Kotsos

«Είναι γνωστό ότι το αρμόδιο Υπουργείο παρουσίασε στη Βουλή τον Εθνικό φάκελο για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, ο οποίος έχει υποβληθεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στον εθνικό φάκελο έχουν σαν στόχο την αξιοποίηση των διατάξεων και των πόρων της νέας Ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής προς όφελος των Ελλήνων αγροτών, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τον αγροτικό τομέα σε βασικό μοχλό για την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας.

Προσδοκία όλου του αγροτικού κόσμου και όχι μόνο είναι μέσω του εθνικού φακέλου και της οριστικής διαμόρφωσης της νέας ΚΑΠ: οι κοινοτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις να γίνουν πιο δίκαιες, διαφανείς και να είναι ισόρροπα κατανεμημένες στους πραγματικά ενεργούς αγρότες και μόνο για τη γη που καλλιεργείται και παράγει προϊόντα. Να λαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα για τον κτηνοτροφικό τομέα, τους νέους αγρότες αυτούς που δραστηριοποιούνται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας όπως επίσης και για τους λεγόμενους μικρούς αγρότες, που εισπράττουν χαμηλά ποσά κοινοτικών ενισχύσεων.

Ως άνθρωποι της αυτοδιοίκησης που δραστηριοποιούμαστε στο Θεσσαλικό χώρο αντιλαμβανόμαστε με περίσσια ευαισθησία και δίνουμε τεράστια σημασία στο περιεχόμενο της νέας ΚΑΠ, που για μια πενταετία θα καθορίσει το μέλλον των αγροτών μας. Είναι γνωστό σε όλους ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι κατ’ εξοχήν αγροτική περιφέρεια με πληθώρα ποιοτικών προϊόντων (γεωργικά – κτηνοτροφικά) και κατά συνέπεια συμβάλλει σημαντικά στην Τοπική και Εθνική Οικονομία.

Επιβάλλεται όλοι οι αγρότες μας να είναι πλήρως ενημερωμένοι με ό,τι προβλέπεται στη νέα ΚΑΠ. Στην κατεύθυνση της ενημέρωσης και της πληροφόρησης η ΤΑ οφείλει να εντείνει τις προσπάθειές της και να συνεργάζεται με όλους τους αρμόδιους φορείς Επιμελητήρια, συλλόγους κλπ.

Η σημερινή ημερίδα έχει τεράστια σημασία και είναι μια καλή ευκαιρία για να διατυπωθούν απόψεις, να τεθούν ερωτήματα από παραγωγούς αγρότες, κτηνοτρόφους και να δοθούν απαντήσεις χρήσιμες και ικανές να συμβάλλουν στην τελική εικόνα ή ενός πλαισίου μέσα στο οποίο θα κινηθεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του Εθνικού φακέλου ο οποίος υποβλήθηκε επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι γενικοί άξονες που διέπουν τη νέα ΚΑΠ που θα εφαρμοσθεί στην χώρα μας την περίοδο 2015 – 2020 έχουν ως εξής:

  • Η χώρα διαιρείται σε 3 ζώνες ή περιφέρειες:
  • Αροτριαίες καλλιέργειες που καλύπτουν περίπου 20.000.000 στρ. και θα απορροφούν κάθε χρόνο το 47% του Εθνικού Φακέλου και συνολικού προϋπολογισμού 850 εκ ευρώ.
  • Δενδρώδεις καλλιέργειες – Αμπελώνες κλπ. με προϋπολογισμένη έκταση 9.700.000 στρ. και το 28% των κονδυλίων του Εθνικού Φακέλου και συνολικού προϋπολογισμού 470 εκ ευρώ.
  • Βοσκότοποι (υπολογιζόμενοι με βάση τα ζώα) περίπου 17.800.000 στρ. με 25% των συνολικών κονδυλίων του Εθνικού Φακέλου συνολικού προϋπολογισμού 440 εκ ευρώ.
  • Προβλέπεται επίσης η εσωτερική Σύγκλιση που αναφέρεται σε επιμέρους ενισχύσεις και στην ομαλή μετάβαση από το 2015 – 2019 με σταδιακά ισόποσα βήματα και προστασία απωλειών στο 30 %.
  • Περιγράφεται επίσης ο ενεργός γεωργός και η ελάχιστη δραστηριότητα όπου για παράδειγμα κανείς δεν λαμβάνει ενίσχυση εάν αφήνει άνω του 50% της γης ακαλλιέργητη.
  • Αναφέρεται στους νέους Γεωργούς ενέργεια που αφορά στο 2% προϋπολογισμού όπου υπολογίζονται άνω των 1500 νέων γεωργών στην πενταετία.
  • Στους μικρούς γεωργούς που είναι γεωργοί που λαμβάνουν έως 1250 ευρώ/ έτος ενισχύσεις για τους οποίους περιγράφονται λεπτομερώς οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τους.

