oast

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ  Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ «Η ΑΝΟΙΞΗ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Με το κλείσιμο των κινητοποιήσεών μας με τη μορφή των μπλόκων μπορούμε να πούμε ότι  κάτι κερδίσαμε, χωρίς να λέμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι, αφού η κυβέρνηση αρνήθηκε την ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων μας.

Σε συνάντηση που είχε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων ο υπουργός Αγροτικός Ανάπτυξης έδωσε υποσχέσεις για ικανοποίηση κάποιων επιμέρους αιτημάτων μας, όπως ότι, από το τέλος του 2018, θα θεσπιστεί ακατάσχετο όριο, ύψους 15.000 ευρώ το χρόνο, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών, το νέο χαράτσι του «περιβαλλοντικού» τέλους για το νερό δεν θα επιβληθεί άμεσα αλλά μετά από 5 χρόνια, θα αποδοθεί άμεσα η επιστροφή φόρου πετρελαίου για τα έτη 2015 και 2016, θα συνεχίζει να μας ληστεύει με τον ΕΝΦΙΑ αλλά χωρίς επιπλέον επιβάρυνση στα χωράφια, θα καταργηθεί ο φόρος στο κρασί, θα ενταχθεί άμεσα στα προγράμματα ενίσχυσης το 50% των επιλαχόντων νέων αγροτών.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι τα ασφάλιστρα θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα, το οποίο χωρίς την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης είναι χωρίς αντίκρισμα αφού δεν θα επιφέρει καμιά μείωση του φορολογητέου εισοδήματος.

Αν η συμμετοχή στα μπλόκα, γενικά στον αγώνα, ήταν μεγαλύτερη, και το αγροτικό κίνημα πιο ισχυρό, θα κερδίζαμε περισσότερα και ουσιαστικότερα. Άρα, το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουμε είναι ότι χρειάζεται, ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα, να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο και να δυναμώσουμε κι άλλο, με τη μαζικοποίηση των υπαρχόντων αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών και με τη δημιουργία νέων, εκεί που δεν υπάρχουν.

Στην προσπάθεια να δυναμώσει το αγροτικό κίνημα αποδείχθηκε, κι αυτή τη φορά, ότι αποτελεί μεγάλη κατάκτηση η δημιουργία και λειτουργία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι λύθηκαν τα προβλήματα. Λέμε, όμως, ότι το κράτος και οι μηχανισμοί του νιώθουν την πίεση του αγροτικού κινήματος για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Όσο δυναμώνει η πίεση, τόσο περισσότερα μπορούμε να αποσπάσουμε.

Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους μας που μπήκαν στον αγώνα. Αποτελεί κατάκτηση ότι συσπειρώνονται σταθερά μικρομεσαίοι αγρότες στην Ομοσπονδία , όχι βάσει της πολιτικής τοποθέτησης, που ο καθένας ούτως ή άλλως κουβαλάει, αλλά στη βάση των κοινών αιτημάτων μας. Αποτελεί κατάκτηση το ότι χτίζεται ένας μαχητικός πυρήνας αγροτών που κινητοποιεί η Ομοσπονδία , που έχει καθαρό ότι ο οργανωμένος αγώνας ενάντια στις πολιτικές των κυβερνήσεων, την ΚΑΠ της ΕΕ, των μονοπωλίων, είναι μονόδρομος για επιβίωση.

Αποτελεί κατάκτηση ότι οι κάτοικοι της περιοχής στήριξαν το μπλόκο, αγρότες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, μαθητές, καθηγητές που έρχονται καθημερινά στα σχολεία.

Αποτελεί κατάκτηση ότι έχουμε σταθερά δίπλα μας τους φυσικούς μας συμμάχους, το οργανωμένο εργατικό κίνημα, το οργανωμένο κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, με την οργανωμένη αλληλεγγύη που μας εκφράσανε.

Έχει μεγάλη σημασία ότι δείξαμε πως, ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα, δεν υποτασσόμαστε και δεν πρόκειται να υποταχθούμε στη “λογική” της αποδοχής των τετελεσμένων της ΚΑΠ της ΕΕ, της απογοήτευσης και της μοιρολατρίας που καλλιεργούν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που εφαρμόζουν και στηρίζουν την πολιτική που μας αφανίζει. Αποκρούσαμε με επιτυχία τις φωνές στην περιοχή μας που έλεγαν “δεν γίνεται τίποτα”, “ό,τι και να κάνουμε τα έχουν ψηφίσει”, και άλλα.

