xarbea

 Γράφει η Ιωάννα Χαρμπέα κοινωνιολόγος/εγκληματολόγος/συγγραφέας

Σε μια συνομιλία που είχα πρόσφατα με μια καλή φίλη δικηγόρο μου είπε: άστα Ιωάννα μου έχω στα χέρια μου μια σειρά αιτήσεων για διαζύγια αποτέλεσμα του κορονοιού! Και τελικά αναλογίζεσαι και εγω που κάνω σαν τρελή να δω τη σχέση μου που είναι μακριά μου μήπως τελικά είμαι και η τυχερή της υπόθεσης;

Δεδομένου ότι ποτέ δε βαριέμαι αλλα είμαι πάντα σε μια γλυκιά αναμονή ίσως μερικές φορές επώδυνη! Πάντως ειλικρινά εγώ θα παρακαλούσα να έχω εγκλειστεί την περίοδο του κορονοιού με το έτερον ήμισυ. Έτσι το φαντάζομαι σαν ιδανική κατάσταση εφόσον βεβαίως δεν το έχω βιώσει γιατί εδώ που τα λέμε άλλο η φαντασία και άλλο η αλήθεια!

Ο εγκλεισμός στο σπίτι λόγω των καταστάσεων που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό επέφερε μια διαταραχή των ανθρωπίνων σχέσεων. Το πολύ μαζί σκοτώνει. Η ψυχολογία λέει ότι ο κάθε άνθρωπος θέλει κάποια δικά του τετραγωνικά για να μπορεί να αναπνέει η ψυχή του και να ξεκουράζεται το μυαλό του. Προσέξτε τετραγωνικά όμως όχι ολόκληρα χιλιόμετρα! Όταν λοιπόν δεν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας των ψυχών τότε οι ψυχές βαραίνουν, πιέζονται και είτε αντιδρούν πολλές φορές μάλιστα με άσχημο τρόπο σε άτομα του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος (παιδιά, σύζυγο, γονείς) ή όλη αυτή η πίεση στεριώνει μέσα στο ίδιο το άτομο , γίνεται αφόρητη και αβάσταχτη με αποτέλεσμα το ίδιο άτομο να παθαίνει κατάθλιψη ή να αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχοσωματικά προβλήματα.

Ο στομαχόπονος, οι πονοκέφαλοι, ημικρανίες, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, οι αυπνίες ακόμα και το τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου αποτελούν κάποιες ενδείξεις ότι το κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον που ζούμε δεν είναι ιδανικό. Αποδεχόμαστε πολλές φορές καταστάσεις και γεγονότα που μας συνθλίβουν, μας τρώνε ψυχολογικά αλλα δεν αντιδράμε. Και ξέρετε αυτό είναι καλό για τους άλλους η σιωπή και η αποδοχή  που  ίσως μας ενοχλούν όμως καταστρέφει  εμας τους ίδιους!

Φυσικά όλα αυτά τα φαινόμενα δεν είναι τόσο εμφανή σε κανονικές συνθήκες όπου οι εντάσεις κλιμακώνονται εφόσον τα άτομα δεν συνευρίσκονται πολλές ώρες. Όταν όμως αναγκαστούν να είναι μαζί όλη μέρα όπως αυτό το διάστημα τότε οι βίαιες αντιδράσεις είναι κάτι το οποίο δύσκολο αποφεύγεται. Συνέπειες  λοιπόν της καραντίνας η ενδοοικογενειακή  βία και μετέπειτα το διαζύγιο! Αυτά τα στοιχεία για εκείνους που νόμιζαν ότι στην περίοδο του κορονοιού θα έχουμε πολλές εγκυμοσύνες! Δηλαδή για τους ρομαντικός τύπους μιας άλλης εποχής!

Στην επιφάνεια επίσης βγήκαν όλες οι εξωσυζυγικές σχέσεις που επικαλύπτονταν. Βγήκαν όλα στη φορά .. μπήκαν οι μάσκες έξω αλλα έπεσαν οι μάσκες μέσα στο σπίτι! Το να είσαι σε σχέση ή γάμο δεν σημαίνει ότι αλυσοδέθηκες με το άλλο άτομο. Δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεσαι χρόνο με τον εαυτό σου, ή να ξεσκάς πού και πού. Είναι πολύ σημαντικό να περνάτε, ο καθένας σας, λίγο χρόνο με τον εαυτό του.

Δεν υπάρχει ασφαλέστερος τρόπος να σκοτώσεις έναν έρωτα από το να κάνεις τα μέλη του ζευγαριού να μην μπορούν να αναπνεύσουν ο ένας από τη διαρκή παρουσία του άλλου..

Μικροενοχλήσεις, μικροκαυγαδάκια, μικροπαραξενιές και μικρογκρίνιες. Όλα αυτά τα μικρά χτίζουν με τον χρόνο κάτι πολύ μεγάλο.

Αν δεν χρησιμοποιείτε κάποιο χρόνο δικό σας ως βαλβίδα αποσυμπίεσης, θα δείτε ότι, πολύ γρήγορα, όλος ο έρωτας θα έχει εξανεμιστεί και στη θέση του θα έχει μείνει μονάχα πικρία και μνησικακία. Θα νιώθετε απλά ότι ο άλλος σας στέρησε τη ζωή. Το πολύ μαζί σκοτώνει! Όσα λοιπόν ζευγάρια άντεξαν τον κορονοιό αξίζουν συγχαρητήρια! Αρκεί βέβαια να μην έπεσαν σε κατάθλιψη.  

Και τώρα θα θελα να συμβουλεύσω τα ζευγάρια που αποφάσισαν για να ένα διαζύγιο  μέσα στην περίοδο της καραντίνας να το ξανασκεφτούν και να δώσουν άλλη μια ευκαιρία στο γάμο τους. Ποτέ δεν πρέπει να παίρνουμε τόσο σοβαρές αποφάσεις κάτω από συνθήκες πίεσης! Εξάλλου σε συνθήκες πίεσης δεν αντέχουμε ούτε τον ίδιο μας τον εαυτό τι σημαίνει αυτό; Πρέπει να αυτοκτονήσουμε;

Όχι λοιπόν δεν πρέπει να γίνει ο κορονοιός ο δολοφόνος του γάμου μας! Με ψυχραιμία και υπό συνθήκες  σχετικής κανονικότητας ας ξαναεξετάσουμε το ζήτημα γιατί τα χειρότερα εγκλήματα γίνονται εν βρασμώ ψυχής και το να διαλύεις μια οικογένεια ιδιαίτερα όταν υπάρχουν και παιδιά είναι έγκλημα( Εδώ να ζητήσω και μια συγνώμη από τους δικηγόρους δεν έχω σκοπό να τους αφαιρέσω πελατεία!

Σκοπός μου είναι να λέω αλήθειες και να αναλύω τα κοινωνικά ζητήματα υπο το πρίσμα των κοινωνιολογικών μου αναζητήσεων δίνοντας λύσεις εφικτές προς όφελος πάντα του κοινωνικού γίγνεσθαι)

Load More Related Articles
Load More In Βήμα των πολιτών
Comments are closed.

Check Also

Την Τετάρτη 18/10 οι εμβολιασμοί τετάνου στο Δροσερό, από τον Δ. Πύλης

Από την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας & Αλληλεγγύης  του Δήμου Πύλης κα Χαρ…