w29-62630ts

Με τη συμμετοχή ηγετών, υπουργών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων κρατών-μελών της ΕΕ και αραβικών χωρών, καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διεξάγεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα η Ευρω-Αραβική Σύνοδος (EU-Arab Summit).

Οι εργασίες της διήμερης 3ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου, με τίτλο «Κοινοί Ορίζοντες», αρχίζουν σήμερα το το πρωί, στις 9.00, στο Μέγαρο Μουσικής με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Κεντρική επιδίωξη της συνάντησης είναι να έχουμε ακόμη σημαντικότερες οικονομικές συνέργειες σε αυτόν κρίσιμο χώρο της Εγγύς και Μέσης Ανατολής» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη Σύνοδο Κορυφής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της συνόδου αυτής για την Ελλάδα, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι «η παρουσία όλων αυτών των ηγετών δείχνει και την αναβάθμιση που έχει η διεθνής θέση της χώρας μας το τελευταίο διάστημα». Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η τρίτη αυτή Σύνοδος Κορυφής να είναι ιδιαίτερα παραγωγική σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Μετά το χαιρετισμό του Αλέξη Τσίπρα τη σκυτάλη θα πάρουν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρντέινεχ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας -η οποία ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ- της Μάλτας, του Κατάρ, της Ρουμανίας. Επιπλέον, από το ίδιο βήμα θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο αντιπρόεδρος της Σερβίας και υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, ο υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου και οι υφυπουργοί Εμπορίου της Σαουδικής Αραβίας και Υποδομών του Ιράκ, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνοδος θα έχει ευρύτατη γεωγραφική κάλυψη, καθώς αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι από περισσότερες από 30 χώρες. Εκτός από τους αρχηγούς κρατών, τους υπουργούς και τους αξιωματούχους της ΕΕ και των αραβικών χωρών, θα δώσουν επίσης το «παρών» ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι αραβικών και ελληνικών επιμελητηρίων. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, την πρώτη ημέρα της συνόδου θα απευθύνουν ομιλίες η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στο επίκεντρο των διήμερων εργασιών της συνόδου αναμένεται να βρεθούν οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο αραβικός κόσμος, με έμφαση στην εμβάθυνση των σχέσεων και των οικονομικών δεσμών στα πεδία κοινού ενδιαφέροντος, μέσω της ενίσχυσης κυρίως του πολιτικού διαλόγου. Ακόμα αναμένεται να συζητηθεί το μεταναστευτικό και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η ευρωπαϊκή και οι αραβικές πολιτικές γειτονίας στη Μεσόγειο, στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, περιβαλλοντικά ζητήματα και ενεργειακά θέματα. Στις εισαγωγικές τους ομιλίες, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολιτικοί ηγέτες αναμένεται να εστιάσουν στη σημασία της θεμελίωσης ζωντανού και συγκροτημένου ευρω-αραβικού διαλόγου.

Η φετινή Σύνοδος Κορυφής αποτελεί, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, μια μοναδική γέφυρα επικοινωνίας, που συνδέει ταχέως δύο μεταβαλλόμενους κόσμους και θεμελιώνει τις απαραίτητες πλατφόρμες συνεργασίας για ένα πιο αποδοτικό μέλλον.

Μάλιστα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι διμερείς συναντήσεις μεταξύ των αρχηγών κρατών που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της συνόδου, αλλά και η κοινή παρουσία στις εργασίες υψηλόβαθμων εκπροσώπων του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας.

Το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ως οικοδεσπότης, θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των ηγετών και των αξιωματούχων των κρατών και της ΕΕ που συμμετέχουν στη σύνοδο.

Οι εργασίες της συνόδου θα ολοκληρωθούν την Τρίτη με τις ομιλίες, μεταξύ άλλων, του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος της Κύπρου Αβέρωφ Νεοφύτου.

Η 3η Ευρω-Αραβική Σύνοδος: «Κοινοί Ορίζοντες» διοργανώνεται από την Al-Iktissad Wal – Aamal Group και τη Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε. σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στους ιδρυτές της κατασκευαστικής εταιρείας της Μέσης Ανατολής, με έδρα την Αθήνα, Consolidated Contractors Company (CCC), Said Khoury και Hassib Sabbagh. Την ιδέα αυτή ενστερνίστηκε ο σημερινός της πρόεδρος, Ταϊφίκ Χούρι, με τη διεξαγωγή το 2016 της πρώτης συνόδου.

Αναλυτικά η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Για τρίτη χρονιά διοργανώνεται στην Αθήνα η συνάντηση κορυφής των αραβικών χωρών με την ΕΕ, με παρουσία επιτρόπων, αρχηγών κρατών από πολλά ευρωπαϊκά και αραβικά κράτη. Κεντρική επιδίωξη της συνάντησης είναι να έχουμε ακόμη σημαντικότερες οικονομικές συνέργειες σε αυτόν τον κρίσιμο χώρο της Εγγύς και Μέσης Ανατολής. Η παρουσία όλων αυτών των ηγετών δείχνει και την αναβάθμιση που έχει η διεθνής θέση της χώρας μας το τελευταίο διάστημα. Ελπίζω ότι και στα δύο αυτά επίπεδα, το οικονομικό και το πολιτικό, η τρίτη αυτή Σύνοδος Κορυφής Ευρώπης- αραβικών χωρών πρόκειται να είναι ιδαιίτερα παραγωγική».

topontiki.gr από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

«Πορεία νίκης», έδειξε και η περιοδεία της Τρίτης, για τον Κώστα Μαράβα 

Συνέχεια στην πορεία της νίκης για τον Κώστα  Μαράβα και την Τρίτη από τα χωριά Πηγή, Λυγα…