mikrovia

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε μία μοναδική νέα ομάδα μικροβίων που επιβιώνουν κάτω από την επιφάνεια της Γης, ακόμη και χωρίς φως και οξυγόνο.

Οι επιστήμονες ονόμασαν τη νέα ομάδα μικροβίων Hadesarchaea προς τιμήν του αρχαίου θεού του Κάτω Κόσμου, Άδη.

Αυτά τα παράξενα μικρόβια βρέθηκαν αρχικά τρία χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης σε ένα ορυχείο χρυσού στη Νότια Αφρική.

Οι μικροβιολόγοι Τάις Έτεμα και Μπρετ Μπέικερ, επικεφαλής μιας ομάδας ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τέξας και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ των Ηνωμένων Πολιτειών, το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία και το Πανεπιστήμιο της Βρέμης στη Γερμανία,ανακάλυψαν τη νέα τάξη μικροβίων σε διάφορα περιβάλλοντα.

Η ανάλυση της αλληλουχίας του γονιδιώματος διαφόρων δειγμάτων των νέων μικροβίων αποκάλυψε πώς οι μονοκύτταροι οργανισμοί επιζούν χωρίς φως και οξυγόνο.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα νέα μικρόβια επιβιώνουν χρησιμοποιώντας ως ενέργεια το μονοξείδιο του άνθρακα που βρίσκεται στα έγκατα της Γης.

Επιπλέον, οι χημικές οδοί που χρησιμοποιούνται στον μεταβολισμό του μονοξειδίου του άνθρακα είναι διαφορετικές σε σύγκριση με αυτές που έχουν παρατηρηθεί σε παλαιότερα δείγματα μικροβίων.

«Η νέα ανακάλυψη διευρύνει τις γνώσεις μας για το πώς αυτοί οι οργανισμοί έχουν προσαρμοστεί στις ακραίες συνθήκες της βαθιάς βιόσφαιρας», δήλωσε ο Τζίμι Σω του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η νέα ανακάλυψη θα βοηθήσει την επιστημονική κοινότητα να κατανοήσει καλύτερα τον τρόπο ζωής και τη βιολογία των μικροβίων αυτής της τάξης, που ευδοκιμούν κάτω από την επιφάνεια της Γης, δήλωσε ο Έτεμα.

Πηγή:naftemporiki.gr

Load More Related Articles
Load More In Περιβάλλον
Comments are closed.

Check Also

Ολοκληρώθηκε η παράδοση- παραλαβή & η συγκρότηση σε Σώμα του νέου ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Πύλης

Από το απερχόμενο ΔΣ του Εμπορικού Συυλόγου Πύλης, εξεδόθη η κάτωθι σχετική ανακοίνωση …