ksino

Τα αντιόξινα φάρμακα που χορηγούνται για τις καούρες φαίνεται ότι βγαίνουν «ξινά», αφού, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε περίπτωση μακροχρόνιας λήψης.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι όσοι τα παίρνουν για περισσότερο από ένα έτος έχουν 51% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, όσοι τα παίρνουν έξι μήνες έως έτος έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 31%, ενώ ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 17% για τους χρήστες από τρεις έως έξι μήνες. Για χορήγηση έως ένα τρίμηνο δεν φαίνεται ότι αυξάνεται ο κίνδυνος.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ιατρικής Ζιγιάντ Αλ-Αλι ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα για περίπου 276.000 χρήστες των συγκεκριμένων φαρμάκων, καθώς και για 73.400 άτομα που έπαιρναν μια άλλη κατηγορία φαρμάκων για τη μείωση των γαστρικών οξέων, τους Η2-ανταγωνιστές.

Αναστολείς

Διαπιστώθηκε ένας αυξημένος κατά 25% κίνδυνος θανάτου για όσους έπαιρναν αναστολείς αντλίας πρωτονίων, σε σχέση με όσους έπαιρναν Η2-ανταγωνιστές.
Αν κανείς παίρνει τα φάρμακα αυτά για χρονικό διάστημα έως έναν μήνα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου δεν εμφανίζει διαφορές ανάμεσα σε όσους παίρνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων και σε όσους παίρνουν Η2-ανταγωνιστές. Ομως, ύστερα από ένα έως δύο έτη χρήσης, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι σχεδόν 50% μεγαλύτερος για τους πρώτους σε σχέση με τους δεύτερους.

Αν και η συνιστώμενη θεραπεία με αναστολείς αντλίας πρωτονίων συνήθως είναι σύντομη (έως οκτώ εβδομάδες σε περίπτωση έλκους), στην πραγματικότητα πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να παίρνουν τα φάρμακα αυτά επί μήνες ή και χρόνια.

Γι’ αυτό, όπως είπε ο δρ Αλ-Αλι, «πρέπει να γίνεται περιοδική επαναξιολόγηση από τον γιατρό κατά πόσο όντως ένας άνθρωπος είναι ανάγκη να παίρνει αυτά τα φάρμακα», τα οποία έχουν στο παρελθόν συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως σοβαρά προβλήματα στα νεφρά, κατάγματα οστών σε άτομα με οστεοπόρωση, άνοια κ.ά.

espressonews.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

100.000 μαθητές ενημερώθηκαν για την ανακύκλωση με την υποστήριξη της ΔΕΗ

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 100.000 μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσ…