mparaz-proklisewn-enopsei-tis-sunantisis-mitsotaki---erntogan.w_l

Οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται στην Κύπρο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη είχε ο πρωθυπουργός με φόντο τη ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και τη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Πρόεδρο. Κατά τη συνομιλία τους υπήρξε αμοιβαία ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό και τα ενεργειακά ζητήματα, καθώς και για τις τουρκικές  ενέργειες στην περιοχή, και αντάλλαξαν απόψεις και έγιναν συνεννοήσεις για τις επικείμενες συναντήσεις που θα έχουν στη Νέα Υόρκη.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν όπως συναντηθούν στη Νέα Υόρκη μετά τη συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ώστε να υπάρξει εκ νέου συντονισμός.

Την ίδια στιγμή οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται στην Κύπρο. Μετά τις δηλώσεις για το οικόπεδο 7 που βρίσκεται εντός της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, την σκυτάλη πήραν ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, αλλά και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 Σε γραπτό μήνυμά του κατά την έναρξη συνεδρίου στην Άγκυρα με τίτλο «Ο Τελευταίος λόγος στην Κύπρο»,  ο Τούρκος πρόεδρος στέλνοντας μήνυμα στην Κυπριακή Δημοκρατία είπε ότι «όσοι νομίζουν ότι ο πλούτος του νησιού και της περιοχής ανήκει μόνο σε εκείνους, όπως και σήμερα έτσι και στο μέλλον θα έρθουν αντιμέτωποι με την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τ/Κ. Όπως υπερασπιζόμαστε τα δικά μας συμφέροντα ως Τουρκία, έτσι θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα να προστατεύουμε και τα δικαιώματα των Τ/Κ στο νησί και την ανατ. Μεσόγειο».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και πάλι στα πλοία που διαθέτει η Τουρκία στην ανατ. Μεσόγειο και ότι θα συνεχίσουν τις έρευνες για φυσικό αέριο υπό την προστασία του πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας.

Νέες προκλήσεις από Ακτάρ- Οκτάι

«Έχουμε μια σαφή στάση όσον αφορά τη δίκαιη κατανομή των πόρων της ανατολικής Μεσογείου. Έχουμε και σήμερα την ίδια αποφασιστικότητα που είχαμε και το 1974 όταν προστατεύσαμε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας. Ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και των Τ/Κ αδελφών μας», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, που επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται απειλή, όταν δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο και θα προστατεύσουν τα δικαιώματα και το δίκιο τους.

«Η προσέγγισή μας είναι σαφής. Αυτό που λέμε ότι πρέπει να γίνει βασίζεται στη λογική. Είμαστε υπέρ μίας μόνιμης και περιεκτικής λύσης στην Κύπρο. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα στο νησί».

Παράλληλα, όπως αναφέρει το sigmalive.com, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε ξανά στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. «Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα της Γαλάζιας Πατρίδας μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου», είπε.

Οκτάι: Θα απαντήσουμε με πράξεις

Την ίδια ώρα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, μιλώντας σε εκδήλωση της «Ένωσης Τουριστικών Επαγγελμάτων» του ψευδοκράτους χαρακτήρισε την Κύπρο «το μαργαριτάρι της Μεσογείου» και διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το υπάρχον καθεστώς. «Για εμάς το σημαντικό δεν είναι το όνομα του μοντέλου της λύσης που θα εφαρμοστεί, αλλά η συμμετοχή των Τ/Κ στο μηχανισμό λήψης αποφάσεων και η πολιτική ισότητα», είπε.

Ο Φουάτ Οκτάι κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία για τις μονομερείς ενέργειες στο θέμα του φυσικού αερίου και προειδοποίησε κι εκείνος με τη σειρά του για «δυναμική απάντηση».

«Οι Ε/Κ επιμένουν στις μονομερείς δραστηριότητες για ανακάλυψη υδρογονανθράκων αποκλείοντας τους Τ/Κ, αλλά εμείς απαντούμε με πράξεις στο πεδίο των μαχών», είπε χαρακτηριστικά.

