ÁÑÃÏËÉÄÁ- ÓõíåëÞöèç Áëâáíüò ðïõ Ýóðáóå  ÁÔÌ óôç ÍÝá Êßï.
Ôï âñÜäõ ôçò Ôñßôçò óõíåëÞöèç áëëïäáðüò ÁëâáíéêÞ êáôáãùãÞò óôçí ÊåíôñéêÞ Ðëáôåßá ôçò ÍÝá Êßïõ ãéáôß  âñéóêüìåíïò óå Ýîáëëç êáôÜóôáóç, Ýóðáóå ìå ðÝôñá ôï ÁÔÌ ôçò ÅèíéêÞò ÔñÜðåæáò âñßæïíôáò ôçí ÅëëÜäá êáé õìíþíôáò ôçí ÷þñá ôïõ. Ðåñáóôéêïß åéäïðïßçóáí ôçí áóôõíïìßá êáé ï äñÜóôçò óõíåëÞöèç êáé ïäçãÞèçêå óôï Áóôõíïìéêü ÔìÞìá ¶ñãïõò.(Eurokinissi)

(ΦΩΤΟ:EUROKINISSI)

Για ακόμα μία εβδομάδα οι λεγόμενοι «βομβιστές των ΑΤΜ» απασχόλησαν τις Αρχές, καθώς ανατίναξαν μέσα σε ένα 24ωρο μαζί με τα Μηχανήματα Αυτόματης Ανάληψης και τις προσόψεις δύο καταστημάτων.

Οι φθορές στα καταστήματα είναι για τους δράστες  «παράπλευρες απώλειες», αφού η έκρηξη που προκαλούν στα ΑΤΜ είναι πολύ ισχυρή και δεν περιορίζεται στο σημείο. Οι βομβιστές, ακολουθώντας την ίδια μέθοδο, ανατίναξαν τα ξημερώματα της Τετάρτης ΑΤΜ στην οδό Καραολή Δημητρίου στο Βύρωνα και τα ξημερώματα της Πέμπτης ΑΤΜ στον Πύργο Ηλείας. Στην πρώτη περίπτωση προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές, αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ, σε συνοικιακό κατάστημα ρούχων και στη δεύτερη περίπτωση σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Το φαινόμενο των εκρήξεων σε ΑΤΜ από συμμορίες κακοποιών ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει, όπως λένε αστυνομικές πηγές. Και αυτό διότι τα Μηχανήματα Ανάληψης έχουν μετρητά, τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις, και ανατινάσσονται σε γρήγορο χρόνο.

Υπάρχει, ωστόσο, τρόπος αντιμετώπισης; Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει και είναι η θωράκιση των ΑΤΜ. Στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες που αντιμετώπισαν ανάλογο πρόβλημα και θωράκισαν τα ΑΤΜ τοποθετώντας ένα ειδικό σύστημα ασφαλείας, το οποίο αχρήστευε με ειδικό υγρό τα μετρητά μετά την έκρηξη. Οι συμμορίες πήραν το μήνυμα και σταμάτησαν τις επιθέσεις».

Τον τελευταίο χρόνο υπολογίζεται ότι έχουν σημειωθεί περίπου 150 επιθέσεις με στόχο Μηχανήματα Αυτόματης Ανάληψης Τραπεζών στην Ελλάδα. «Όσες συμμορίες και να εξαρθρωθούν, θα βρεθούν άλλες που θα συνεχίσουν να χτυπούν επιδιώκοντας την αφαίρεση μετρητών», λέει χαρακτηριστικά αστυνομικός.

Στην Ελλάδα οι δράστες χτυπούν σε Αθήνα και περιφέρεια. Σε αρκετές περιπτώσεις οι σπείρες δεν καταφέρνουν το σκοπό τους. Συνήθως σε αυτού του είδους τα χτυπήματα η αποτυχία των δραστών έγκειται στο γεγονός ότι βάζουν περισσότερο αέριο στη σχισμή του μηχανήματος με αποτέλεσμα να προκαλείται μεγαλύτερη έκρηξη από την επιθυμητή και να καταστραφούν τα πάντα (μαζί με τη λεία φυσικά).

Η μέθοδος «PLOFKRAAK»

Πρόκειται για μία μέθοδο διάρρηξης ΑΤΜ που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από Ρουμάνους διαρρήκτες, οι οποίοι διέκριναν ότι είναι μικρότερο το ρίσκο να αφαιρέσουν χρήματα από ΑΤΜ σε σχέση με μία επίθεση σε τράπεζα. Τα τελευταία χρόνια την ίδια μέθοδο έχουν υιοθετήσει και συμμορίες άλλων εθνικοτήτων.

Η μέθοδος αυτή, όπως περιγράφουν αστυνομικοί, έχει ως εξής: Οι δράστες συνδέουν φιάλες αερίου με λάστιχα ποτίσματος ή άλλα ειδικά λάστιχα. Τοποθετούν τη μία άκρη του λάστιχου μέσα στη σχισμή του ΑΤΜ από την οποία βγαίνουν τα χρήματα. Η άλλη άκρη είναι συνδεδεμένη με τη μπουκάλα. Στη συνέχεια, ανοίγουν τη στρόφιγγα του αερίου και το διοχετεύουν το εσωτερικό του ΑΤΜ. Τελευταίο βήμα τους είναι να προκαλέσουν έκρηξη, συνήθως με ηλεκτρικά καλώδια που έχουν κολλήσει στο λάστιχο και τα οποία έχουν γυμνωθεί στις άκρες τους. Η ανάφλεξη που προκαλείται μέσω των καλωδίων (με τη βοήθεια μπαταρίας) έχει ως αποτέλεσμα την έκρηξη.

huffingtonpost.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Κάρτα του Αγρότη: Ερωτήματα χωρίς απαντήσεις δημιουργούν ανησυχίες

– Η Κάρτα του Αγρότη ενώ αποτελεί μια ελπιδοφόρα πρωτοβουλία φέρνει μαζί της και σει…