mnimi-copy

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ζυγίζει περίπου 1,4 κιλά, καταναλώνει όμως το 20% των θερμίδων της ημερήσιας ενεργειακής μας πρόσληψης…,Εκτός από την ενέργεια που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει, πλήθος θρεπτικών συστατικών συνδέονται με την υγεία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, τη μεταβίβαση πληροφοριών, την ενεργοποίηση των εγκεφαλικών κυττάρων, τη γνωστική ικανότητα και τη μνήμη.

Η Διατροφή μπορεί να ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου με πολλούς τρόπους, είτε παρέχοντας ουσίες για θρέψη, είτε αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα των νευροδιαβιβαστών όπως η ακετυλοχολίνη, τα αμινοξέα, τη σεροτονίνη και τη ντοπαμίνη, ή προστατεύοντας την υγεία της μεμβράνης των εγκεφαλικών κυττάρων. Δεκάδες έρευνες αποδεικνύουν την άμεση σχέση μεταξύ της ισορροπημένης διατροφής, της μνήμης και της γνωστικής ικανότητας.

Να ποια είναι τα ισχυρότερα “βελτιωτικά» του εγκεφάλου:,

Τα πυκνά και ελαφριά γεύματα, που μπορούν να τροφοδοτούν σταθερά τον εγκέφαλο με ενέργεια.

Το μέλι και η μαύρη σοκολάτα, γιατί η γλυκόζη που περιέχουν είναι η βασικότερη πηγή ενέργειας του εγκεφάλου. Καταναλώστε τα σε λογικές ποσότητες.

Το ψωμί ολικής άλεσης, τα πιτυρούχα δημητριακά, τα αυγά και το συκώτι που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και χολίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που βοηθά τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης, ιδιαίτερα στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Το άπαχο κρέας, η σόγια, οι βολβοί, οι μπανάνες και η σοκολάτα, που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με ντοπαμίνη, την κατεξοχήν ουσία της ευχαρίστησης και της ευφορίας.

Τα ψάρια, όπως οι σαρδέλες, ο σολομός και ο τόνος, το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα, τα σπόρια και τα καρύδια, τροφές δηλαδή, πολύ πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν ιδιαίτερα στη δομή και τις λειτουργίες του εγκεφάλου, ενδυναμώνοντας σημαντικά και τη μνήμη.

Τα όσπρια, το σουσάμι και το αβοκάντο για τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας για τα κύτταρα του νευρικού συστήματος.

 Τα φρέσκα φρούτα, όπως τα μούρα, τα δαμάσκηνα, τα σταφύλια, τα κεράσια και τα πορτοκάλια, αλλά και τα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, γιατί είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ευνοούν την μαθησιακή ικανότητα.Το κόκκινο κρασί προσφέρει φλαβονοειδή που προστατεύουν τη λειτουργία του ΚΝΣ και κατ’ επέκταση του εγκεφάλου.

Το πράσινο τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά και κατεχίνες που εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και καταπολεμούν την πνευματική κόπωση.

Το μπαχαρικό κουρκουμάς και η κανέλα που φημίζονται για τα αντιοξειδωτικά τα οποία αποτρέπουν την εγκεφαλική γήρανση και προάγουν τη γνωστική ικανότητα.,

Να ποια είναι τα τρόφιμα πρέπει να περιορίσετε:

Τα επεξεργασμένα κρεατικά που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και νιτρικά άλατα, και σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο γνωστικής δυσλειτουργίας

Την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και γλυκών, που προκαλούν έντονες διακυμάνσεις στη γλυκόζη του αίματος, και στην παροχή ενέργειας στον εγκέφαλο.

Τα “λευκά» τρόφιμα, όπως λευκό αλεύρι, ρύζι, ψωμί και ζυμαρικά. Προτιμήστε τα αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης.

earthshareme.com

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Επίσκεψη κλιμακίου του Ε.Α.Γ.Μ.Ε., στην Τ.Κ. Παραμέρου, για το φαινόμενο της κατολίσθησης

Επίσκεψη κλιμακίου του Ε.Α.Γ.Μ.Ε. (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών – πα…