3B3348537B81F04E251452AE288CA94F

Οι μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα λαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο στήριξης ανά εκτάριο, όπως ορίζει το νέο καθεστώς ενισχύσεων σύμφωνα με τα επίσημα νομικά κείμενα που δημοσίευσε η Κομισιόν για το χάρτη της νέας ΚΑΠ το μεσημέρι της Παρασκευής 1ης Ιουνίου.

Θα μειωθούν οι άμεσες ενισχύσεις άνω των 60.000 ευρώ σε γεωργούς και θα επιβληθεί ανώτατο όριο για ενισχύσεις άνω των 100.000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση.

Συνοψίζοντας τις κύριες αλλαγές που φέρνει η νέα ΚΑΠ µετά το 2021, είναι οι εξής:

-Τα κράτη-μέλη οφείλουν να μειώσουν το ποσό των άμεσων πληρωμών που ξεπερνά τα 60.000 ευρώ, και που θα αποδίδεται σε κάθε ενδιαφερόμενο αγρότη ανά ημερολογιακό έτος ως εξής:

α) κατά τουλάχιστον 25% για ενισχύσεις ανάμεσα στα 60.000 και 75.000 ευρώ

β) κατά τουλάχιστον 25% για ενισχύσεις ανάμεσα στα 75.000 και 90.000 ευρώ

γ) κατά τουλάχιστον 75% για ενισχύσεις ανάμεσα στα 90.000 και 100.000 ευρώ

δ) κατά 100% για ποσά που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ

-Μόνο σε «Αυθεντικούς Αγρότες» (Genuine Farmers) θα δίνονται άµεσες ενισχύσεις, πριµ από το Εθνικό Απόθεµα και θα πραγµατοποιούνται µεταβιβάσεις δικαιωµάτων. Eίναι δουλειά των κρατών-µελών να ορίσουν ποιοι θα είναι οι «Genuine Farmers» βάσει εισοδηµατικών κριτηρίων, την καταχώριση σε µητρώα, τις ώρες εργασίας κ.λπ. Ό,τι δηλαδή γίνεται και τώρα µε τους κατ’ επάγγελµα.

-Οι Κανόνες Πολλαπλής Συµµόρφωσης που είναι απαραίτητοι για να λάβει ο αγρότης άµεσες ενισχύσεις διευρύνονται και θα γίνουν πιο περιβαλλοντικά αυστηροί.

-Προτείνεται να δίνεται πριµ σε οικολογικά σχήµατα (Εθελοντικό πρόγραµµα για το κλίµα και το περιβάλλον «Eco-scheme») που µπορεί να περιλαµβάνουν τη µετάβαση σε πιο περιβαλλοντικά ορθές πρακτικές διαχείρισης λιπασµάτων.

-Υποχρεωτική για όλα τα κράτη µέλη η αναδιανεµητική ενίσχυση προς µικρές ή µεσαίες εκµεταλλεύσεις. Θα δίνεται για συγκεκριµένο αριθµό στρεµµάτων (π.χ έως 100 στρέµµατα) και µπορεί να είναι διαφορετική ανά κλίµακα έκτασης

– Εκτός από τη βασική ενίσχυση, στην αρχιτεκτονική των άµεσων, παραµένουν η συµπληρωµατική ενίσχυση για τη στήριξη εισοδήµατος νεαρών γεωργών (CISYF), οι συνδεδεµένες ενισχύσεις (CIS) και η συνδεδεµένη ενίσχυση για το βαµβάκι.

agronews.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Το Σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», παρουσίασαν στο Μουζάκι, Μητσοτάκης – Σταϊκούρας

Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», σε Σ…