mistikakipou-ntomatinia-se-glastra

Τα ντοματίνια αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή κηπευτικού για να φυτέψουμε στο μπαλκόνι μας σε γλάστρα ή σε ζαρντινιέρα. Ακόμη και για τον πιο άπειρο στην κηπουρική ή και για τα μικρά παιδιά, τα ντοματίνια μπορούν να καλλιεργηθούν εύκολα σε μικρό χώρο και να μας δώσουν μία αρκετά ικανοποιητική παραγωγή. Κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε τα ντοματίνια είναι μέσα στην άνοιξη για να απολαύσουμε τους λαχταριστούς και νόστιμους καρπούς στις σαλάτες μας και σε διάφορες συνταγές μέσα στο καλοκαίρι.

 

Τι ποικιλία ντοματίνια να καλλιεργήσω σε γλάστρα;

Οι περισσότερες ποικιλίες ντοματινιών είναι αρκετά ανθεκτικές και αποδοτικές. Τα ντοματίνια, όταν φυτευτούν σε γλάστρα, συνήθως φτάνουν ως και τα δυο μέτρα ύψος, και εμφανίζουν μεγάλη περίοδο συγκομιδής από το καλοκαίρι μέχρι τον χειμώνα. Οι ποικιλίες που επιλέγουμε για καλλιέργεια σε γλάστρα είναι τα ντοματίνια τα καρπούς σε σχήμα βελανιδιού με γλυκιά γεύση ή τα ντοματίνια τσέρι-Σαντορίνης, με μικρούς σφαιρικούς καρπούς και σχετικά υπόξινη γεύση. Επίσης, για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι πιο ιδιαίτερο, μπορούν να προμηθευτούν από φυτώρια ντοματίνια κίτρινα με χαρακτηριστική υπόξινη γεύση και μαύρα (ιώδη) ντοματίνια με αρωματική γεύση.

 

Τι θέση επιλέγω για τη γλάστρα με τα ντοματίνια;

Τοποθετούμε καταρχήν, τη γλάστρα με το ντοματίνι σε μια ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι, σχετικά προστατευμένη από τον αέρα. Επιλέγουμε μπαλκόνι με νότια ή δυτική έκθεση συνήθως για να μπορέσει το ντοματίνι μας να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία. Ο έντονος μεσημεριανός ήλιος τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να δημιουργήσι εγκαύματα στο φύλλωμα ή να προκαλέσει στρεσαρίσματα στο φυτό γιαυτό μπορούμε να το σκεπάζουμε για μια περίοδο με ειδικό δίχτυ για την προστασία από τον ήλιο (διαπερατότητας 40-50% στις ηλιακές ακτίνε)ς. Αν δεν κάνουμε αυτή την προστασία, μπορούμε την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου να μεταφέρουμε την γλάστρα με το ντοματίνι σε μια πιο ημισκιερή θέση στο μπαλκόνι ή την αυλή μας.

 

Tι γλάστρα και φυτόχωμα χρησιμοποιούμε για τα ντοματίνια;

Επιλέγουμε στρογγυλές γλάστρες, διαμέτρου τουλάχιστον σαράντα εκατοστών, με τρύπα αποστράγγισης στον πάτο για να φεύγει το νερό και τοποθετούμε στη βάση ένα λεπτό στρώμα 3-4 εκατοστά από χαλίκια και βότσαλα, για να στραγγίζει καλύτερο το νερό. Πάνω από τη στρώση χαλικιών, βάζουμε ένα κομμάτι γεωυφάσματος, που επιτρέπει να περάσει το νερό, ενώ παράλληλα συγκρατεί το χώμα. Επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά ή ανακατεύουμε κομπόστ μαζί με άφθονη καλά χωνεμένη κοπριά, τύρφη, περλίτη σε αναλογία όγκου 1:1:2:1 και μικρή ποσότητα (3-4 κουταλιές της σούπας) πλήρους βιολογικού λιπάσματος.

