kannavi-farmakeftiki-

(ID 102979434 © Olegmalyshev | Dreamstime.com)

Έως και 20.000 ασθενείς θα αποκτήσουν πρόσβαση στη φαρμακευτική κάνναβη στο πλαίσιο διετούς προγράμματος που προωθείται στη Βρετανία με στόχο να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη δεξαμενή στοιχείων στην Ευρώπη για τα αποτελέσματα της θεραπείας με τη συγκεκριμένη ουσία.

Το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί επισήμως την Πέμπτη προωθείται από έναν από τους πιο σημαντικούς ιατρικούς φορείς της χώρας και οι υποστηρικτές του ελπίζουν να πείσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας να χορηγήσει το φάρμακο για ένα εύρος ασθενειών.

Παρά το γεγονός ότι η φαρμακευτική κάνναβη νομιμοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, αρκετοί ασθενείς δεν μπορούν να την προμηθευτούν, αναφέρουν υποστηρικτές του προγράμματος αυτού.

«Η φαρμακευτική κάνναβη είναι απλησίαστη για πολλούς ανθρώπους» τονίζει χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Νατ από τον ανεξάρτητο επιστημονικό φορέα Drug Science, τον οργανισμό πίσω από το «Σχέδιο 2021» όπως αποκαλείται το πρόγραμμα.

«Ασθενείς παραμένουν χωρίς θεραπεία με σημαντική οικονομική επιβάρυνση εξαιτίας των ιδιωτικών συνταγών ή βρίσκονται αντιμέτωποι με τον νόμο επειδή στρέφονται προς τη μαύρη αγορά. Δεν τους αξίζει αυτό και η κατάσταση πρέπει να αλλάξει» προσθέτει.

Το πρόγραμμα, το οποίο στηρίζεται και από το Κολλέγιο των Ψυχιάτρων, στοχεύει στο να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη «δεξαμενή» στοιχείων για την ιατρική κάνναβη στην Ευρώπη, ώστε να πειστούν οι πολιτικοί πως το φάρμακο πρέπει να γίνει διαθέσιμο όπως και τα υπόλοιπα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Μετά από τη νομιμοποίηση οι γιατροί παραμένουν επιφυλακτικοί στο να συνταγογραφήσουν την κάνναβη επικαλούμενοι έλλειψη στοιχείων για την αποτελεσματικότητά της.

Υπάρχουν, ακόμη, φόβοι ότι προωθείται από μία αναδυόμενη βιομηχανία παραγωγής η οποία επικεντρώνεται στο να μεγιστοποιήσει το κέρδος της.

Το «Σχέδιο 2021» θα μελετήσει τις συνέπειες του φαρμάκου σε ασθενείς που πάσχουν από διάφορες ασθένειες όπως χρόνιοι πόνοι, επιληψία, σκλήρυνση, μετατραυματικό στρες, Σύνδρομο Τουρέτς, άγχος ή έχουν ιστορικό χρήσης ουσιών.

«Το Κολλέγιο των Ψυχιάτρων ελπίζει το πρόγραμμα αυτό να αντιμετωπίσει την έλλειψη στοιχείων για τη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων που βασίζονται στην κάνναβη σε όλους τους τομείς της Υγείας, ανάμεσά τους και η ψυχική υγεία» επισημαίνει η Γουέντι Μπερν, από το Κολλέγιο των Ψυχιάτρων.

Υπολογίζεται ότι περίπου 28 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή χρόνιους πόνους. Τα στοιχεία σε διάφορες χώρες δείχνουν ότι η φαρμακευτική κάνναβη έχει βοηθήσει αρκετές χιλιάδες ασθενείς.

Πηγή: efsyn.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Πεζοπορία στα Μετέωρα, διοργανώνει η Ο.Λ.Κ. στις 08/10

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου η Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας διοργανώνει πεζοπορία στην περιοχή τ…