Arxiki

Όπως σε όλη τη χώρα, έτσι & στον Δήμο Πύλης, η μαθητιώσσα νεολαία με τους δασκάλους & τους καθηγητές της & στο χώρο των Σχολείων, τίμησε την Εθνική μας Επέτειο της 25ης Μαρτίου, αλλά & τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, μιας & η μεθαυριανή αυριανή 25η του Μάρτη είναι διπλή γιορτή, καθώς εκτός από Εθνικό, έχει και θρησκευτικό χαρακτήρα.

Σε κάθε Σχολείο του Δήμου έλαβε χώρα μια μικρή γιορτή με απαγγελίες ποιημάτων & παρουσίαση σκετς, που αφορούσαν στην απελευθέρωση του γένους μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς Οθωμανικού ζυγού.

Σήμερα & στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Λυκείου & Γυμνασίου Πύλης, οι μαθητές των εν λόγω σχολείων, παρουσίασαν την δική τους ξεχωριστή εκδήλωση, τιμώντας την μνήμη των ηρώων μας, αγωνιστών & ευκλεών προγόνων μας του 1821, που χάρη στην αυτοθυσία τους, οι σημερινοί Έλληνες δρέπουμε τους γλυκούς καρπούς της Λευτεριάς, παρουσία των συμμαθητών τους, των συλλόγων διδασκόντων των σχολείων τους & των Δ/ντώς τους κ.κ. Δημ. Μαγκούτη & Ηλ. Οικονόμου.

Οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου ολοκληρώνονται μεθαύριο, ανήμερα της μεγάλης εορτής, με την κεντρική μαθητική παρέλαση στην έδρα του Δήμου στην Πύλη στις 11:00πμ.

Λίγα λόγια για την μεγάλη αυτή διπλή γιορτή του απανταχού Ελληνισμού

Εθνικός χαρακτήρας

Στην ουσία αναφερόμαστε στην ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον των Οθωμανών με σκοπό την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους, του ελληνικού κράτους που υπάρχει ακόμη και σήμερα.

Με άλλα λόγια τότε γιορτάζουμε την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Όπως, όμως, και στην περίπτωση της 28ης Οκτωβρίου, έτσι και την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε ουσιαστικά την έναρξη και όχι τη λήξη της επανάστασης. Πιο συγκεκριμένα, η Επανάσταση, σε διπλωματικό επίπεδο, ξεκίνησε ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου του 1821 από την μακρινή Μολδοβλαχία (σημερινή Ρουμανία) από τον πρίγκηπα Αλέξανδρο Υψηλάντη.

Στην Ελλάδα η εξέγερση ξεκίνησε από την Πελοπόννησο και γρήγορα εξαπλώθηκε στη Στερεά Ελλάδα κι από εκεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην καλλιέργεια της εθνικής ταυτότητας, που ήταν απαραίτητη για την εκκίνηση της Επανάστασης, καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο νεοελληνικός διαφωτισμός.

Από τους κυριότερους εκπροσώπους του υπήρξε ο Ρήγας Φεραίος ή Βελεστινλής, ο οποίος είχε γράψει και τον περίφημο “Θούριο”: “Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή”, φράση η οποία συνδέθηκε άρρηκτα με τον απελευθερωτικό αγώνα.

Θρησκευτικός χαρακτήρας

Θεομητορική εορτή της Χριστιανοσύνης, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, σε ανάμνηση της χαρμόσυνης αναγγελίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία ότι πρόκειται να γεννήσει τον Υιό του Θεού. Τελείται στις 25 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Λουκά (α’ 26-38), ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου συνέβη έξι μήνες μετά τη θαυμαστή σύλληψη του Ιωάννη του Προδρόμου από την Ελισάβετ, τη γυναίκα του Ζαχαρία, όταν ο αρχάγγελος Γαβριήλ στάλθηκε από τον Θεό προς την Παρθένο Μαριάμ (Μαρία) για να της ανακοινώσει ότι θα φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού. Εκείνη την περίοδο, η Μαρία ζούσε στη Ναζαρέτ της Γαλιλαίας και ήταν μνηστευμένη με τον ξυλουργό Ιωσήφ. Ο Γαβριήλ εμφανίσθηκε ξαφνικά μπροστά στη Μαρία και της απηύθυνε τον χαιρετισμό: «Χαίρε κεχαριτωμένη, ο κύριος μετά σου». Η νεαρή γυναίκα ήταν λογικό να πανικοβληθεί, αλλά ο αρχάγγελος την καθησύχασε: «Μη φοβού Μαριάμ, εύρες γαρ χάριν παρά τω Θεώ. Και ιδού συλλήψη εν γαστρί και τέξη υιόν και καλέσεις το όνομα αυτού Ιησούν».

 Μόλις συνήλθε από την ταραχή, η Μαρία γεμάτη απορία ρώτησε τον αρχάγγελο πώς θα συλλάβει, αφού δεν γνωρίζει τον άνδρα. Ο Γαβριήλ της αποκρίθηκε ότι το Άγιο Πνεύμα θα την καλύψει σαν σύννεφο και θα ενεργήσει αφανώς και μυστηριωδώς τη σύλληψη του Υιού του Θεού. Και για να γίνει πιο πιστευτός επικαλέστηκε τη θαυμαστή σύλληψη του Ιωάννου του Προδρόμου από την Ελισάβετ. Η Μαρία πείστηκε από τα λόγια του Γαβριήλ («Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτο μοι κατά το ρήμα σου») και ο αρχάγγελος Γαβριήλ «απήλθε».
Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καθιερώθηκε γύρω στον 4ο αιώνα και μετά τον ορισμό της εορτής των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου. Ως είναι ευνόητο, μεταξύ των δύο αυτών εορτών υπάρχει στενή σχέση και έπρεπε ο εορτασμός του Ευαγγελισμού να τοποθετηθεί 9 μήνες πριν από τη Γέννηση του Χριστού, ήτοι στις 25 Μαρτίου. Το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αναφέρεται και στο Κοράνιο, το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων (19:16-22), μία ακόμη απόδειξη της βαθιάς επιρροής του Μωάμεθ από τη χριστιανική διδασκαλία.

