myrmigkies-e-podi-picture-02

Μυρμηγκιά και πώς να την αντιμετωπίσουμε

Η μυρμηγκιά ή μυρμηκία ή μαντραβίτσα ή αστεράκι (wart) είναι ένα εξόγκωμα στο δέρμα που μοιάζει με άχρωμη κρεατοελιά. Παλιότερα, στα χωριά, έλεγαν για τα «αστεράκια» που εμφανίζονταν στα χέρια ότι βγαίνουν “άμα μετράς τ’ αστέρια”.

Στην πραγματικότητα βέβαια:

Οι μυρμηγκιές προκαλούνται από τον ιό των κονδυλωμάτων του ανθρώπου Human Papiloma Virus (HPV).

Ο ιός αυτός προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται καλοήθη εξογκώματα που είναι περισσότερο ενοχλητικά παρά επικίνδυνα, αλλά τα οποία είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά. Οι μυρμηγκιές εμφανίζονται συνήθως στα χέρια και στα πόδια και μοιάζουν με κουνουπίδι ή με μαύρες κουκίδες σε ένα λευκό πυρήνα.

myrmigkies-e-podi-picture-03

Η μυρμηγκιά μεταδίδεται με την άμεση δερματική επαφή ή με το άγγιγμα υγρών επιφανειών, όπως δάπεδα σε πισίνες και αποδυτήρια, τα οποία έχουν μολυνθεί από άτομα που έχουν ήδη μυρμηγκια. Τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι είναι πιθανότερο να προσβληθούν καθώς δεν έχουν αναπτύξει (ακόμη) αντισώματα κατά του ιού και έρχονται συχνότερα σε επαφή με άτομα που έχουν μυρμηγκιά. Οι περισσότερες μυρμηγκιές εμφανίζονται το καλοκαίρι, λόγω της αυξημένης επαφής κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων. Όσοι κυκλοφορούν συχνά ξυπόλητοι στις πισίνες ξενοδοχείων, τις πλαζ, τα κολυμβητήρια, στις σάουνες των γυμναστηρίων και των κέντρων αδυνατίσματος περιλαμβάνονται στις ομάδες «υψηλού κινδύνου» όχι μόνο για μυρμηγκιές αλλά και για μύκητες στα πόδια.

Η μυρμηγκιά των ποδιών ή μυρμηγκιά των πελμάτων ονομάζεται και ακροχορδών (verruca). Οι μυρμηγκιές στα πόδια εμφανίζονται μόνο στο πέλμα,  είναι πολύ ευαίσθητες και αναγνωρίζονται από τον τρόπο με τον οποίο παρεμβάλλονται στον φυσιολογικό ιστό του δέρματος. Η επιφάνειά τους είναι ανώμαλη, ξογκωμένη, σπογγώδης, παχιά και/ή φολιδωτή. Οι μυρμηγκιά στα πόδια μπορεί να είναι καφέ ή γκρι (με σκούρο κέντρο), είναι άσχημες και συχνά πολύ οδυνηρές εάν δεν αντιμετωπιστούν. Συνήθως, είναι μεγαλύτερες από τις κοινές μυρμηγκιές και πιο επίπεδες, λόγω της πίεσης που ασκείται στο πέλμα του ποδιού κατά το περπάτημα.

Συχνά, αναπτύσσονται κάτω από τα σημεία που πιέζονται περισσότερο, όπως οι πτέρνες ή το ακροστήριγμα του πέλματος. Εάν κοιτάξετε πιο προσεκτικά, θα παρατηρήσετε μικρά μαύρα στίγματα μέσα στη μυρμηγκιά των ποδιών. Δενπρόκειται, όπως πιστεύουν πολλοί, για τις ρίζες τις μυρμηγκιάς. Τα μαύρα στίγματα προκαλούνται από τηναιμορραγία εξαιτίας τις πίεσης που ασκείται στη μυρμηγκιά όταν στέκεστε ή περπατάτε.

myrmigkies-e-podi-picture-01Το 50% των μυρμηγκιών εξαφανίζεται μέσα σε δύο χρόνια χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές και προκείμενου να εμποδίσετε την εξάπλωσή τους, θα πρέπει να τις αντιμετωπίζετε αμέσως και να αποφεύγετε την άμεση επαφή του δέρματος με άλλες μυρμηγκιές. Συχνά, η μυρμηγκιά επανεμφανίζεται και αυτό συμβαίνει όταν δεν λαμβάνονται τις σωστές προφυλάξεις.

Θεραπεία στο σπίτι:

Συχνά συστήνεται η χρήση σαλικυλικού οξέος που διατίθεται από τα φαρμακεία, το οποίο δρα καταστρέφοντας το δέρμα που έχει παχυνθεί. Ωστόσο, οι χημικές ουσίες μπορούν να καταστρέψουν και υγιές δέρμα, επομένως χρειάζεται πολύ προσοχή διότι εγκυμονούν μολύνσεις. Για να έχετε καλά αποτελέσματα, θα πρέπει να εφαρμόζετε το οξύ κάθε μέρα. Η θεραπεία αυτή μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες.

Θεραπεία από ειδικούς:

  • Η κρυοθεραπεία είναι μία αποτελεσματική μέθοδος. Περιλαμβάνει την ψύξη της μυρμηκιάς με υγρό άζωτο για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Η θεραπεία επαναλαμβάνεται μετά 3-4 εβδομάδες μέχρι να εξαφανιστούν όλες οι μυρμηγκιές.
  • Η χειρουργική αφαίρεση των μυρμηγκιών αποφεύγεται λόγω συχνών υποτροπών.
  • Η διαθερμοπηξία είναι αποτελεσματική όπως και η κρυοθεραπεία αλλά υπάρχει ο κίνδυνος σχηματισμού ουλής.
  • Η θεραπεία laser είναι δαπανηρή και η αποτελεσματικότητα της είναι παρόμοια με αυτή της διαθερμοπηξίας.

Σε κάθε περίπτωση μπορεί να απαιτηθούν αρκετές συνεδρίες για την εξάλειψη του προβλήματος.

Αυτός είναι άλλος ένας λόγος που πρέπει να μαθαίνουμε τα παιδιά μας από μικρά να μην περπατάνε ξυπόλητα πουθενά!!!

Πηγή: e-podi.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Χρ. Νάκος: Ο «σερ» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης…Έχουμε τον ίδιο ενθουσιασμό και ζήλο, αλλά περισσότερη δυναμική, ως παράταξη άσκησης εξουσίας

Χρήστος Νάκος…Ένας άνθρωπος, που οι περισσότεροι από εμάς, τον γνωρίσαμε μέσα από τη…