proetimasia-pitas

Οι άνθρωποι συχνά αναρωτιούνται αν μπορούν να μολυνθούν από τον κορωνοϊό μέσω των τροφών. Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσουμε τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα.

Μετά από τις τόσες προειδοποιήσεις που σχετίζονται με τον κορωνοϊό (Covid-19), πολλοί άνθρωποι θέτουν το ερώτημα: μπορεί κάποιος να μολυνθεί με κορωνοϊό από το φαγητό; Είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες στρατηγικές κατά της παγκόσμιας πανδημίας επικεντρώνονται στην πρόληψη. Τι πρέπει να ξέρουμε γι ‘αυτό;

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να είμαστε σαφείς ότι είναι στα χέρια μας να καθυστερήσουμε ή να αποτρέψουμε την ανάπτυξη των λοιμώξεων. Αυτό θα επιτρέψει στις υγειονομικές υπηρεσίες να κατανείμουν σωστά τους διαθέσιμους πόρους για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Με αυτή την έννοια, μέτρα όπως το πλύσιμο των χεριών, η απολύμανση των σπιτιών μας και η καραντίνα μπορούν να βοηθήσουν.

Οργανισμοί όπως τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρουν ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει ενεργός σε ορισμένες επιφάνειες. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μόλυνση εάν το άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό και στη συνέχεια αγγίξει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

Μπορεί όμως κάποιος να μολυνθεί με κορωνοϊό από το φαγητό;

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) δήλωσε ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να επιβεβαιώνουν ότι το φαγητό μπορεί να οδηγήσει στην μετάδοση του κορωνοϊού. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν αναφορές μετάδοσης του ιού μέσω των τροφίμων.

Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να συγκρίνουμε αυτά τα αποτελέσματα και να καταλήξουμε σε οριστικό συμπέρασμα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο ιός δεν είναι πολύ ανθεκτικός στη ζέστη. Για το λόγο αυτό, το μαγείρεμα των τροφίμων μάλλον μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από τα τρόφιμα.

Έχοντας αυτό υπόψη μας, θα πρέπει να αποφύγουμε να τρώμε ωμά τρόφιμα, ειδικά όταν μιλάμε για τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Πρέπει να λάβουμε ακραία προληπτικά μέτρα στον τομέα των τροφίμων για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού.

Μπορεί να μολυνθεί με κορωνοϊό μέσω του φαγητού

Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον κορωνοϊό

Παρά την πεποίθηση ότι η μετάδοσή του στον άνθρωπο προέρχεται από την κατανάλωση ορισμένων ζώων, δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά άρθρα σχετικά με αυτό το ζήτημα. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από τα διαθέσιμα άρθρα μιλούν για τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του, για τους παράγοντες κινδύνου ή την πρόληψη και για το ότι δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία.

Για το λόγο αυτό, συνιστούμε εξαιρετική προσοχή. Αν και τα τρόφιμα δεν φαίνεται να αποτελούν πηγή μόλυνσης, πρέπει να υιοθετήσουμε σοβαρά μέτρα υγιεινής των τροφίμων. Το επαρκές μαγείρεμα των τροφίμων και τα σωστά μέτρα απόψυξης εξασφαλίζουν την απουσία παθογόνων οργανισμών.

Αποφύγετε την επαφή για να αποτρέψετε την εξάπλωση του κορωνοϊού

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού είναι να αποφύγουμε την επαφή μεταξύ των ανθρώπων και να έχουμε καλή υγιεινή των χεριών, ειδικά όταν αγγίζουμε επιφάνειες ή αντικείμενα. Πριν ξεκινήσετε να μαγειρεύετε, φροντίστε να πλύνετε καλά τα χέρια σας για να διασφαλίσετε ότι θα απομακρυνθούν τα ίχνη του ιού.

Η λήψη προφυλάξεων όταν βήχετε ή φτερνίζεστε είναι επίσης απαραίτητη για τη μείωση της δραστηριότητας του ιού. Ήρθε η ώρα να λάβετε υπόψη τις προειδοποιήσεις για την υγεία και να είστε προσεκτικοί στις κινήσεις σας.

Οι τρόποι με τους οποίους εξαπλώνεται ο ιός εξακολουθούν να μελετώνται και σύντομα θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ικανότητά του να επιβιώνει στα τρόφιμα. Προς το παρόν, όμως, είναι καλύτερο να τρώτε τρόφιμα που έχουν συσκευαστεί σωστά.

Λεμόνι σε ψυγείο

Τελικά μπορεί κάποιος να μολυνθεί με κορωνοϊό μέσω του φαγητού;

Η έλλειψη γνώσης σχετικά με τον κορωνοϊό και η ταχεία εξάπλωσή του προκαλεί μια κατάσταση ανησυχίας και κοινωνικού χάους. Πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι και να ακολουθούμε τις υποδείξεις για να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την ταχύτητα της μόλυνσης. Με αυτόν τον τρόπο, είναι πιθανότερο οι υπηρεσίες υγείας να είναι σε θέση να παρέχουν εγγυημένη φροντίδα σε όλους τους ασθενείς που φθάνουν καθημερινά.

Η υγιεινή των τροφίμων είναι απαραίτητη, όπως και η υγιεινή των χεριών. Πρέπει να μαγειρεύετε καλά το φαγητό σας, παρόλο που η πιθανή παρουσία του ιού στα τρόφιμα δεν έχει αποδειχθεί με βεβαιότητα. Πάνω απ ‘όλα, συνιστάται προσοχή και ιδιαίτερη φροντίδα για τους ηλικιωμένους και τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεαστούν περισσότερο από τον ιό.

Πηγή: meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Σήμερα, 19/10, στο Μουσείο Τσιτσάνη, η διάλεξη του Φ.Ι.ΛΟ.Σ., με ομιλητή τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Βουβαλίδη

Σήμερα, 19 Οκτωβρίου 2023 και ώρα  19.00 μ.μ, στην αίθουσα του Δίδυμου Οθωμανικού Λουτρού …