 

Φωτό από την Εκδήλωση του ΓΕΛ Πύλης

DSC00013 DSC00014 DSC00016 DSC00018 DSC00019 DSC00020 DSC00021 DSC00022 DSC00023 DSC00024 DSC00025 DSC00026 DSC00028 DSC00029 DSC00030 DSC00031 DSC00032 DSC00033 DSC00034 DSC00036

 

Φωτό από την Εκδήλωση του Γυμνασίου Πύλης

DSC00041 DSC00042 DSC00043 DSC00044 DSC00048 DSC00049 DSC00050 DSC00052 DSC00054 DSC00055 DSC00056 DSC00058 DSC00059 gymn

Το πλήρες πρόγραμμα & οι συντελεστές της εορταστικής εκδήλωσης του Γυμνασίου Πύλης

1ο Γυμνάσιο Πύλης – 23.03.2018 – Γιορτή 25ης Μαρτίου

«Αφιερωμένη σ’ αυτούς που βάζουν την τιμή πάνω από τον θάνατο…»

  1. Αφήγηση: «Το χρονικό της ελληνικής επανάστασης του 1821»
  2. Προβολή: «Το χρονικό του 1821»
  3. Αφήγηση: «Η ιστορία του ποιήματος “Η φυγή”».
  4. Ποίημα: «Η Φυγή» του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Απαγγελία από τους μαθητές Σακελλαρίου Ιφιγένεια και Κόκκαλη Κωνσταντίνο.
  5. Αφήγηση: «Η απολογία του Αθανασίου Πολυζωίδη»
  6. Προβολή: «Η δίκη των δικαστών» – Απόσπασμα από την ταινία του 1974
  7. Αφήγηση: «Η Πόρτα το 1821» – Από το βιβλίο «Πύλη» του Β. Πανάγου
  8. Προβολή: «Ένας πασάς διαβαίνει» Δημοτικό τραγούδι από τον Χ.Ο. Ασκληπιό
  9. Αφήγηση: «Ραγιάδες» από τη μαθήτρια Ευαγγελία Κατσαρού
  10. Χορωδία: «Ξύπνα Ραγιά»
  11. Αφήγηση: «Κλέφτες και αρματωλοί» από τη μαθήτρια Ευαγγελία Κατσαρού
  12. Χορωδία: «Κάτω στο βάλτο»
  13. Αφήγηση: «Οι γυναίκες στην επανάσταση» από τη μαθήτρια Τσιάκα Ραφαέλα
  14. Χορωδία: «Μπουμπουλίνα»
  15. Αφήγηση: «Ο χορός του Ζαλόγγου» – «Η πραγματική ιστορία»
  16. Θεατρικό: «Ο χορός του Ζαλόγγου» – Μελανοδιασκευή από τους μαθητές: Βλάχου Αναστασία, Δημοφίλου Ευαγγελία, Θάνου Θεοφανία, Κοντοκώστα Ίριδα, Κωστάκης Αλέξανδρος & Τσαρούχα Ειρήνη.
  17. Χορευτικό: «Να ‘τανε το ‘21» – Χασάπικο από τις μαθήτριες: Βοϊτσίδη Μαρία, Μαγκούτη Βαΐα, Μηλιώτη Αγγελική, Πράππα Βανέσα, Σκυλοδήμου Ηλιάνα, Σουφλιά Ελισάβετ, Σταρίδα Σπυριδούλα, Τριάντη Γεωργία, Τσιάκα Ραφαέλα & Τσιγκαρίδα Λαμπρινή.
  18. Εθνικός ύμνος

 

Αφηγητές: Χρυσοβαλάντω-Ειρήνη Μαυρογιώργου & Αχιλλέας Μπαλάς ♪  

Κείμενα-Προβολή & Θεατρική & χορευτική επιμέλεια:Μελανία Παναγιωτίδου

Χορωδία & Μουσική επιμέλεια: Αθανασία Τρίχα

Χορωδοί: Βελώνη Ευαγγελία, Βλαχοδήμος Ευθύμιος, Βλαχοδήμου Αντιγόνη, Βρατσίστα Χαρίκλεια, Γκόλτσα Μαρία, Ζαρίδα Γεωργία, Θέου Βασιλική,

Κανδύλης Λεωνίδας, Κατσαρού Ευαγγελία, Κοντοκώστα Ίριδα, Κόντου Ελένη, Λαμπροπούλου Μαριάννα, Μηλιώτη Αγγελική, Μουτογεώργος Νίκανδρος,

Μπαλά Ελπίδα, Νάκου Μαρία, Ντάκου Χριστίνα, Οικονόμου Αλεξάνδρα,

Οικονόμου Ηλιάνα, Πανάγου Βασιλική, Περάκη Δέσποινα,

Ραμιώτη Πολυτίμη, Σένκο Μουράτ, Στάθη Σταματία, Τζιωρτζιώτης Χρήστος,

Τρύπα Μαρία, Τσιάκα Ραφαηλία & Φιαμέγκος Χρήστος ♪.

Πλήκτρα: Βαΐα Μαγκούτη ♪ Τουμπερλέκι:Μελανία Παναγιωτίδου

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…