Και επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Τουρκοκύπριους και έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους. «Μετά από αυτό, μόνο θυσίες…, αν χρειαστεί, και υλοποίηση έργων, προκειμένου να επιτύχουμε το επίπεδο της ευημερίας που αξίζει ο Τουρκοκύπριος», τόνισε.

Στο κάδρo το τεμάχιο 7 των ENI – TOTAL και η απάντηση της Λευκωσίας στην Άγκυρα

Η εξερεύνηση και/ή εκμετάλλευση του τεμαχίου 7, που βρίσκεται εντός της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, είναι αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, ξεκαθαρίζει το κυπριακό  Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τη δήλωση του εκπροσώπου τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ)/υφαλοκρηπίδας της.

Παράλληλα υπογραμμίζεται πως “η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο”.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται πως η δήλωση του εκπροσώπου τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών “δείχνει για ακόμη μια φορά ότι η Τουρκία περιφρονεί το διεθνές δίκαιο, συμβατικό και εθιμικό, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, και δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της. Ο φυσικός πλούτος μιας χώρας ανήκει στο κράτος και η αρμοδιότητα για τη διαχείρισή του ανήκει στην κυβέρνηση του προς όφελος όλων των πολιτών του”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση“το ερευνητικό τεμάχιο 7, το οποίο αδειοδοτήθηκε από την Κυπριακή Κυβέρνηση, βρίσκεται εντός της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, σε θαλάσσια περιοχή στα νοτιοδυτικά του νησιού, η οποία έχει ήδη οριοθετηθεί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μεταξύ των μόνων σχετικών παράκτιων κρατών των οποίων οι ακτές αντίκεινται, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία και την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, με τη Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ του 2003”.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου αναφέρει πως “η πρόσφατη υπογραφή συμβολαίου για το ερευνητικό τεμάχιο 7 με την ENI και την TOTAL, καθώς και οι άλλες δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν ταυτόχρονα, οι οποίες προνοούν την επέκταση της παρουσίας της TOTAL στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, αποτελούν αναμφίβολα ψήφο εμπιστοσύνης στην ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου, ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική συγκυρία, εν μέσω των συνεχιζόμενων παράνομων και επιθετικών τουρκικών ενεργειών στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου”.

Προσθέτει πως “η Τουρκία, για ακόμα μια φορά, αρνείται να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, προβάλλοντας αβάσιμες αξιώσεις, αντίθετες με την κατ’ επανάληψη εκφρασθείσα θέση της διεθνούς κοινότητας, η οποία υποστηρίζει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της”.

Το συγκεκριμένο θαλασσοτεμάχιο είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό είναι μέρος της ΑΟΖ. Το να διεκδικεί η Τουρκία ένα μεγάλο κομμάτι, σχεδόν το μισό, από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αντιφάσκει και με συγκλίσεις που έχουν γίνει εδώ και καιρό στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, όπου υπήρξε συμφωνία για το ότι θα ισχύει η διεθνής Συνθήκη των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, δήλωσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, στο περιθώριο εκδήλωσης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου,

Η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι πολύ καλά γνωστό ότι, ενεργεί και αναπτύσσει την ενεργειακή πολιτική της στη βάση του διεθνούς δικαίου και η Κυπριακή Κυβέρνηση θα συνεχίσει το ενεργειακό της πρόγραμμα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει το πρόγραμμα της μαζί με τις εταιρείες, οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί».

Πηγή: thetoc.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕphilenews, cyprustimes

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Κάρτα του Αγρότη: Ερωτήματα χωρίς απαντήσεις δημιουργούν ανησυχίες

– Η Κάρτα του Αγρότη ενώ αποτελεί μια ελπιδοφόρα πρωτοβουλία φέρνει μαζί της και σει…