5ee0e97c825e63029e262023

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προτίθεται να εμπλακεί σε έναν «ψυχρό πόλεμο» με την Κίνα λόγω των εκστρατειών παραπληροφόρησης που συνδέονται με την πανδημία της Covid-19 με προέλευση την Κίνα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Είπα στον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών: «Μην ανησυχείτε, η Ευρώπη δεν πρόκειται να εμπλακεί σε οποιονδήποτε ψυχρό πόλεμο με την Κίνα»», δήλωσε ο Ισπανός Ζοσέπ Μπορέλ, απαντώντας σε ερώτηση για τη ‘συνάντησή» του μέσω βιντεοδιάσκεψης χθες, Τρίτη, με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι, για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας.

«Εργαζόμαστε ήδη από καιρό για την παραπληροφόρηση. Αρχίσαμε πριν από πέντε χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, η παραπληροφόρηση αφορούσε επίσης πηγές με προέλευση την Κίνα, αλλά δεν κατευθύνθηκε εναντίον της Κίνας», εξήγησε ο Μπορέλ κατά την παρουσίαση μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σε υγειονομικά θέματα.

«Η Ρωσία και η Κίνα είναι πίσω από εκστρατείες παραπληροφόρησης εναντίον ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της Covid-19. Διαθέτουμε αρκετές αποδείξεις», εξήγησε η Βέρα Γιούροβα, Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης.

«Οι εκστρατείες αυτές εξασθενίζουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί στον τομέα της υγείας και πρόκειται να ενισχυθούν κατά των εκστρατειών εμβολιασμού», προειδοποίησε η Γιούροβα. «Όμως δεν είχαμε την ικανότητα εξαναγκασμού», παραδέχθηκε ο Ζοσέπ Μπορέλ. «Πόσο μάλλον που οι ρωσικές και οι κινεζικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν είναι υπεύθυνες για αυτές τις εκστρατείες» επειδή τα ΜΜΕ που τις διακινούν «είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις», εξήγησε. Ο Ζοσέπ Μπορέλ δήλωσε πως έλαβε χθες διαβεβαιώσεις από τον Κινέζο υπουργό ότι η Κίνα «δεν έχει στρατιωτικές φιλοδοξίες».

«Τα λόγια μετρούν στη διπλωματία αλλά τα γεγονότα μετρούν ίσως περισσότερο. Έχουμε πλήρη συνείδηση στην Ευρώπη πως η Κίνα αυξάνει τις στρατιωτικές της δαπάνες», υπογράμμισε ωστόσο. «Ένα πράγμα είναι αυτό που λένε οι Κινέζοι. Ένα άλλο είναι η γνώση μας των γεγονότων», κατέληξε.

Πηγή: documentonews.gr από (ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Επιμορφώνονται οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι Διευθυντές – Υποδιευθυντές των σχολείων της  Β’θμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων στο ΕΚΚΔΑ – ΙΝΕΠ, για μια νέα ψηφιακή Διεύθυνση 

Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης Τρικάλων από αρχές Νοεμβρίου θα εφαρμόσει  σε πλήρη ανάπτυξη (…