elga_apozhmivseis_new_1

Στην αποτύπωση των κινδύνων των αγροτικών εκµεταλλεύσεων ανά τοµέα αναµένεται να προχωρήσουν οι διαχειριστικές αρχές των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης µαζί µε τον ΕΛΓΑ, µε στόχο τη διαµόρφωση του εθνικού φακέλου για την υιοθέτηση των λεγόµενων «εργαλείων διαχείρισης κινδύνων» στη νέα ΚΑΠ.

Οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους έχουν περιθώριο να κινηθούν οι αρχές βάσει των κανόνων είναι:

– Πρώτον η δηµιουργία ενός µηχανισµού άµεσης βραχυπρόθεσµης χρηµατοδότησης αγροτών, που έχουν ανάγκη ρευστότητας, λόγω µίας απροσδόκητης κρίσης είτε είναι τιµολογιακή είτε αφορά φυσική καταστροφή.

– ∆εύτερον, η υποστήριξη καλλιεργητικών πρακτικών που µειώνουν το ρίσκο προσβολής από εχθρούς ή ενεργειών όπως για παράδειγµα η αµειψισπορά.

– Τρίτον, η επιδότηση του ασφαλίστρου για κινδύνους που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ και η δηµιουργία ασφαλιστικών Ταµείων ανά κλάδο ή περιοχή καλλιέργειας.

Η συγκεκριµένη µελέτη θα ανατεθεί σε εξωτερικό φορέα και αναµένεται να ολοκληρωθεί µέχρι το τέλος του 2019. Αναλυτικά, στη σχετική απόφαση µε θέµα «Μελέτη για το σχεδιασµό και την ωρίµανση µέτρων διαχείρισης κινδύνων στο γεωργικό τοµέα», αναφέρονται τα εξής: ∆εδοµένου ότι η µεγάλη µεταβλητότητα στον γεωργικό τοµέα τον καθιστά απρόβλεπτο και ευάλωτο και ως εκ τούτου υπάρχει η ανάγκη για παροχή στους γεωργούς µέτρων, τα οποία θα εξασφαλίζουν ετοιµότητα για τις κρίσεις και θα συµβάλλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους στην ανοιχτή αγορά και ότι κατά την περίοδο 2014-2020 δεν υλοποιήθηκαν τα προβλεπόµενα, από τον καν. 1305/2013, σχετικά µέτρα λόγω µη ωριµότητάς τους θεωρείται αναγκαία η υλοποίηση µελέτης, η οποία θα τεκµηριώνει και θα προτείνει τα κατάλληλα (ανά τοµέα) καινοτόµα εργαλεία διαχείρισης κινδύνων στη γεωργία.

Το φυσικό αντικείµενο αφορά τα εξής:

– Μελέτη του ασφαλιστικού τοµέα του συνόλου της γεωργίας (δηλαδή γεωργία και κτηνοτροφία).

– Αποτύπωση των κινδύνων στη γεωργία, ανά τοµέα.

– Πρόταση του καλύτερου µίγµατος καινοτόµων εργαλείων διαχείρισης κινδύνων ανά τοµέα και αξιολόγηση των αναγκών σχετικά µε τον ειδικό στόχο για τη στήριξη βιώσιµων γεωργικών εισοδηµάτων και ανθεκτικότητας.

– Τεκµηρίωση προτάσεων ωρίµανσης των µελλοντικών µέτρων διαχείρισης κινδύνων στη γεωργία, για την προγραµµατική περίοδο µετά το 2020, µέσω του Β’ Πυλώνα της ΚΑΠ και προετοιµασία τους.

– Παροχή των αναγκαίων στοιχείων για την διαπραγµάτευση, στο επίπεδο της ΕΕ, του αποτελεσµατικότερου τρόπου  φαρµογής των µέτρων διαχείρισης κινδύνων του γεωργικού τοµέα.

agronews.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Σε ηλεκτρική καρέκλα ο Θ. Χήρας. Ποιον θα αποφασίσει να «πετάξει» εκτός του νέου ΔΣ;;;

Σε ηλεκτρική καρέκλα όμως κάθεται ο Θ. Χήρας, γιατί εκτός από την διαχείριση της βαριάς ήτ…