Τα παραπάνω ήταν μια μικρή και περιληπτική αναφορά που αναφέρονται στο Εθνικό φάκελο. Σας παραθέτω μερικούς αριθμούς που σχετίζονται με τα όσα προείπα και που προφανώς στους περισσοτέρους είναι γνωστοί:

Ύψος εθνικού φακέλου το 2015 2 δις €

  • Νέοι Γεωργοί 2% 40.000.000 €/17600 γεωργοί
  • Φυσικοί Περιορισμοί 5% 100.000.000 €
  • Συνδεδεμένες Ενισχύσεις 9% 180.000.000 €
  • Πράσινη Ενίσχυση 30% 600.000.000€
  • Βασική Ενίσχυση 54% 1.080.000.000 €

Για τις ενισχύσεις (συνδεδεμένη, πράσινη, βασική) γίνεται ιδιαίτερη ανάλυση και θεωρώ ότι οι ειδικοί επιστήμονες θα κάνουν εμπεριστατωμένη αναφορά.

Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία και αποτυπώνεται στα περιεχόμενα του εθνικού φακέλου είναι ότι προβλέπεται αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της κτηνοτροφίας στα κοινοτικά κονδύλια και ενισχύεται περισσότερο από 25%, για τους νέους αγρότες προβλέπεται ποσό επιπλέον 25% επί της βασικής ενίσχυσης, ποσοστό 5% θα χορηγηθεί σε αγρότες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, με στόχο την συγκράτηση της αγροτικής απασχόλησης στις περιοχές αυτές.

Προβλέπεται όμως και προκύπτει από τα στοιχεία του ΥΠΑΤ, ένα μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων για την περίοδο 2014 – 2020 μεταφέρεται από τις αροτριαίες καλλιέργειες στις δενδρώδεις. Έτσι για την Θεσσαλία καταγράφεται μια απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων που υπολογίζεται σε 160 εκατ. Ευρώ και οι περισσότερες απώλειες να προέρχονται από την σιτοκαλλιέργεια.

Είναι κατανοητό ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για ένα μεγάλο ποσοστό Θεσσαλών αγροτών, διότι χάνουν σημαντικά ποσά από τα εισοδήματά τους. Ίσως η μοναδική λύση, όπως προτείνουν αρκετοί συνεταιριστές, αυτή η σημαντική απώλεια εισοδήματος των Θεσσαλών αγροτών να καλυφθεί μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Είναι λοιπόν επιβεβλημένο κατά την προσωπική μου άποψη να αποτυπωθούν και να ερμηνευθούν τα όσα θετικά θα προκύψουν από τη Νέα ΚΑΠ και είναι επίσης σημαντικό να αποτυπωθούν και να ερμηνευτούν όλα εκείνα τα πιθανά σημεία που δημιουργούν αρνητικές επιπτώσεις στην Ελληνική Αγροτική Οικονομία. Εδώ η ΤΑ οφείλει και θα το πράξει να συμβάλλει από την μεριά της στην λεπτομερή ανάλυση της νέας ΚΑΠ με στόχο την ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…