mitso

(φωτό: AP)

Ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα στην Τουρκία. Το 2020 θα ξεκινήσει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Πιλοτική συνεργασία τριών δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα.

Θετικές για την τσέπη των πολιτών ειδήσεις για το 2020, αλλά και μηνύματα προς την Τουρκία, εμπεριείχε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε απευθυνόμενος στην Άγκυρα και με αφορμή τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, πως: “Η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις ισχύουσες Συμφωνίες. Δεν διεκδικεί τίποτε αλλά δεν εκχωρεί και τίποτε και οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία»

Υπογράμμισε δε ότι: «Είμαστε πάντα υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας. Υπέρ των ανοιχτών διαύλων, της επικοινωνίας και του διαλόγου. Σ’ αυτόν όμως δεν προσερχόμαστε ούτε πιεζόμενοι, ούτε από θέση αδυναμίας. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, υπό την απειλή παράνομων τετελεσμένων.”

Οι αναφορές αυτές του πρωθυπουργού, ιδίως δε η τελευταία φράση έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και υπό το πρίσμα της δημόσιας συζήτησης για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, υπέρ του οποίου είχε ταχθεί η Ντόρα Μπακογιάννη.

Μάλιστα ο κ.Τσίπρας προσυπέγραψε τη στάση του Αλέξη Τσίπρα που μιλησε για εθνική ενότητα στα εξωτερικά θέματα. Ενώ αντιπαρέβαλλε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ με αυτή του ΚΚΕ ως προς τη συμμαχία με τις ΗΠΑ.

Σημείωσε ότι “με την εξαίρεση του ΚΚΕ διαμορφώνεται σε αυτή την αίθουσα μία πλατιά διακομματική συμμαχία που θεωρεί τη σχέση μας με ΗΠΑ σχέση στρατηγικής συμμαχίας”. Προσθεσε: “Όμως δεν είμαστε δεδομένοι για κανέναν , είμαστε δεδομένοι μόνο για τον ελληνικό λαό, διότι οι καλοί σύμμαχοι στις δυσκολίες φαίνονται” αλλά επισήμανε και ότι “από πλευράς αμερικανικής έχει υπάρξει ρητή καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης” .

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η πόρτα του γραφείου του είναι ανοιχτή στους πολιτικούς αρχηγούς για τα εθνικά ζητήματα, σχολιάζοντας όμως με νόημα πως όταν κρίνει ότι υπάρχουν ζητήματα για τα οποια πρέπει να τους ενημερώσει θα το κάνε με το σωστό τρόπο καθώς “δεν πρέπει ολα να συζητιώνται δημόσια στην εξωτερική πολιτική”.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η δεύτερη φάση μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% θα πραγματοποιηθεί το 2020, καθώς και ότι μέσα στον ίδιο χρόνο θα ξεκινήσει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Έδωσε ειδικότερα στην ομιλία του ιδιαίτερη έμφαση στη μεσαία τάξη, στην οποια εδωσε ένα πρωτότυπο ορισμο: «Μεσαια τάξη είναι αυτοί που ντύνονται απλα αλλά ξέρουν και να φορούν γραβάτα εκεί που πρέπει» είπε. Τόνισε ότι ο προϋπολογισμός δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς και παραδέχθηκε: “Ξέρω ότι μέχρις στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν”, προσθέτοντας:

“Αυτό όμως αλλάζει. Καθώς, μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες.”

Ο κ.Μητσοτάκης εξάλλου εκτίμησε ότι ο εθνικός πλούτος το 2020 θα αυξηθεί κατά 7,3 δισεκατομμύρια, αγγίζοντας τα 197,3 δισεκατομμύρια, κάτι που μεταφράζεται σε 1.600 ευρώ περισσότερα για κάθε νοικοκυριό. Ενώ στην απασχόληση, τόνισε ότι στόχος είναι του χρόνου να έχουμε 100.000 λιγότερους άνεργους.

Το 2020 πιλοτική συνεργασία τριών δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα

Η ομιλία του πρωθυπουργού επιφύλασσε και μία ακόμη είδηση: Το 2020 θα ξεκινήσει πιλοτική συνεργασία τριών δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα, σύμωνα με το σουηδικο μοντελο. Μάλιστα το ανακοίνωσε λέγοντας σαρκαστικά προς το ΣΥΡΙΖΑ «θα σας πω και κάτι να ανατριχιάσετε».

“Ο φετινός προϋπολογισμός δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού” δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Υπενθύμισε ότι είχε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες, ότι θα μειώσει τους φόρους, ότι θα δημιουργήσει πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και ότι θα αποκαταστήσει το αίσθημα της ασφάλειας, προσθέτοντας: “Και αυτό ακριβώς κάνω.”

Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων, αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου.

Επισήμανε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη, διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες και ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές.

“Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους” υπογράμμισε άλλωστε ο πρωθυπουργός.

Απάντησε όμως και στο ΣΥΡΙΖΑ για τα αποκαλούμενα «υπερπλεονάσματα». Ο κ.Μητσοτάκης ειδικότερα είπε ότι κατά την τριετία 2016-2018, αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια, πέραν των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Την ίδια ώρα, όμως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το δημόσιο αυξήθηκαν κατά 18,1 δισεκατομμύρια. “Ιδού, λοιπόν, με ποια λογιστική -αλλά και ολέθρια- αλχημεία προέκυπταν οι δήθεν επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται, σήμερα, η αντιπολίτευση”, κατέληξε.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Ρίγη συγκίνησης για Βορίδη και άλλους νοσταλγούς η ομιλία Μητσοτάκη

«Ο κ. Μητσοτάκης αφού μας ενημέρωσε σήμερα ότι η μεσαία τάξη διακρίνεται από την ενδυματολογική της προτίμηση στη γραβάτα, προχώρησε σε μια ακόμη εξαγγελία-απάτη, σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ και την εισφορά αλληλεγγύης» ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του πρωθυπουργού. «Αφού ψήφισε προϋπολογισμό που δε προβλέπει αντίστοιχη μείωση εσόδων, εντούτοις εξήγγειλε μειώσεις στον Ενφια, οι οποίες απλά θα μετριάσουν τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την εξισωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες που έχει ήδη ενσωματώσει στον προϋπολογισμό.

Μας είπε επισης ότι ευνοεί τη μεσαία τάξη, αλλά με τον προϋπολογισμό του μάλλον δε της φόρεσε γραβάτα αλλά φέσι. Αφού ακύρωσε τα δρομολογημένα από τον Συριζα μέτρα ελαφρυνσης: την επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ 20% μεσοσταθμικά, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ με δραστική μείωση για μεγαλύτερα και την μείωση κατά 50% της προκαταβολής φόρου.

Κατά τα άλλα όχι μόνο δε τόλμησε να αποδοκιμάσει τα κρούσματα απρόκλητης βίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας απέναντι σε αθώους πολίτες μεσα στο ίδιο τους το σπιτι, αλλά ξεπέρασε τον εαυτό του. Ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη λεγοντας ότι για αυτό τον ψήφισαν οι πολίτες. Είναι βέβαιο ότι η συγκεκριμένη αποστροφή της ομιλίας του θα γέννησε ρίγη συγκίνησης τόσο στον κ. Βορίδη όσο και σε άλλους νοσταλγούς».

Πηγή: news247.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

 Ευχαριστήριο αλλά και μηνύματα, από τον Βασίλειο Αγγέλη… 

Έπειτα από τα τελικά επίσημα εκλογικά  αποτελέσματα των Περιφερειακών  εκλογών 2023 για τη…