 

Tι υποστήλωση χρειάζονται τα ντοματίνια στη γλάστρα;

Λόγω της μεγάλης ανάπτυξής τους, θα πρέπει να υποστηλώνουμε τα ντοματίνια με ξύλινα ή μεταλλικά πασσαλάκια ώστε να μην έχουμε προβλήματα με τον αέρα καθώς και με το αυξημενο βάρος φορτίου των καρπών. Δένουμε τους βλαστούς με ελαστικό σχοινί πάνω στα καλαμάκια, ώστε να μην πληγώνονται οι βλαστοί του ντοματινιού και προκληθούν ξηράνσεις. Κάποιοι καλλιεργητές επιλέγουν ανοξείδωτο μεταλλικό πλέγμα, και το τυλίγουν γύρω από το φυτό για να αποτελέσει ένα πιο σταθερό πλαίσιο στήριξης των βλαστών του ντοματινιού.

 

Τι πότισμα και λίπανση χρειάζονται τα ντοματίνια στη γλάστρα;

Η καλλιέργεια του ντοματινιού είνα σχετικά απαιτητική σε νερό και γιαυτό ποτίζουμε τη γλάστρα με το ντοματίνι, δυο φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και κάθε δυο μέρες την θερμή περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου. Πάντως, θα πρέπει να προσέχουμε γιατί το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθέων και μαυρίσματα στα φύλλα και τους βλαστούς. Επίσης, είναι σημαντικό να μην βρέχουμε το φύλλωμα κατά το πότισμα γιατί μπορεί να ανπτυχθούν ασθένειες. Για εξασφάλιση καλής ανάπτυξης και πλούσιας παραγωγής του ντοματινιού, ενσωματώνουμε μέσα στη γλάστρα δυο κουταλιές της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα. Η καλλιέργεια του ντοματινιού δεν είναι τόσο απαιτητική σε λίπανση με ασβέστιο καθώς δεν παρουσιάζει συχνα΄το φαινόμενο της ξηρής κορυφής της ντομάτας, δηλαδή το μαύρισμα στην βάση του καρπού.

 

Πως προστατεύω οικολογικά τα ντοματίνια σε γλάστρα;

Η καλλιέργεια του ντοματινιού είναι ανθεκτική σε ασθένειες και έντομα και εμφανίζει λίγότερες προσβολές σε σχέση με την καλλιέργεια των ποικιλίων της ντομάτας. Για την προστασία από μυκητολογικές ασθένειες περονόσπορου και ωιδίου, όταν το ντοματίνι φτάσει σε ύψος 15-20 εκατοστά, ψεκάζουμε το φύλλωμα του φυτού με διάλυμα βρέξιμου υδατοδιαλυτού χαλκού κκαι θειαφιού.σκονίζουμε με θειοχαλκίνη, ανά 15 μέρες, Επίσης, μπορούμε να ψεκάζουμε τα φυτά κάθε εβδομάδα, προληπτικά για την αντιμετώπιση εντόμων, διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας πράσινου σαπουνιού και μία κουταλιά της σούπας οινονεύματος σε ένα λίτρο νερό. Εναλλακτικά, ακουλουθουμε τις συνταγές που προτείνουμε στο άρθρο μας για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά.

 

5 μυστικά για νόστιμα ντοματίνια

Κι ένα μυστικό για τα ντοματίνια σε γλάστρα

Η συγκομιδή των ντοματινιών ξεκινά περίπου 2-2,5 μήνες μετά την φύτευση και διαρκεί μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Συγκομίζουμε τα ώριμα ντοματίνία με τα χέρια μας ή με ένα ειδικό λεπτό ψαλίδι αν θέλουμε να κόψουμε όλόκληρο το τσαμπί των ντοματινιών. Πάντως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στις νότιες περιοχές της Ελλάδες, όταν είναι ήπιος χειμώνας, συνεχίζουμε να μαζεύουμε ντοματίνια και μέσα στο χειμώνα.

Πηγή: mistikakipou.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Κ. Παπακώστα: Η παράταξη του Κ. Αγοραστού, είναι η μόνη που εγγυάται σταθερότητα και ανάπτυξη στη Θεσσαλία

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η περιοδεία κυβερνητικού κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας, μ…