mykites

Οι μύκητες στα πόδια είναι μια από τις πιο συχνές μολύνσεις που συναντάμε και απασχολεί τουλάχιστον το 1/3 των ανθρώπων. Οι μυκητιάσεις  προξενούνται, συνήθως, από ανθρωπόφιλα δερματόφυτα, δηλαδή, μύκητες που μεταφέρει ο ένας άνθρωπος στον άλλον.

Τα πιο συνηθισμένα από αυτά τα δερματόφυτα είναι το Trichophyton και το Epidermophyton. Εμφανίζονται στο δέρμα, ανάμεσα στα δάχτυλα ή και στην επιφάνεια του νυχιού. Αναπτύσσονται, κυρίως, λόγω υγρασίας και μεταδίδονται με άμεση επαφή ή μέσω αντικειμένων.

Μύκητες στο δέρμα

Η επιστημονική ονομασία για την μυκητίαση στο δέρμα, ανάμεσα στα δάχτυλα είναι «Tinea pedis» (=το πόδι του αθλητή). Οι αθλητές είναι μία από τις πιο ευπαθείς ομάδες στη μόλυνση, και αυτό συμβαίνει, γιατί τα πόδια τους είναι συνεχώς ιδρωμένα, αφού φορούν κλειστά παπούτσια και εκτίθενται περισσότερο στις μολύνσεις, καθώς χρησιμοποιούν κοινούς χώρους όπως, τα αποδυτήρια. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, οι μύκητες προσβάλλουν το δέρμα ανάμεσα και κάτω από τα δάχτυλα, ακόμα και τις φτέρνες. Κατά την εκδήλωσή τους, στην περιοχή προκαλείται κνησμός (φαγούρα), κάψιμο,  κοκκινίλες, εξανθήματα, ξεφλούδισμα του δέρματος και δυσοσμία.

Μύκητες στα νύχια

Η ονυχομυκητίαση εκδηλώνεται πιο συχνά στα πόδια, αλλά υπάρχουν πιθανότητες να εκδηλωθεί και στα νύχια των χεριών. Βασικό σύμπτωμα της πάθησης είναι η εμφάνιση μιας κίτρινης ή λευκής κηλίδας πάνω στην περιοχή του νυχιού. Χρόνο με το χρόνο, η κηλίδα μεγαλώνει και μπορεί να μεταφερθεί και στα υπόλοιπα, υγιή νύχια. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η μόλυνση εισχωρεί πιο βαθιά. Το σαθρό υλικό κάτω από τα νύχια συσσωρεύεται, με αποτέλεσμα τα νύχια να παχαίνουν και να γίνονται δύσχρωμα, αποκτώντας ένα κίτρινο, καφέ, ή μαύρο χρώμα. Σταδιακά, γίνονται πιο αδύναμα, σπάνε και τείνουν να αποκολληθούν από το υγιές δέρμα. Η πλήρης αποκόλληση του νυχιού ονομάζεται ονυχόλυση.

Παράγοντες που προκαλούν την μ για πάνόλυνση του νυχιού

  • Βασική αιτία της μυκητίασης στα πόδια είναι η ύπαρξη υγρασίας. Τα συνηθισμένα κλειστά παπούτσια δεν επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει και το κάνουν να ιδρώνει. Τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας αποτελούν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη μυκήτων. Αυτός είναι και ο λόγος, που το συγκεκριμένο δερματικό πρόβλημα εμφανίζεται πολύ συχνά σε αθλητές.
  • Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε την απαραίτητη υγιεινή στα πόδια μας. Ένα μη καθαρό περιβάλλον είναι καθοριστικό για την εμφάνιση των μυκήτων.
  • Ως δερματική πάθηση, η μυκητίαση ενδέχεται να παρουσιαστεί στην περιοχή των ποδιών, ύστερα από μικροτραυματισμούς. Οι ανοιχτές πληγές, σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία, θα επιταχύνουν την εμφάνιση των μυκήτων.
  • Εκτός από τους αθλητές, στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν και τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη,  έχουν προβλήματα στο κυκλοφορικό και μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ομάδες αυτές τείνουν να εμφανίσουν πιο εύκολα μικροτραυματισμούς στην περιοχή των ποδιών και η ελλιπής άμυνα του οργανισμού, θα επιτρέψει σύντομα την εμφάνιση της λοίμωξης.

votanonkipos.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Μία αξιόλογη και αξιέπαινη δωρεά της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, στο ΚΥ Πύλης(βίντεο/φωτό)

Σε μία αξιόλογη, αξιέπαινη και ταυτόχρονα συγκινητική δωρεά, πέρασε σήμερα η Δ/νση της Συν…