DSC00782

» Ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας εκθέματα θα φιλοξενηθούν στο Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Πύλης», δηλώνει ο Νίκος Μαρδάνης, καθότι ο ίδιος συλλέκτης & κάτοχος ενός τεράστιου υλικού αντικειμένων που αφορούν στον, λαογραφικό, τεχνολογικό & όχι μόνο τομέα & θα είναι ο κύριος «τροφοδότης» αυτού.

Το εν λόγω Μουσείο θα λειτουργήσει στον χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου της Τ.Κ. του Αγίου Βησσαρίωνα, που μέχρι πρότινος, εξυπηρετούσε περιστασιακά τις ανάγκες διαφόρων δραστηριοτήτων, ενώ οι εργασίες που απαιτούνται για την χρήση του ως Μουσείο, βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο. Πρόκειται για ένα μοναδικό πετρόκτιστο κτίριο 150τμ, με άπλετη θέα στον τρικαλινό κάμπο & έναν αρκετά ευρύχωρο αύλειο χώρο.

Εδώ να σημειώσουμε πως την την μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης του συγκεκριμένου για την λειτουργία ως λαογραφικού Μουσείου, έγινε (δωρεάν) από τρία νεαρά παιδιά, φοιτητές στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΤΕΙ Τρικάλων & συγκεκριμένα από τον συνδημότη μας  με καταγωγή μάλιστα από την Τ.Κ. του Αγ. Βησσαρίωνα, Αλέξανδρο Μανώλη, το Νίκο Κατσίκα και τον Βασίλη Ξένο.

Η συλλογή τώρα, του Νίκου Μαρδάνη δεν περιλαμβάνει απλά τα υλικά  & κινητά αντικείμενα & τα ήσσονος & ελάσσονος σημασίας τεχνουργήματα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της παραδοσιακής ελληνικής κοινωνίας, αλλά κάτι πιο ευρύ & άυλο…

…Περιλαμβάνει την πολιτισμική έκφραση της οικονομικής συμπεριφοράς, τις αξίες, τις σημασίες, τις λειτουργίες που εμπεριέχουν τα υλικά αυτά αντικείμενα(χρηστικές, αισθητικές, επικοινωνίας, συμβολικές, κλπ.), τις ιδέες, τις παραδόσεις, τη γλώσσα, ήχους, ήθη & έθιμα, συνήθειες & εθιμικές πράξεις, που χαρακτηρίζουν την κοινωνική οργάνωση στο σύνολό της.

Η πολιτιστική αυτή κληρονομιά, για την  οποία ο Νίκος αποτελεί τον φυσικό της θεματοφύλακα, είναι μοναδική και αναντικατάστατη, γεγονός το οποίο φορτίζει τον σύγχρονο πολιτισμό με την ευθύνη της διατήρησης και διαφύλαξης της. 

Επίσης ο Νίκος Μαρδάνης ετοιμάζει & κάποια πρωτότυπα εκθέματα, κάποια εκ των οποίων είναι ήδη έτοιμα…Τα ανθρώπινα ομοιώματα, τα οποία θα αναπαριστούν καθημερινές πτυχές από τη ζωή των ανθρώπων της παραδοσιακής κοινωνίας & επαγγέλματα, που στο πέρασμα του χρόνου & χάριν της Τεχνολογίας, έχουν πλέον εκλείψει.

Ομοιώματα τα οποία θα διαθέτουν & κίνηση, με ειδικό μοτέρ, το οποίο θα ενεργοποιείται με αισθητήρα κίνησης, όταν ένας επισκέπτης περνάει από μπροστά του, προσδίδοντας μια άλλη δυναμική στο θέμα που αυτά αναπαριστούν.

Το “Λαογραφικό Μουσείο” Δ. Πύλης στον Άγ. Βησσαρίωνα, εκτός του ότι θα αποτελέσει έναν µικρό «θησαυρό» για την περιοχή μας, µιας και θα παράσχει σηµαντικές πληροφορίες, µέσω των εκθεµάτων του, για τον τρόπο ζωής ,τις ενδυµασίες και τα επαγγέλµατα των κατοίκων της περιοχής μας, αρκετά χρόνια πριν, θα αποτελέσει & έναν σηµαντικό πόλο έλξης τουριστών, μεταξύ αυτών & μαθητών Σχολείων, προβάλλοντας ταυτόχρονα & ευρέως διαφορετικές πτυχές του τοπικού μας πολιτισμού & παράδοσης, αναλαμβάνοντας παράλληλα & την διοργάνωση διάφορων πολιτιστικών εκδηλώσεων, µε σκοπό να προσελκύσει(το Μουσείο) περισσότερο τους συντοπίτες του και να τους φέρει σε επαφή µε τον «πλούτο των προγόνων τους».

Manolis

Στην φωτό ο Δήμαρχος κ. Κ. Μαράβας με τους τρεις φοιτητές που εκπόνησαν την μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου.(Ο πρώτος από δεξιά ο συνδημότης μας Αλεξ. Μανώλης)

25-9-2017 (3)

Ο χώρος του πρώην Δημ. Σχολείου της Τ.Κ. του Αγ. Βησσαρίωνα, στον οποίο θα στεγαστεί το «Λαογραφικό Μουσείο» Δ. Πύλης

 

DSC00783

DSC00784

DSC00785

DSC00786

DSC00787

 

 

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Περισσότερες από 24.000 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συ…