Μπερνάντα Αλμπα copy

Ο Λόρκα αναβιώνει στα Τρίκαλα, με το εξαίσιο έργο του «Το σπίτι της Μπερνάντα Αλμπα»! Η διάσημη Μπερνάντα, η προσωποποίηση της καταπίεσης, αναβιώνει από την Πειραματική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων. Τρεις σκηνοθέτιδες μοιράστηκαν ρόλους (σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία, διασκευή, επιμέλεια κίνησης, εκγύμναση ηθοποιών) και άλλες 9 ηθοποιοί (ερασιτέχνες και επαγγελματίες), συν μια μουσικός, δίνουν τον τόνο στο εξαίρετο αυτό έργο: η γυναίκα, η καταπίεση, η δόλια συμπεριφορά, η αγάπη, η παθιασμένη ερωτική στάση… Για όλα αυτά, σήμερα το πρωί παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στον δημοτικό κινηματογράφο, στον μύλο Ματσόπουλου. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε με έμφαση την προσπάθεια της Πειραματικής Σκηνής για την αναβάθμιση του πολιτιστικού υποβάθρου της πόλης των Τρικάλων, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κινήσεις. Και σημείωσε με έμφαση, ότι ο Δήμος προωθεί την ανάδειξη πολιτιστικών χώρων, όπως γίνεται με την Πινακοθήκη Μάρκελλου. Τον χώρο, δηλαδή, στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η παράσταση, στο Λαογραφικό Μουσείο, μπροστά ακριβώς από το Πνευματικό Κέντρο. Εκθείασε, δε, τις προσπάθειες των μελών της Σκηνής, για την επιμελημένη ανασύσταση της αίθουσας. Η δε πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου κ. Ντίνα Δήμα, συνεχάρη τη νέα προσπάθεια, επισημαίνοντας την ουσιαστική συμβολή όλων, στη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων.
Η εκ των σκηνοθετριών κ. Αντονέλλα Χήρα, επεσήμανε τη σκληρή δουλειά και προσπάθεια που επί 13 μήνες κατέβαλλαν τα μέλη της Πειραματικής Σκηνής. Η επίσης σκηνοθέτρια και υπεύθυνη για τη δραματουργική επεξεργασία κ. Πατρίτσια Λάζου, αναφέρθηκε στα σημαντικά στοιχεία του έργου: την Ισπανία του εμφυλίου, τον παραλληλισμό με την τρικαλινή ύπαιθρο, την ΚΟΜΔΕ (από την οποία δανείστηκαν αντικείμενα, προσφορά της Π.Ε. Τρικάλων), το αγροτικό ζήτημα στην Ελλάδα και δη στη Θεσσαλία, τις αναφορές του Καραγάτση για τη ΜΠΟΥΤ – την εταιρία που προηγήθηκε της ΚΟΜΔΕ. Το έργο έχει αναφορά στην ανθρώπινη ύπαρξη, με έντονους συμβολισμούς. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, «Το θέατρο ως χώρος διατύπωσης δημόσιου λόγου επιδρά με τις επιλογές και την πρόσληψη των λογοτεχνικών έργων με τα οποία ασχολείται, στο συλλογικό πνευματικό υπόβαθρο των θεατών του. Η δράση, το έργο  και πολύ περισσότερο ο θάνατος του Φερδερίκο Γκαρθία Λόρκα, αποτελεί για μας και όχι μόνο, την επιτομή του πορτρέτου του ελεύθερου μαχόμενου ανθρώπου». Κάτι που επεσήμανε και η εμπνεύστρια της Πειραματικής Σκηνής κ. Χριστίνα Κρίθαρη. Ενώ η συμβολή του καλλιτεχνικού διευθυντή του κ. Στέφανου Νταλάση, ήταν κάτι παραπάνω από σημαντικότατη, ενώ, όπως τονίζει ο ίδιος στον χαιρετισμό του: «Οι συμπολίτες μας όλων των ηλικιών, και κυρίως τα παιδιά και οι νέοι, έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν πολιτισμικές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα».

Η συνέντευξη Τύπου είχε και το στοιχείο της παρουσίασης μιας δουλειάς που συμπύκνωσε τη συμμετοχή τρικαλινών δημιουργών σε επίπεδο παραγωγύης, φωτογραφίας, δημιουργικού, αλλά και την ουσιαστική συμβολή του Δήμου Τρικκαίων σε μια προσπάθεια πραγματικής θεατρικής αναγέννησης στην πόλη των Τρικάλων. Χαρακτηριστικό το απόσπασμα από τον χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Δημήτρη Παπαστεργίου στο πρόγραμμα της παράστασης: «Όσο υπάρχουν τέτοιες ομάδες ανθρώπων που αναζωογονούν και ανατροφοδοτούν τον πολιτισμό των Τρικάλων, είμαι βέβαιος πως μπορούμε να ελπίζουμε!».
Οι παραστάσεις θα δίνονται κάθε Σαββατοκύριακο μέχρι τις 9 Μαΐου (εκτός του Πάσχα, οπότε μεταφέρονται για τη δεύτερη και την τρίτη ημέρα του Πάσχα), αρχής γενομένης από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 9 και 10 Μαΐου 2016.

Οι Συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία: Πατρίτσια Λάζου και Αντονέλλα Χήρα

Δραματουργική επεξεργασία: Πατρίτσια Λάζου

Διασκευή κειμένου: Πατρίτσια Λάζου, Αντονέλλα Χήρα, Χριστίνα Κρίθαρη

Επιμέλεια κίνησης και εκγύμναση ηθοποιών: Πατρίτσια Λάζου

Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Κρίθαρη

Ζωντανή μουσική (κιθάρα) : Ελμίνα Ροδίτη

Τραγούδα και  συμμετέχει : Λήδα Φράγκου.

Επιμέλεια φωτισμών: Η ομάδα

Σκηνογραφική επιμέλεια: Αχιλλέας Ζάζος

Επιμέλεια Κοστουμιών: Η ομάδα

Τεχνική και Ηλεκτρολογική Υποστήριξη :Στέλιος Καραγιώργος

Κατασκευή κοστουμιών: Έφη Παλαιοδήμου

Σχεδιασμός Γραφικών: upmess.com

Οργάνωση παραγωγής και υπεύθυνη επικοινωνίας: Αντονέλλα Χήρα

Σκηνοθεσία teaser: Άρης Κοτρώνης – Βέττας

Filming – Editing : Γιάννης Φλούλης

Παραγωγή teaser: Floulis Photographers

Φωτογραφίες: Θάνος Φλούλης

Παίζουν: Βίκυ Ιακωβάκη, Βασιλένα Μητσιάδη, Άννα Παλαιοδήμου, Ελένη Ποζιού, Θεοδώρα Σαργιώτη, Ρόζα -Μαρία Σίττα, Φωτεινή Σπανού, Μαρία Τάχου, Εύα Τσαρμακλιώτη.

 

Χορηγοί της παράστασης:

Public café

upmess.com

Floulis Photographers

Urban Scan and Print Services

Καρακικές ένδυση- υπόδηση

Σβούρα το μαγαζάκι για τον γάμο ,τη βάπτιση, το παιχνίδι..

Κάφκας ηλεκτρολογικά είδη

 

Θανάσης Μιχαλάκης

Για το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

Load More Related Articles
Load More In Κοινωνικά
Comments are closed.

Check Also

Σε μεγάλη νίκη οδεύει ο Κώστας Μαράβας!!!

,Σε μεγάλη νίκη φαίνεται να οδεύει ο νυν Δήμαρχος κ. Κώστας Μαράβας, ύστερα κι από τα πρώτ…