιά και νέους στην αγκαλιά της Εκκλησίας. Έδειξε ότι και χωρίς μεγάλες διακηρύξεις η Εκκλησία μπορεί να είναι και αυτό που γνωρίζαμε όλοι μας, δηλαδή αυτή που διασώζει τις αξίες της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, αλλά και να καταθέτει μαρτυρία στην εποχή μας που να αγκαλιάζει τον σύγχρονο άνθρωπο. 

 Η Μητρόπολη, αλλά και η Θεσσαλία ευλογήθηκαν από τον Θεό να τον έχουν Μητροπολίτη. Γιατί ο μακαριστός Ιγνάτιος είχε άριστη συνεργασία με όλους τους Μητροπολίτες της Θεσσαλικής γης και αυτό μας έδινε επιπλέον χαρά και ικανοποίηση. Ο μακαριστός έναν συναγωνισμό καλλιεργούσε μόνο:  αυτόν στα καλά έργα, την φιλοξενία, την ανθρωπιά!    

 Μακαριώτατε,

Γνωρίζουμε την αγάπη σας για τον τόπο μας και τους ανθρώπους. Γνωρίζουμε ότι θα προσέξετε αυτήν την Μητρόπολη, γιατί είναι από τις πλέον κομβικές και για την Εκκλησία της Ελλάδος και για την πατρίδα μας. Άλλωστε, στην Εκκλησία τα πρόσωπα υπηρετούν έναν κοινό σκοπό: και θρησκευτικό και πατριωτικό και κοινωνικό. Είμαστε βέβαιοι ότι θα κάνετε ό,τι πρέπει ώστε το έργο του μακαριστού Μητροπολίτη να έχει την δέουσα συνέχεια και σας διαβεβαιώνουμε ότι από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ώστε η Λάρισα, η οποία πενθεί για την κοίμηση του Ποιμενάρχη της, να προχωρήσει και πάλι μπροστά. 

 Εκ μέρους του λαού της θεσσαλικής γης αλλά και προσωπικά θέλω να πω ένα μεγάλο  «ευχαριστώ» στον εκλιπόντα Ιεράρχη. Ήδη μας λείπει. 

Ας είναι αιωνία η μνήμη του».

Load More Related Articles
Load More In Κοινωνικά
Comments are closed.

Check Also

Ολοκληρώθηκε η παράδοση- παραλαβή & η συγκρότηση σε Σώμα του νέου ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Πύλης

Από το απερχόμενο ΔΣ του Εμπορικού Συυλόγου Πύλης, εξεδόθη η κάτωθι σχετική ανακοίνωση …