maximou

Να μην αλλοιώσει η κρίση με την Eldorado το μήνυμα Τσίπρα για μία Ελλάδα-μαγνήτη επενδύσεων επιδιώκει η κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι όλοι οι επιχειρηματίες είναι ευπρόσδεκτοι, αρκεί να τηρούνται οι νόμοι

Αγώνα προκειμένου να μην “περάσει” στην κοινή γνώμη το μήνυμα “στα τσακίδια” του πρωθυπουργικού συμβούλου, Νίκου Καρανίκα, που σπεύδει να εκμεταλλευθεί επί διήμερο η αντιπολίτευση, δίνει το Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο όσα είπε προχθές ο Αλέξης Τσίπρας από βήματος του Βελλίδειου συνεδριακού κέντρου περί “Grinvest” να μην ακυρωθούν κατά την πολιτική αντιπαράθεση για την “απειλή” της εταιρείας ότι θα “παγώσει” τις δραστηριότητές της.

Άλλώστε, το μήνυμα της κυβέρνησης δεν αφορά μόνο στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση και στην κοινή γνώμη, αλλά και σε επίδοξους επενδυτές εκτός συνόρων, που παρακολουθούν προσεκτικά τα διαμειβόμενα μεταξύ κυβέρνησης-Eldorado Gold.

 Η κυβέρνηση, άλλωστε, ήδη από την περασμένη Πέμπτη, όταν ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, διαμηνύει πως πλέον η Ελλάδα προσελκύει επενδύσεις και αποτελεί μαγνήτη για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας, από την ΔΕΘ, αποκάλυψε κάτι που τού είπε ένας γάλλος επιχειρηματίας στο αεροδρόμιο, αφού ο πρωθυπουργός είχε αποχαιρετήσει τον Εμανουέλ Μακρόν: κατά τον Αλέξη Τσίπρα, λοιπόν, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, που συνόδευε τον γάλλο πρόεδρο στην επίσκεψή του στην Αθήνα, πίστωσε στον ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου ότι “ρυμούλκησε” την Ελλάδα από μία εικόνα “Grexit” σε μία εικόνα “Grinvest”: ότι, δηλαδή, ενώ το διεθνές προφίλ της Ελλάδας προ 2-3 ετών ήταν μία χώρα με το ένα πόδι εκτός ευρώ, πλέον η εικόνα της χώρας είναι ενός φιλικού και συμφέροντος επενδυτικού προορισμού.

Πρώτα ο νόμος

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η κυβέρνηση στέλνει σαφή μηνύματα ότι αυτή η εικόνα συνεχίζει να ισχύει -αλλά και ότι δεν υπάρχουν επιθυμητές και ανεπιθύμητες επενδύσεις. Μάλιστα, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη προσπάθησαν να “σβήσουν” από την επικαιρότητα το κλίμα που καλλιεργούνταν και ήθελε τον ΣΥΡΙΖΑ να… ικανοποιείται από τις ανακοινώσεις της καναδικής εταιρείας.

Την ανάγκη τήρησης της νομιμότητας, άλλωστε, υπογράμμισε πρώτος απ’ όλους ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης. «Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι αυτή η επένδυση πρέπει να τηρεί, να τηρεί το υπογραμμίζω, με βάση τη σύμβαση που έχει με το ελληνικό δημόσιο, δύο απαράβατους κανόνες», τόνισε χθες, λέγοντας πως οι όροι αυτοί είναι “να είναι περιβαλλοντικά ασφαλής” και “να καθετοποιήσει όλες της τις δραστηριότητες, δηλαδή να κάνει τη μεταλλουργία στην Ελλάδα”.

Παράλληλα, ο Γιώργος Σταθάκης παρέπεμψε για όλα στην διαιτησία, υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι η αμιγώς νόμιμη διαδικασία. “Υπάρχουν διαδικασίες, κανόνες και νόμοι στη χώρα”, είπε χθες και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης  Αμανατίδης, ενώ έχει τη σημασία του πως κράτησε σαφείς αποστάσεις από το “στα τσακίδια” του Νίκου Καρανίκα, κάνοντας λόγο για “προσωπικές απόψεις”.

Τέλος, μιλώντας στο “Ραδιόφωνο 24/7” και στον Στέφανο Τζανάκη, ακόμη και η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ -που έχει πρωταγωνιστήσει στο κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού- επίσης επικαλέστηκε τους νόμους: “Η Eldorado εκβιάζει την κυβέρνηση. Συμπεριφέρεται αποικιοκρατικά και ζητά από το ελληνικό δημόσιο να μην εφαρμόσει του νόμους”, κατήγγειλε χαρακτηριστικά η κ. Ιγγλέζη.

news247.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Τα ΚΔΑΠ ΜΑΘΗΣΗ δίπλα στα παιδιά και τους γονείς

Αγαπητοί γονείς, Τα ΚΔΑΠ ΜΑΘΗΣΗ, είναι στη ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουν για τις 26 δι…