Βομβαρδισμοί Τουρκία

Τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις των κούρδων ανταρτών του YPG στο συριακό έδαφος για τρίτη συνεχή ημέρα. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου διαμηνύει ότι η επιχείρηση δεν θα σταματήσει και κατηγορεί ταυτόχρονα τη Ρωσία ότι συμπεριφέρεται σαν «τρομοκρατική οργάνωση» στη Συρία, επισείοντας την απειλή ενός «πολύ αποφασιστικού ανταποδοτικού χτυπήματος».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου, Τανζού Μπιλγκίτς, υποστήριξε ότι η τουρκική επίθεση τη Δευτέρα ήλθε ως απάντηση σε επίθεση ανταρτών κατά τουρκικού συνοριακού φυλακίου κοντά στην Αντιόχεια.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Άγκυρα δεν χρειάζεται άδεια για να πολεμήσει κατά τρομοκρατικής οργάνωσης, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι δεν βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σαουδαραβικά αεροσκάφη στην Τουρκία, αλλά θα σταλούν στη βάση Ιντζιρλίκ «την προσεχή περίοδο».

Το Σαββατοκύριακο το τουρκικό πυροβολικό έπληξε θέσεις στην περιοχή της πόλης Αζάζ, μετά την κατάληψή τους από αντάρτες που υποστηρίζονται από τις δυνάμεις του YPG του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD).

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι το οι κουρδικές θέσεις πλήττονται με πυρά πυροβολικού, προαναγγέλλοντας πως οι τουρκικές επιθέσεις θα συνεχιστούν.

Το γεγονός που πυροδότησε τη θερμή εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας, ήταν η κατάληψη από τους αντάρτες του YPG και τις συνεργαζόμενες μαζί τους ένοπλες δυνάμεις κομβικών σημείων στο διάδρομο που ενώνει το Χαλέπι με την Τουρκία.

Ο κλοιός των κυβερνητικών δυνάμεων γύρω από την πόλη που ελέγχεται από δυνάμεις της Αλ Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, έχει σφίξει τις τελευταίες ημέρες και σε συνδυασμό με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, οι κούρδοι αντάρτες και οι σύμμαχοί τους απέκοψαν το διάδρομο που χρησιμοποιούσε η Τουρκία για να τροφοδοτεί το πολιορκημένο Χαλέπι, ενώ κατέλαβαν και ένα στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο στα βόρεια της πόλης.

Μιλώντας τη Δευτέρα από το Κίεβο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, οΑχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Ρωσία και οι κουρδικές πολιτοφυλακές YPG έχουν κλείσει τον ανθρωπιστικό διάδρομο βόρεια της συριακής πόλης Χαλέπι και πως σκοπός της Μόσχας είναι να αφήσει τη διεθνή κοινότητα μόνο με δύο επιλογές: είτε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ είτε το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να χτυπά τις YPG, εάν συνεχίσουν την επίθεσή τους κατά της πόλης Αζάζ.

Παράλληλα, επισήμανε ότι τουρκικές δυνάμεις δεν έχουν περάσει στο έδαφος της Συρίας. Σε ανάλογη δήλωση είχε προχωρήσει νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, διαψεύδοντας πληροφορίες ότι Τούρκοι στρατιώτες είχαν εισέλθει στη Συρία το Σαββατοκύριακο.

Ο Νταβούτογλου κατηγόρησε ακόμη τη Ρωσία ότι συμπεριφέρεται ως «τρομοκρατική οργάνωση» στη Συρία, επισείοντας την απειλή ενός «πολύ αποφασιστικού ανταποδοτικού χτυπήματος».

«Αν η Ρωσία εξακολουθήσει να συμπεριφέρεται ως τρομοκρατική οργάνωση αναγκάζοντας τον άμαχο πληθυσμό να φύγει, θα αντιταχθούμε με εξαιρετικά αποφασιστικά αντίποινα» δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

«Η Ρωσία και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία είναι ύποπτες για πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Και αυτό το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου» συνέχισε. «Ο αληθινός σκοπός της Ρωσίας [στη Συρία] είναι να σκοτώσει τον μεγαλύτερο αριθμό αμάχων, να υποστηρίξει το συριακό καθεστώς και να συνεχίσει τον πόλεμο» είπε.

Η Ρωσία από πλευράς της κατηγόρησε τη Δευτέρα την Τουρκία ότι βοηθά«νέες τζιχαντιστικές οργανώσεις και ένοπλους μισθοφόρους» να διεισδύσουν στη Συρία προκειμένου να ενισχύσουν μονάδες του Ισλαμικού Κράτους και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στις μάχες.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε την «προκλητική» πολιτική της Άγκυρας που συνιστά «απειλή για την ειρήνη» σχετικά με τους βομβαρδισμούς των θέσεων των Κούρδων.

«Η Μόσχα εκφράζει τη μέγιστη ανησυχία της απέναντι στις επιθετικές ενέργειες των τουρκικών αρχών» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, λέγοντας ότι διακρίνει «απροκάλυπτη υποστήριξη στη διεθνή τρομοκρατία».

Η Ρωσία επιμένει στις προθέσεις της να θέσει υπό συζήτηση αυτό το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να «αξιολογηθεί ευκρινώς αυτή η προκλητική πολιτική της Άγκυρας, που δημιουργεί μια απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και πέρα από την περιοχή αυτή», προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΕΕ καλεί Τουρκία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς

Σε διπλωματικό επίπεδο, η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς κατά του YPG. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, όλες οι πλευρές, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, συμφωνήσαμε να εργαστούμε για την μείωση της έντασης και τον τερματισμό των εχθροπραξιών» δήλωσε η Φεντερικά Μογκερίνι, σύμφωνα με το Associated Press. Περισσότερες συγκρούσεις δεν ήταν προφανώς κάτι που περιμέναμε, παρατήρησε.

Πηγή:in.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Την Δευτέρα του Πάσχα, η «Γιορτή Αγάπης», από τον Σύλλογο Γυναικών Αγ. Βησσαρίωνα

Ο Σύλλογος Γυναικών Αγίου Βησσαρίωνα ΄ΤΟ ΔΟΥΣΙΚΟ¨ σας προσκαλεί στη ¨ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΑΠΗΣ ¨ τη Δε…