capiotals

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προανήγγειλε προ ημερών την καθιέρωση μηνιαίου ορίου ανάληψης μετρητών από τις τράπεζες, καθώς παραμένουν σε ισχύ, δύο χρόνια μετά την εφαρμογή τους, τα capital controls.

Την καθιέρωση μηνιαίου ορίου εισηγείται και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», με όριο αναλήψεων τα 1.800 ευρώ.

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, η δυνατότητα ανάληψης 1.800 ευρώ το μήνα σημαίνει πως ετησίως κάποιος θα μπορεί να «σηκώνει» από την τράπεζα 21.600 ευρώ (1.800 επί 12) ενώ τώρα με το όριο των 420 ευρώ την εβδομάδα, η ετήσια ανάληψη φτάνει τα 21.840 ευρώ (420 επί 52). Είναι δηλαδή το συνολικό ποσό μειωμένο κατά 240 ευρώ.

Ωστόσο, οι τράπεζες πιστεύουν πως το μηνιαίο όριο θα διευκολύνει τους καταθέτες, ακόμα κι αν το ετήσιο ποσό ανάληψης είναι λίγο μικρότερο, καθώς στην πράξη πολλοί χάνουν το δικαίωμα ανάληψης των 420 ευρώ την εβδομάδα ή των 840 το 15νθήμερο.

Η πρόταση έχει τεθεί υπό εξέταση από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι τράπεζες ζητούν πάντως ουσιαστικότερη χαλάρωση των capital controls για τις επιχειρήσεις, μέσα από την αύξηση του ορίου για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό από 30.000 σε 50.000 ευρώ.

newsbeast.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Αρμένιοι: Από τη Γενοκτονία στην Εθνοκάθαρση. *Η τραγωδία του Ναγκόρνο Καραμπάχ  

“ H Γεωγραφία θέτει όρια στους ηγέτες όλου του κόσμου. Πράγματι, για να κατανοήσουμε τις δ…