28-oktovriou

Zambras Dimitris Του Δημητρίου Αθ. Ζάμπρα/ Εκπ/κού, Δ/ντή Δημοτικού Σχολείου Φαρκαδόνας, ΜΑSc ΄΄Οργάνωση και Διοίκηση Εκπ/κών Μονάδων΄΄

Τα γεγονότα του 1940 παραμένουν ως ιστορική αλήθεια και συνέχεια, παραμένουν ζωντανά μέσα από τα λιτά κι απέριττα αφιερώματα, τις αγωνιστικές παρακαταθήκες που κληροδότησαν στον ελληνικό λαό, και εξακολουθούν να φωτίζουν με λαμπρό καθάριο φως, το παρόν.

Ο τιτάνιος αγώνας του ελληνικού λαού στα βουνά της Αλβανίας και το αντιφασιστικό, αντιστασιακό κίνημα που αναπτύχθηκε στα χρόνια της Κατοχής στην Πατρίδα μας, λειτουργούν ως φωτεινό παράδειγμα υπογραμμίζοντας συνεχώς τις αστείρευτες δυνάμεις του απλού λαού που κινητοποιήθηκε με αυτοπεποίθηση για μια ελεύθερη και δημοκρατική πατρίδα, υποσκελίζοντας και ξεπερνώντας τη μερίδα των τότε κυβερνώντων που συνεργάστηκαν και συμβιβάστηκαν με τις δυνάμεις κατοχής και βροντοφώναξαν το «ΟΧΙ» για μια κατεχόμενη, υπόδουλη, και ανελεύθερη κοινωνία που επιθυμούσαν να επιβάλλουν οι φασιστικές δυνάμεις με τους συνεργάτες τους.

Σήμερα, στον ευρωπαϊκό χώρο, εκτός από την ανησυχητική άνοδο φονταμενταλιστών και ακραίων ισλαμιστών και μεταφασιστικών δυνάμεων, έχουμε στρατιωτικές αναφλέξεις, διαρκώς νέες και νέου τύπου πολεμικές συρράξεις, θερμά επεισόδια όχι και τόσο μακριά από μας, με τα εκατομμύρια νεοπροσφύγων που εγκαταλείπουν τα μέρη τους. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες έχουμε πατριωτικό χρέος και υποχρέωση απέναντι στις μελλοντικές γενιές, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, να διατηρήσουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη των πεσόντων στις μάχες στρατιωτών, των εκτελεσμένων αντρών, γυναικών και παιδιών στα αποσπάσματα, όλων των πεσόντων του αντιφασιστικού αγώνα του λαού μας.

Ο λαός μας και όλοι οι λαοί πρέπει να βγουν από το περιθώριο, να συνυπάρξουν ειρηνικά και να διεκδικήσουν έναν κόσμο ειρηνικό, με πραγματική δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη που προϋποθέτει την ικανοποίηση των δικαιωμάτων στην εργασία, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια.
Τιμή και δόξα στους αφανείς που έπεσαν για την ελευθερία της πατρίδας!

ΖΗΤΩ Ο ΕΝΔΟΞΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ 1940 – 1944 !

 

 

 

 

Load More Related Articles
Load More In Βήμα των πολιτών
Comments are closed.

Check Also

Πεζοπορία στα Μετέωρα, διοργανώνει η Ο.Λ.Κ. στις 08/10

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου η Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας διοργανώνει πεζοπορία στην περιοχή τ…