Και σε τούτη την κινητοποίηση, προς το τέλος, εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι του αγροτοσυνδικαλισμού που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών. Δούλευαν διαρκώς, φανερά και κρυφά, με στόχο να αποθαρρύνουν τους μικρομεσαίους αγρότες να κινητοποιηθούν, να λερώσουν τον αγώνα στη συνείδησή τους. Χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα για να το πετύχουν. Από τα γνωστά «επιχειρήματα» περί «αναποτελεσματικότητας των αγώνων», τις διακηρύξεις για «ενότητα των αγροτών», τις ψευτιές περί “κόκκινων τρακτέρ” ή “κομματικών μπλόκων”, ή τις γελοιότητες ότι “εσείς δεν είστε αγρότες”, που δείχνει και τι καταλαβαίνουν αυτοί όταν λένε αγρότη: τον μεγαλοεπιχειρηματία αγρότη!

Είναι αυτοί που, κάθε φορά που το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς κλιμακώνει την πάλη στήνοντας μπλόκα, βγαίνουν από τον ύπνο τους και τρέχουν να ξεστρατίσουν τον αγώνα από το δρόμο της σύγκρουσης με την ΚΑΠ της ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική.

Άφαντοι ήταν όλο το χρόνο που το οργανωμένο αγροτικό κίνημα ήταν σε κινητοποιήσεις, σε Δημοτικά Συμβούλια, στο περιφερειακό συμβούλιο, σε εφορίες, ΚΕΑΟ, ΔΕΗ, ΟΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, συλλαλητήρια και απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα που μας τσακίζουν! Ξέρουν πως η στράτα που περπατάμε οδηγεί σε σύγκρουση με τα σχέδια των μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών να πάρουν εξ’ ολοκλήρου στα χέρια τους τη γη, την παραγωγή, τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις, ξεκληρίζοντας μια ώρα αρχύτερα τους μικρομεσαίους αγρότες. Αυτά τα συμφέροντα υπηρετούν. Όλοι τους γνωρίζουν στην περιοχή μας, ο κόσμος έχει βγάλει τα συμπεράσματά του, ξέρει τι είναι ο καθένας, τι θέση παίρνει στον αγώνα της επιβίωσής μας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για επιβίωση με άλλες μορφές πάλης.

  • Αγώνας ενάντια στη γενίκευση των κατασχέσεων λογαριασμών, καταθέσεων, χωραφιών και σπιτιών και στους πλειστηριασμούς.

Από 21/2/2018 οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί γενικεύονται και αντικαθιστούν τους πλειστηριασμούς στα πρωτοδικεία. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα αφορούν και την πρώτη κατοικία, θα γίνονται τρείς φορές την εβδομάδα (αντί μίας που ίσχυε μέχρι τώρα) και θα δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες  να εκχωρούν τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια σε εταιρείες- κοράκια προκειμένου να προχωρούν άμεσα σε εκποίηση περιουσιών μαζί με τους τραπεζίτες! 130.000 σπίτια έχουν  συμφωνήσει κυβέρνση και τρόικα  να βγάλουν στο σφυρί μέχρι το 2021!!! Από 1η Μάη 2018 οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί επεκτείνονται για χρέη  προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και στο στόχαστρο θα μπαίνουν οφειλές από 500€ και πάνω!!!  Θα διενεργούνται και για κινητή και ακίνητη περιουσία του οφειλέτη. Εκβιάζουν ότι θα βγάλουν τις οικογένειές μας στο δρόμο ακόμα και για χρέη 500€ προς το δημόσιο!!!

Όπως είχαμε ανακοινώσει και από το μπλόκο την Τετάρτη 21 Φλεβάρη οργανώνουμε κινητοποίηση ενάντια  στις κατασχέσεις λογαριασμών και τους πλειστηριασμούς  λαϊκών σπιτιών και χωραφιών. Την Τετάρτη 21 Φλεβάρη , στις 11πμ στην εφορία Τρικάλων, μαζί με  εργατικά σωματεία και τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων που συναντηθήκαμε πολλές φορές στους δρόμους του αγώνα , στήριξαν τις  πρόσφατες κινητοποιήσεις μας.

  • Συμμετέχουμε στην εκδήλωση τιμής της 108η επετείου του ξεσηκωμού των κολίγων του Κιλελέρ την Κυριακή 11 Μάρτη.

 

   Ξέρουμε ότι ο αγώνας θα είναι δύσκολος, μακρόχρονος και γι’ αυτό το αγροτικό κίνημα θα πρέπει να έχει την ετοιμότητα να τον διεξάγει με όλες τις μορφές, εξασφαλίζοντας την αλληλεγγύη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων».

 

 

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Δήλωση Φάνη Στάθη, μετά τη νέα του εκλογή

Ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου Φάνης Στάθης, μετά την επανεκλογή του στη Δημοτική Διοίκηση, έκανε…