contusion_skin_51

Η Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τι είναι το παθολογικό σύμπτωμα των μωλωπισμών που γίνονται αυτόματα στο δέρμα μας.

Η εύκολη ανάπτυξη εκχυμώσεων και μωλωπισμών μετά από μικροτραυματισμούς ή η καθυστερημένη αποδρομή μωλωπισμών που εμφανίστηκαν μετά από σύνηθες τραύμα είναι σπάνια παθολογικά συμπτώματα.

Με δεδομένο ότι συχνά τα παθολογικά αυτά συμπτώματα δεν συνοδεύονται από πόνο, οι ασθενείς προσέρχονται συχνά καθυστερημένα στο παθολογικό ιατρείο, όταν είναι μικρής έντασης. Σε περιπτώσεις στις οποίες οι εκχυμώσεις αναπτύσσονται μαζικά και είναι εκτεταμένες, ο πάσχων προσέρχεται συχνά στο ιατρείο υπό την επήρεια πανικού.

Η καθυστερημένη ιατρική αξιολόγηση και θεραπεία μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για ορισμένους πάσχοντες.

Οι εκχυμώσεις και οι μωλωπισμοί οφείλονται σε λύση της συνέχειας του αγγείου και εξαγγείωση αίματος. Χαρακτηρίζονται από συλλογές κόκκινου ή κυανού ή κυανέρυθρου χρώματος που γίνονται αντιληπτές είτε από τον ίδιο τον πάσχοντα είτε από το περιβάλλον του.

Το υγιές ανθρώπινο σώμα διαθέτει σημαντικούς μηχανισμούς ελέγχου διάλυσης και απομάκρυνσης των θρόμβων αιματωμάτων που ενδέχεται να σχηματιστούν.

Ως αποτέλεσμα, ενώ καθημερινά συμβαίνουν δεκάδες μικροτραυματισμοί στο ανθρώπινο σώμα δεν υποπίπτουν στην ανθρώπινη αντίληψη ή προκαλούν μη αναγνωρίσιμες από το ανθρώπινο μάτι εκχυμώσεις. Αυτό συμβαίνει διότι στο υγιές άτομο υπάρχει ένα πολύπλοκο σύστημα αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε παράγοντες που κυκλοφορούν στο αίμα και προκαλούν πήξη και σε παράγοντες που κυκλοφορούν στο αίμα και προκαλούν διάλυση του σχηματιζόμενου θρόμβου.

Το υγιές αγγείο δεν υπόκειται εύκολα σε τραυματισμό, αλλά σε κάθε περίπτωση μικρολύσεων κινητοποιούνται μηχανισμοί που περιλαμβάνουν:

1.   Το σπασμό του αγγείου

2.   Την προσκόλληση αιμοπεταλίων

3.   Την ενεργοποίηση πλειάδας παραγόντων του αίματος σε μια αλυσίδα ταχέων χημικών αντιδράσεων, γνωστών και ως «καταιγίδα της πήξης»

4.   Τον σχηματισμό θρόμβου

5.   Τη συρρίκνωση του θρόμβου

6.   Την λύση ή την οργάνωση του θρόμβου σε ινώδη ιστό, ανάλογα με το είδος και την θέση του αγγείου

7.   Την γρήγορη απορρόφηση και απομάκρυνση μικροσκοπικών αιματωμάτων μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και της υγιούς λειτουργίας των ιστών.

Όταν υπάρχει βλάβη σε ένα ή περισσότερα από τα παθοφυσιολογικά σημεία που παρατίθενται παραπάνω, προκύπτουν οι εύκολοι μωλωπισμοί ή οι μωλωπισμοί που δεν διαλύονται εύκολα.



Συνοπτικά τα παθολογικά αυτά συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως σε 3 κύριες κατηγορίες παθήσεων:

α.   Όταν υπάρχει διαταραχή στη σύσταση των ιστών ή του αγγείου, με αποτέλεσμα να τραυματίζονται εύκολα. Το γήρας (περιπτώσεις γεροντικής πορφύρας), δερματικές αλλοιώσεις, η ανεπάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ορισμένες ορμονικές διαταραχές, οι αγγειίτιδες αποτελούν τα πιο συνήθη αίτια της κατηγορίας.

β.   Όταν υπάρχει διαταραχή στην αιμόσταση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρώιμη αποκατάσταση μικρολύσεων, που οδηγούν σε εξαγγείωση αίματος. Κληρονομικοί παράγοντες, ηπατικές βλάβες, νεφρικές βλάβες, φάρμακα, διαταραχές των αιμοπεταλίων, ανεπάρκεια βιταμινών, συμπληρώματα διατροφής και βότανα αποτελούν τα πιο συχνά αίτια της κατηγορίας.

γ.   Όταν υπάρχει κακή κυκλοφορία αίματος με αποτέλεσμα βραδεία αποκατάσταση των εκχυμώσεων. Οι στενώσεις των αγγείων, ορμονικές βλάβες, καρδιακές βλάβες αποτελούν χαρακτηριστικούς εκπρόσωπους της κατηγορίας.

Σε ορισμένα άτομα υπάρχει γενετική ιδιοσυγκρασιακή τάση για εύκολους μωλωπισμούς ή βραδεία απορρόφησή τους, κατάσταση η οποία συνήθως είναι αθώα.

Σε αρκετές περιπτώσεις τα αίτια είναι μεικτά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, εξάνθημα ή διαταραχή της χρώσης του δέρματος, εκλαμβάνεται λανθασμένα ως μωλωπισμός.

Όταν υπάρχει υποκείμενο συστηματικό νόσημα ή παράγοντας με σοβαρής μορφής αλλοίωση στο μηχανισμό αιμόστασης, η άμεση αποκατάσταση είναι απαραίτητη, προς αποφυγή σχηματισμού αιματωμάτων σε ζωτικά όργανα.

Η σωστή παθολογική εξέταση έχει κομβική σημασία στη σωστή διαφορική διάγνωση και θεραπεία.

Η άμεση ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη όταν:

•    Τα συμπτώματα είναι πρωτοεμφανιζόμενα και δεν είναι γνωστά και προϋπάρχοντα από την παιδική ηλικία.

•    Όταν συνοδεύονται από συμπτώματα όπως πυρετό, πόνο, απώλεια βάρους, ζάλη, δύσπνοια, πολυουρία, ολιγουρία, ταχυκαρδία.

•    Όταν εμφανίζονται σε άτομο που λαμβάνει χρονίως φάρμακα συμπληρώματα διατροφής ή βότανα, πάσχει από γνωστό χρόνιο νόσημα ή υποβάλλει τον οργανισμό του σε χρόνια καταπόνηση λόγω κακής διατροφής, κατάχρησης αλκοόλ ή τοξικών ουσιών.

Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός – Ειδική Παθολόγος
www.iatreioamoschovaki.gr

Πηγή: ygeiaonline.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

ΑΠΣ Τρίκαλα- Ελληνορωμαϊκή πάλη: Ο προπονητής μας… ο δάσκαλός μας

Προπονητής: αυτός που προετοιμάζει συστηματικά αθλητή.  Δάσκαλος: αυτός που καθοδηγεί και …