papast-kede1-979x768

Συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης, 23 Ιουλίου, στην Αίθουσα Αντώνης Τρίτσης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Στόχος ως τα μέσα Αυγούστου η β’ δόση της έκτακτης χρηματοδότησης.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου ενημέρωσε το σώμα για την επικοινωνία που υπήρξε με το Υπουργείο Εσωτερικών. Στόχος του Υπουργείου είναι, μόλις ολοκληρωθεί η τυπική κατάθεση των οικονομικών στοιχείων  και πάντως μέχρι τις 10 – 15 Αυγούστου,  να δοθεί στους Δήμους της χώρας και η δεύτερη δόση της οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία, όπως είχε άλλωστε είχε ανακοινώσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε από όσους Δήμους δεν έχουν καταθέσει ακόμη τα τυπικά στοιχεία στο «παρατηρητήριο», να το πράξουν άμεσα ώστε να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι διαδικασίες.

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα των Δήμων κι όχι των Περιφερειών

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και τα μέλη του ΔΣ εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τις θέσεις μελών της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας,  που διατυπώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ, ως προς την αρμοδιότητα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων  και τον ρόλο των Περιφερειών στη δημιουργία και λειτουργία Διαβαθμικών Συνδέσμων. Επισημάνθηκε ότι ο Β’ βαθμός δεν έχει ρόλο στη διαχείριση απορριμμάτων, κάτι που αποτελεί διαχρονικά αρμοδιότητα των Δήμων.

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εθνική προσπάθεια να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο θα είναι πολύ κρίσιμος και στρατηγικής σημασίας και δεν περιορίζεται απλά στην αποκομιδή. Αντίθετα έχει και ρόλο και λόγο τόσο στη διαμόρφωση του εθνικού και των τοπικών σχεδίων διαχείρισης των απορριμμάτων, όσο και στην κατασκευή και λειτουργία των νέων μονάδων επεξεργασίας σε όλη τη χώρα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Προς την κατεύθυνση αυτή γίνεται τους τελευταίους μήνες μια σημαντική προσπάθεια από την Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, που αποδίδει αποτελέσματα.

Νέες συμβάσεις για προσωπικό έκτακτων αναγκών

Μετά από επικοινωνία που υπήρξε μεταξύ  ΚΕΔΕ και Υπουργείου Εσωτερικών, εκδόθηκε εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία,  μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου όπου λήγει το εξάμηνο των εκτάκτων μέτρων λόγω κορωνοϊού, οι Δήμοι θα μπορούν να προχωρήσουν σε νέες συμβάσεις γα έκτακτο προσωπικό διάρκειας έως 4 μηνών.

Όσοι Δήμοι εξακολουθούν να  έχουν αυξημένες ανάγκες, μπορούν να συνεχίσουν να απασχολούν το ίδιο προσωπικό, προχωρώντας στη σύναψη νέων συμβάσεων.

Παράταση της αναστολής πληρωμής δόσεων των δανείων Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις ανάμεσα στο Υπ. Εσωτερικών, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την ΚΕΔΕ για την περαιτέρω διευκόλυνση των Δήμων, τα οικονομικά των οποίων έχουν πληγεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

Θυμίζουμε ότι η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει την επέκταση της τρίμηνης αναστολής πληρωμής των τοκοχρεολυσίων των Δήμων στο ΤΠΔ, για άλλους τρεις μήνες. Παράλληλα ζητά την αναπροσαρμογή των επιτοκίων δανεισμού των παλιών δανείων σύμφωνα με τα νέα, μειωμένα επιτόκια της αγοράς, όπως επίσης και την αποπληρωμή των δόσεων για τους 3+3 μήνες της αναστολής, στο τέλος του δανείου. Σε επικοινωνία με τον Υπ. Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο αλλά και τον πρόεδρο του Ταμείου κ. Δ. Σταμάτη, διαφάνηκε η θετική πρόθεση για άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων.

Ληξιπρόθεσμα

Στην αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με την τελευταία γενιά ληξιπροθέσμων προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Συγκεκριμένα αποσαφήνισε ότι τα 200 εκ. με τα οποία θα καλυφθούν ληξιπρόθεσμες οφειλών των Δήμων, δεν προέρχονται από τους ΚΑΠ αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως με τα νέα δεδομένα, όπου το 40% του ποσού που θα δοθεί σε Δήμους δεν θα αναζητηθεί, ενώ 60% θα επιστραφεί μέσω των ΚΑΠ του κάθε δικαιούχου Δήμου, αποκαθίσταται έως ένα βαθμό και το περί δικαίου αίσθημα για ένα πλήθος δήμων που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους όλο αυτό το διάστημα.

Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, που πρότεινε το ποσό των 200 εκ. να δοθεί δίκαια και αναλογικά σε όλους τους Δήμους, με δεδομένο ότι οι απώλειες που καταγράφονται λόγω του κορωνοϊού, είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που αρχικά είχαν προϋπολογιστεί.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε: «Το βασικό πρόβλημα δεν είναι τα ληξιπρόθεσμα αλλά τα παρακρατηθέντα, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη περίοδο που η Τοπική Αυτοδιοίκηση περνά. Πρέπει να δούμε πώς θα έχουμε πρόσβαση σε δικά μας χρήματα που όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν παρακρατηθεί».

Επέκταση αναστολής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης

Η ΚΕΔΕ με επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας, θα ζητήσει την επέκταση της ψηφισθείσας διάταξης για την εξαίρεση από την υποχρεωτική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και σε άλλους Δήμους, καθώς αδυνατούν να εξασφαλίσουν κατάλληλες υποδομές.

Οι Δήμοι για τους οποίους θα ζητηθεί η εξαίρεση, είναι οι Παλαιού Φαλήρου, Φυλής και Ευόσμου, ενώ προβληματισμός εκφράστηκε και από αιρετούς του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης. Παράλληλα θα ζητηθεί η παράταση του χρόνου των voucher για τους ίδιους Δήμους.

Επόμενο ΔΣ και Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη με την αρωγή της ΔΕΘ

Στις 4 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη αποφασίστηκε να γίνει το επόμενο ΔΣ της ΚΕΔΕ, στο πλαίσιο της ΔΕΘ και των εγκαινίων του περιπτέρου της εκεί. Λίγες εβδομάδες μετά, και συγκεκριμένα στο διάστημα 1 – 3 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, θα διεξαχθεί το Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, παράλληλα με την έκθεση τεχνολογίας  Beyond.
Το συνέδριο θα γίνει στο Βελλίδειο, όπου με όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για τον κορωνοϊό, μπορούν να φιλοξενηθούν 800 Δήμαρχοι και Σύνεδροι, ενώ στους άλλους χώρους της ΔΕΘ θα γίνουν οι παράλληλες εκδηλώσεις. Το συνέδριο θα είναι διαδραστικό μέσω ειδικής πλατφόρμας ερωτήσεων/απαντήσεων και προώθησης θεμάτων για διάλογο, ενώ θα γίνει προσπάθεια να περιοριστεί στο ελάχιστο η χρήση χαρτιού και πλαστικού.

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…