βρουτσης-μητσοτακης-1068x524

«Ο Άτλας, δεν είναι απλά μία τεχνική απόφαση. Συνιστά μία γνήσια κοινωνική μεταρρύθμιση που έχει στο κέντρο της τον πολίτη και την φροντίδα του γι’ αυτόν. Είναι μία βαθιά προοδευτική πολιτική επιλογή», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση,το πρωί της Πέμπτης, της Ψηφιακής Σύνταξης «Άτλας», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας

 «Θέλω να πιστεύω, ότι θα είναι η αρχή του τέλους ταλαιπωρίας εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων και μία πολύ καλή πρακτική απόδειξη του πώς η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και προσθεσε ότι αυτό που έγινε σήμερα είναι μόνο η αρχή.
«Είναι η αρχή ενός ευρύτερου σχεδιασμού που απλώνεται στον χρόνο”, εξήγησε και συνέχισε: “Απεγκλωβίζουμε σταδιακά πολλές κατηγορίες συνταξιούχων οι οποίοι ταλαιπωρούνται για μήνες ή για χρόνια. Προφανώς, το γνωρίζετε καλά, το γνωρίζουν και οι συνταξιούχοι  οι οποίοι μας ακούν, το πρόβλημα με τις συντάξεις είναι μεγάλο, είναι  διαχρονικό. Έπρεπε, όμως, από κάπου να ξεκινήσουμε. Και αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «το σύστημα παίρνει στους δικούς του ώμους το βάρος της γραφειοκρατίας που μέχρι σήμερα λύγιζε τις πλάτες των πολιτών».
Όπως είπε, «από σήμερα, μία στις τρεις νέες συντάξεις θα εκδίδεται αμέσως και ηλεκτρονικά: Το πρόγραμμα ξεκινά με τις αιτήσεις για συντάξεις  γήρατος των αγροτών και της μεταβίβασης λόγω θανάτου. Εντός του έτους, θα επεκταθεί και στις συντάξεις αναπηρίας και γήρατος υγειονομικών». Τόνισε επίσης ότι το πρόγραμμα «καταργεί ουσιαστικά τις ουρές για την κατάθεση των 9 δικαιολογητικών που χρειάζονται σήμερα και όλες οι υπηρεσίες θα διασυνδέονται μεταξύ τους και θα τα συγκεντρώνονται εσωτερικά».
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Ψηφιακής Σύνταξης «Άτλας»
Με την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Ψηφιακή Σύνταξη Άτλας», αυτοματοποιείται πλήρως η διαδικασία απονομής της σύνταξης, από το στάδιο της αίτησης, της συγκέντρωσης δικαιολογητικών, της επεξεργασίας του φακέλου και της κοινοποίησης στον δικαιούχο. Δηλαδή, επιτυγχάνεται η ολιγόλεπτη απονομή της σύνταξης από τη στιγμή της αίτησης και απονέμονται αυτόματα οι συντάξεις. Με την ολοκλήρωση δε του Π/Σ ΑΤΛΑΣ θα επιτευχθεί η ψηφιακή απονομή του 85% των νέων συντάξεων ενώ ταυτόχρονα, απελευθερώνεται το εργατικό δυναμικό που θα ασχοληθεί με τις υπηρεσίες απονομής των εκκρεμών συντάξεων.
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, παρουσίασε τα βασικά σημεία του προγράμματος τονίζοντας, μεταξύ άλλων,  ότι «με την εφαρμογή του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» πραγματοποιείται ένα άλμα στο μέλλον και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας περνάει σε μία νέα εποχή», ενώ ο Διοικητής του ΕΦΚΑ, Χρήστος Χάλαρης, ανέλυσε όλες τις διαδικασίες που πλέον θα απαιτούνται για την απονομή σύνταξης.

Την αυτοματοποιημένη έκδοση των συνταξεων μέσα σε λίγα λεπτά από την υποβολή της σχετικής αίτησης, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος “ΑΤΛΑΣ”, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Το νέο σύστημα, θα καλύψει όλες τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, δίδοντας παράλληλα τη δυνατότητα στο προσωπικό του ΕΦΚΑ να προχωρήσει στην εκκαθάριση των παλαιότερων αιτήσεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Αναλυτικότερα:

– Από τις 15 Απριλίου ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία του συστήματος, με δύο μεγάλες και ευαίσθητες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων:

1.Τις αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων

2.Τις αποφάσεις σύνταξης γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.

· Από σήμερα, θα απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις τον μήνα και θα καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων.

· Έως το τέλος του 2020 θα έχουν ενταχθεί όλες οι συντάξεις αναπηρίας, ενώ

· έως το τέλος του 2021 θα ενταχθούν οι υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος, με στόχο την ψηφιακή έκδοση του 80-85% των συντάξεων.

Τι αλλάζει:

Με βάση το νέο σύστημα, θα υπάρξει μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία, τόσο στο στάδιο της αίτησης, όσο και στο στάδιο της επεξεργασίας, της έκδοσης και τέλος σε αυτό της κοινοποίησης της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο.

Έτσι:

· Θα εξαλειφθεί το φαινόμενο της πολυετούς αναμονής για τους συνταξιούχους

· Σταματά η ταλαιπωρία της προσκόμισης των δικαιολογητικών εγγράφων.

· Εκμηδενίζονται τα λάθη της χειρόγραφης διαδικασίας.

· Ο πολίτης δεν χρειάζεται πλέον να απευθύνεται σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς η άντλησή τους θα γίνεται ηλεκτρονικά, αυτόματα, από τον e-ΕΦΚΑ.

· Για τον πολίτη δεν θα υφίσταται πλέον ανάγκη να απευθύνεται σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, σπαταλώντας χρόνο και χρήμα, προκειμένου να του απονεμηθεί η σύνταξη.

· Η κοινοποίηση της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο θα γίνεται ηλεκτρονικά στο e-mail του, κατευθείαν, χωρίς καμία άλλη αναμονή.

· Η έκδοση της απόφασης συνταξιοδότησης δεν θα απαιτεί πολύμηνη επεξεργασία του συνταξιοδοτικού φακέλου που έφτανε έως και τους 24 μήνες, καθώς θα ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά από την στιγμή της αίτησης.

· Δεν είναι πλέον αναγκαία η εμπλοκή αρκετών υπηρεσιών διαφορετικών υπουργείων, δεδομένου ότι με την ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών, όλα θα γίνονται αυτόματα και άμεσα.

· Η απόφαση της συνταξιοδότησης απαιτούσε τουλάχιστον 2 μήνες προκειμένου να διεκπεραιωθεί και να αποσταλεί ταχυδρομικά στον δικαιούχο της σύνταξης, ενώ πλέον θα κοινοποιείται άμεσα στο e-mail του.

Οι εκκρεμείς αιτήσεις

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, η αυτοματοποιημένη διαδικασία της απονομής των συντάξεων, απελευθερώνει έμπειρο και χρήσιμο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο θα απασχολείται αποκλειστικά και μόνο στα τμήματα απονομής των εκκρεμών συντάξεων.

Σταδιακά και έως την πλήρη λειτουργία του νέου συστήματος, ο όγκος των εκκρεμών συντάξεων θα φθίνει συνεχώς.

Πηγή: athina984.gr (Απόστολος Χονδρόπουλος)

Load More Related Articles
Load More In Εργασία - Απασχόληση
Comments are closed.

Check Also

 ΔΕΕΠ ΝΔ Τρικάλων: 49 Χρόνια ΝΔ

Στις 4/10/1974  ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει την ΝΔ. Σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη…