kotzias
Με «μύδρους» για το ζήτημα των μυστικών κονδυλίων, αλλά και έναν μίνι απολογισμό του έργου του στο υπουργείο Εξωτερικών συνόδευσε ο Νίκος Κοτζιάς την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την παραίτησή του από το υπουργείο, σε εκδήλωση της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, στην Κρήτη.
«Είμαστε πατριώτες που υπερασπιζόμαστε την πατρίδα από αυτούς που τη θέλουν αδύναμη, πίσω από ψεύτικες σημαίες», υπογράμμισε ο Νίκος Κοτζιάς από το Ηράκλειο Κρήτης, στην πρώτη του ομιλία μετά την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ως επικεφαλής της κίνησης «Πράττω».
«Λένε, δηλαδή, καλύτερα πόλεμος παρά να αναγνωρίσουμε την ΠΓΔΜ ως Βόρεια Μακεδονία. Να μην κάνουμε μαζί τους κολλεγιά!», πρόσθεσε.
Ήρθε η ώρα για άλλες συμμαχίες είπε, κάνοντας λόγο για ένα πολιτικό σύστημα ενάντια, όπως επισήμανε, στην διαφθορά και τους εκβιαστές. Το δικό μου στόμα και το στόμα του «Πράττω» δεν κλείνει, είπε, δηλώνοντας σε αυστηρό τόνο πως οι απειλές ζωής, οι σφαίρες και οι σακούλες με αίματα δεν είναι δημοκρατία. «Προσωπικά ούτε εκβιάζω, ούτε εκβιάζομαι».
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν κυβέρνηση σωτηρίας, τώρα όμως ήρθε η ώρα για άλλες συμμαχίες .
«Για πρώτη φορά προχωράμε στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Μεγαλώνουμε την Ελλάδα γι’ αυτό σκούζουν. Προσθέτουμε μια έκταση σαν τη Θεσσαλία… Ασκούμε κλιμακωτά τα δικαιώματα μας», πρόσθεσε.
Στέλνοντας μήνυμα προς… πάσα κατεύθυνση, τόνισε: «Είχα τις διαφωνίες μου με την κυβέρνηση και τις έχω. Τι κάνει κάποιος σε αυτή την περίπτωση; Παραιτείται. Τώρα που παραιτήθηκα, αυτό είναι… ύποπτο. Η αθωότητα είναι μεγάλη ενοχή».
Αναφερόμενος στα μυστικά κονδύλια, επιτέθηκε κατά του αντιπροέδρου της Βουλής, χωρίς να τον κατονομάζει: «Ο άνθρωπος δεν καταλαβαίνει που βρίσκεται και τι κάνει. Θα μπορέσει να μας εμπιστευτεί κανείς ποτέ με αυτά τα καραγκιοζιλίκια που κάνουν κάποιοι για να χτυπήσουν εμένα; Για να εκδοθούν τα ποσά, χρειάζεται να συνοδεύονται από την έγκριση της Βουλής».
Με σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε στον Πάνο Καμμένο: «Εγώ δεν έχω την σχέση που έχει η κυβέρνηση με τον εταίρο. Τον καταγράφω τι κάνει διεθνώς. Αποσταθεροποιεί τη χώρα. Η FYROM δεν είναι εχθρός μας» και επισήμανε:
«Δεν ήξερα ότι ο Καμμένος είναι το… «εμείς« της Αριστεράς. Το «εμείς» είναι η κυβέρνηση. Η πολιτική μας, όχι τα πρόσωπα. Δεν μπορεί να υπερασπίζεις αυτόν που δεν την εφαρμόζει ή να τον αφήνεις να εκβιάζει».
Αναφερόμενος στο θέμα της ΠΓΔΜ διερωτήθηκε: «Θέλουμε διαμελισμό της γειτονικής χώρας, όπως θέλουν κάποιοι – και θα μιλήσω όταν έρθει η ώρα – ή ειρηνική συμβίωση και ανάπτυξη στα Βαλκάνια;».
Υποστήριξε επίσης ότι δεν κάνουμε καμία υποχώρηση έναντι της Τουρκίας. Για το ονοματολογικό υπογράμμισε ότι «θέλουμε ο γείτονας μας να είναι υπό την επιρροή της Τουρκίας; Θέλουμε διαμελισμό της και να πάει η μισή στην Τουρκία και η άλλη μισή στην Αλβανία; Πρέπει να απομακρύνουμε την τούρκικη δαγκάνα».
«Κάποιοι ζουν επαγγελματικά από την Ιστορία. Κάνουν καριέρα μόνο τονίζοντας τα προβλήματα. Μόλις προτείνει λύσεις τους τη ‘χαλάς’», πρόσθεσε.
«Είμαι νηφάλιος γιατί είμαι υπεύθυνος, όχι γιατί σε φοβάμαι», σχολίασε αναφορικα΄με τη στάση που κράτησε το ΥΠΕΞ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.
Αναφερόμενος στην περιβόητη επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό, μετά την παραίτησή του, επισήμανε ότι αφορμή ήταν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση «πολιτικά ακατανόητη»
«Αυτά είναι γραμμητζίδικα, τους είπα. Απάντησα, λοιπόν, αν οι κύριοι με προκαλούν ότι δεν έχω λόγους που παραιτούμαι, να πάνε να διαβάσουν την επιστολή. Δεν είχα σκοπό να την κοινοποιήσω», ισχυρίστηκε.
«Θέλω όταν πεθάνω, όλοι θα πεθάνουμε – εγώ έχω αντιμετωπίσει καρκίνους – και να έχω παλέψει για το σωστό και το ορθό», είπε ο Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της πρώτης του ομιλίας μετά την παραίτησή του από υπουργός Εξωτερικών.
«Με λένε και ‘καρεκλάκια’ ενώ παραιτήθηκα», είπε, τονίζοντας ότι αυτός που διαφωνεί, παραιτείται.
«Πήγα ν’ αλλάξω το «πρώην» (σ.σ.: Μακεδονία) να μπει το «Βόρεια» και προς το παρόν έμεινε το πρώην σε μένα», είπε χαριτολογώντας.
«Η Ρωσία δεν θέλει να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η λύση δεν δίνεται για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Για μας είναι εθνικό συμφέρον να φύγει η ΠΓΔΜ από την αγκαλιά της Τουρκίας. Από εκεί και πέρα αν θέλει να ,πει στο ΝΑΤΟ, είναι δικό της θέμα. Η Ρωσία έμπλεξε ανάμεσα στα δικά μας συμφέροντα και της το εξηγήσαμε πολλές φορές, αλλά δεν ήθελε να το καταλάβει. Έχει μια αυταρέσκεια αυτή την εποχή. Η Ρωσία πρέπει να πάψει να μπερδεύει τα συμφέροντα της Ελλάδας με τα δικά της», είπε.
«Δεν άφησα κανέναν να ανακατευτεί σε αυτή τη διαπραγμάτευση», επισήμανε.
topontiki.gr (Πληροφορίες: newpost.gr)
Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Απόλυτη κυριαρχία Μαράβα στο νέο ΔΣ. Αναλυτικοί πίνακες με ονόματα υποψηφίων ανά ΔΕ…

Απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού για την επόμενη 5ετία, θα είναι και πάλι ο νυν και νεοκλ…