mikelis

            Η ασφάλεια των πολιτών είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Και είναι πραγματικά απογοητευτικό να βλέπεις πολιτικούς να αντιμετωπίζουν την αστυνομία, δηλαδή το βασικό όργανο διασφάλισης της ασφάλειας και της τάξης, με τέτοια απαξίωση. Ειδικά όταν ακούς την αρμόδια υφυπουργό να καλεί τους αστυνομικούς σε «αυτοπροστασία» απέναντι στα φαινόμενα Ρουβίκωνα σε πιάνει απελπισία.

             Ίσως το βασικότερο πρόβλημα με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πολλά από τα στελέχη της σκέφτονται με εμφυλιοπολεμικούς όρους. Για παράδειγμα, όταν αναφέρονται στην αστυνομία μιλάνε και την κατακρίνουν με όρους της δεκαετίας του ’50. Το 50’ και το 60’ υπήρχε η σφοδρή σύγκρουση μεταξύ δύο κόσμων: του δυτικού φιλελεύθερου μπλοκ και του αριστερού κομμονουστικού μπλοκ. Και σε αυτό το πλαίσιο η αστυνομία ήταν, σε ένα βαθμό, μια προέκταση του κράτους και του συστήματος.

 Στην εποχή μας, όμως, ο ρόλος της αστυνομίας είναι τελείως διαφορετικός. Δυστυχώς, οι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να μην θέλουν να το αντιληφθούν. Η Ελληνική αστυνομία αποτελείται από παιδιά φτωχών οικογενειών τα οποία προσπαθούν να φέρουν σε πέρας μια δύσκολη δουλειά με όλο και λιγότερα μέσα. Συνεπώς, είναι τουλάχιστον άδικο να δέχονται τόσες επικρίσεις καθημερινοί άνθρωποι που προσπαθούν να κάνουν το καθήκον τους και να διαφυλάξουν την ασφάλεια μας.

             Επίσης, ο βασικός ρόλος της αστυνομίας σήμερα δεν είναι η καταστολή των κομμουνιστών αλλά η καταπολέμηση του ποινικού εγκλήματος, η τρομοκρατία, τα ναρκωτικά, η λαθρομετανάστευση, κ.ά. Ωστόσο, ακούγοντας ορισμένους βουλευτές μέσα στο κοινοβούλιο έχω την αίσθηση ότι στο μυαλό τους ακόμα επικρατεί η διχαστική αντίληψη του 50’. Μέσα στην σύγχυση τους νομίζουν ότι ο νόμος και η τάξη αποτελεί «δεξιό» μέτρο. Αγνοούν, όμως, ότι είναι ένα βαθιά δημοκρατικό μέτρο. Η ασφάλεια και η τήρηση των νόμων είναι βασικό συστατικό στοιχείο για την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας. Είναι ένα δημόσιο αγαθό.

 Είναι δημοκρατική επιταγή αλλά και έντονο κοινωνικό αίτημα να διαφυλάσσονται οι πολίτες και οι περιουσία τους από άναρχους κουκουλοφόρους της βίας. Η αστυνομία πρέπει να αφεθεί να κάνει το καθήκον της που είναι η προστασία των πολιτών και των περιουσιών της. Θα πρέπει να της λυθούν τα χέρια να δράσει σωστά και να εφαρμόσει τον νόμο και να μην πετροβολείται συνεχώς από ελάχιστες ομάδες κουκουλοφόρων. Γιατί σήμερα φτάσαμε «μονά ζυγά» να φταίει για όλα η αστυνομία και οι άνδρες και οι γυναίκες της. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν καταστεί σάκος του μποξ κάθε αναρχικού και παρανομούντος που πιστεύει ότι αυτός είναι ο μοναδικός φορέας της δικαιοσύνης και του νόμου.

 Το στοίχημα και η ευθύνη κάθε νέου και σύγχρονου πολιτικού που κατανοεί τις προκλήσεις των καιρών είναι να επαναφέρει την συζήτηση στο πραγματικό γήπεδο  – δηλαδή πως θα κάνουμε πιο αποτελεσματική την αστυνομία – έτσι ώστε να επιτευχθεί η ασφάλεια των πολιτών που είναι το βασικό ζητούμενο.

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Πεζοπορία στα Μετέωρα, διοργανώνει η Ο.Λ.Κ. στις 08/10

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου η Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας διοργανώνει πεζοπορία στην περιοχή τ…