triti ilikia2

Μόνο τυπική δεν είναι για τον Δήμο Τρικκαίων η Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, που κάθε χρόνο εορτάζεται την 1η Οκτωβρίου. Για τα 14 ΚΑΠΗ (6 στα Τρίκαλα και 8 στις Δημοτικές Ενότητες), με τα περίπου 1.500 εγγεγραμμένα μέλη, ένας βασικός στόχος επιτυγχάνεται τα τελευταία χρόνια: «να σταθεί ο Δήμος περισσότερο κοντά στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας», όπως τόνιζε στα εγκαίνια του νέου χώρου του Α ΚΑΠΗ Τρικάλων,  ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Βέβαια, από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν εγκαινιάστηκε ο χώρος αυτός, μέχρι τώρα, μεσολάβησε ο κορονοϊός και η καραντίνα. Ετσι, ανεστάλησαν όλες οι δραστηριότητες που είχαν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται στα ΚΑΠΗ του Δήμου Τρικκαίων, με περισσότερες, πιο συχνές και στοχευμένες δράσεις.

Εξάλλου, όπως αναφέρει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Γεωργία Κοτρώνη – Μπαλοδήμου, στόχος μας είναι, «να παραμείνουν τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας αυτόνομα, ισότιμα και ενεργά μέλη της τρικαλινής κοινωνίας».

Κάτι που φαίνεται από συγκεκριμένα παραδείγματα:

Δράσεις, που κατηγοριοποιούνται ανά ομάδες, καθώς τα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου Τρικκαίων ασχολούνται με χορό, χορωδιακό τραγούδι, γυμναστική, χειροτεχνίες.

Πρόγραμμα εκμάθησης χρήσης υπολογιστών, μέσω του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Τρικκαίων.

Εκδηλώσεις κάθε είδους: εορταστικές, ενημερωτικές, εκδρομές (ψυχαγωγικές και προσκυνηματικές), ομιλίες ιατρικού κατά βάση ενδιαφέροντος.

Το 2019, μάλιστα, ο Δήμος Τρικκαίων με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τρίτης Ηλικίας, προσέφερε δωρεάν χοροεσπερίδα, για τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες μέλη των ΚΑΠΗ.

«Βοήθεια στο Σπίτι»

Εξαιρετικά σημαντική, επίσης, είναι η προσφορά και η δράση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς οι εργαζόμενοι/ες σε αυτό
φροντίζουν, περίπου 1000 τρικαλινούς/ες,
παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα, ψυχολογική στήριξη, οικιακή φροντίδα, σε μοναχικά, άπορα και μη εξυπηρετούμενα άτομα.

Το πρόγραμμα μάλιστα, στη διάρκεια της καραντίνας της περασμένης άνοιξης, διευρύνθηκε από τον Δήμο Τρικκαίων.

Ετσι, περισσότεροι/ες εργαζόμενοι/ες προσέφεραν πρόσθετη βοήθεια σε συμπολίτες/ισσες που είχαν ανάγκη. Η σημαντική συνδρομή των εργαζομένων, έδινε έμφαση στις απλές, καθημερινές δραστηριότητες, όπως οι αγορές φαρμάκων, τα ψώνια, διευθετήσεις ορισμένων υποχρεώσεων.

Κορονοϊός

Ταυτοχρόνως, η ολοκληρωμένη μέριμνα για τους ηλικιωμένους την περίοδο της καραντίνας, περιλάμβανε:
ενεργοποίηση τηλεφωνικών γραμμών για παροχή της πρόσθετης συνδρομής από το «Βοήθεια στο Σπίτι», αλλά και για οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή χρειαζόταν με δημοτικές υπηρεσίες
παροχή μονάδων τηλεφδροντίδας  τηλε-πιεσοσακχαρόμετρο και αισθητήρες κίνησης (σε συνεργασία με την e-trikala ΑΕ)
διανομή κατ’ οίκον των τροφίμων που αναλογούσαν σε κάθε ωφελούμενο/η του προγράμματος ΤΕΒΑ

ΚΗΦΗ

Στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας του Δήμου Τρικκαίων (ΚΗΦΗ) 25 ωφελούμενοι/ες φιλοξενούνται καθημερινώς. Το ΚΗΦΗ παρέχει νοσηλευτική φροντίδα και φαγητό, ενώ είναι συνεχείς οι δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις.

«Δεκαετία Υγιούς Γήρανσης»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τη δεκαετία 2020 – 2030 ως «Δεκαετία της υγιούς γήρανσης 2020-2030» . Με αυτήν την ενέργεια, επιχειρείται να υπάρξει μια ευκαιρία για κοινή δράση από όλους τους εμπλεκόμενους: κυβερνήσεις, κοινωνικούς φορείς, διεθνείς οργανισμούς, επαγγελματίες υγείας, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα ΜΜΕ, και τον ιδιωτικό τομέα. Στόχος, όπως τονίζει η κ. Κοτρώνη – Μπαλοδήμου, η ένταση των προσπαθειών για τη βελτίωση της ζωής των ηλικιωμένων συμπολιτών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις άξονες:
1) Αντιμετώπιση της λειτουργικής έκπτωσης που περιλαμβάνει περιορισμό κινητικότητας, κακή θρέψη, γνωσιακή έκπτωση, βαρηκοΐα, κατάθλιψη.

2) Τα γηριατρικά σύνδρομα που έχουν σχέση με την απώλεια της αυτονομίας όπως κίνδυνος πτώσεων, ακράτεια, οστεοπόρωση, σαρκοπενία κ.α.

3) Υποστήριξη φροντιστών ηλικιωμένων ασθενών.

Με αφορμή τον κορονοϊό και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε όλη την Π.Ε. Τρικάλων, ο Δήμος Τρικκαίων υπενθυμίζει την ανάγκη να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα.

Load More Related Articles
Load More In Κοινωνικά
Comments are closed.

Check Also

Μια μοναδική ορχήστρα για μια μοναδική συναυλία! Το μουσικό σύνολο  Ricciotti από την Ολλανδία στην Καλαμπάκα!

26 Οκτωβρίου 2023 – 17:00 , ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΜΕΤΕΩΡΩΝ Το σύνολο Ricciotti είναι μια συμ…