trifylli

Ξεκινά δειλά-δειλά η σεζόν στη μηδική, με τις πρώτες κοπές του προϊόντος να είναι ήδη γεγονός. Όπως είθισται, το πρώτο «μαχαίρι» είναι υποδεέστερο ποιοτικά από τα επόμενα, με αποτέλεσμα η τιμή που πιάνει ο παραγωγός, τη δεδομένη χρονική περίοδο, να κυμαίνεται από 10 – 14 λεπτά το κιλό. Κάτι αντίστοιχο συνέβη όσον αφορά τις τιμές και πέρσι, λένε συστηματικοί καλλιεργητές μιλώντας στον ΑγροΤύπο.

Ωστόσο, η ξηρασία που επικράτησε το φθινόπωρο του 2017 και τους πρώτους μήνες του 2018 «στέγνωσε» στην κυριολεξία τα βοσκοτόπια, στρέφοντας τους κτηνοτρόφους σε αγορές, με αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού της μηδικής να φτάσουν και τα 24 λεπτά σε ορισμένες περιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν αρκετά τα καλλιεργούμμενα στρέμματα.

Οι τιμές της μηδικής πέρσι ξεκίνησαν από τα 12 λεπτά το κιλό για τις πρώτες κοπές, ωστόσο με το πέρασμα των μηνών και με δεδομένη την καλύτερη ποιοτική στάθμη των μετέπειτα «χεριών», αλλά και την αυξημένη ζήτηση, έφτασαν έως και τα 24 λεπτά το κιλό.

Ως αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης, λόγω ξηρασίας, από τα νησιά, την Κρήτη και ορισμένες νησιωτικές περιοχές, τα αποθέματα κατά τους πρώτους μήνες του 2018 σχεδόν μηδενίστηκαν, δίνοντας προοπτική καλής τιμής και για το προϊόν που άρχισε τώρα να κόβεται.

Όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Μανής, από την περιοχή Μουριές του Κιλκίς, ο οποίος καλλιεργεί κάθε χρόνο πάνω από 400 στρέμματα μηδικής «έχει ξεκινήσει ήδη η διάθεση του προϊόντος. Εγώ έχω σταθερές συνεργασίες και πουλάω όλη την ποσότητα. Ενδεικτικά πέρσι παρήγαγα 16.000 δέματα μηδικής, ενώ φέτος ευελπιστώ να πιάσω τα 18.000-19.000 δέματα».

Σύμφωνα με τον έμπειρο παραγωγό από το Κιλκίς, οι τιμές εκκίνησης, για το πρώτο χέρι (που είναι παραδοσιακά υποδεέστερο ποιοτικά και ιδίως φέτος ακόμα περισσότερο λόγω των ανοιξιάτικων βροχοπτώσεων) «φτάνουν τα 12 λεπτά το κιλό, όπως ακριβώς και πέρσι στο ξεκίνημα, αλλά μετά θα ανέβουν κι άλλο».

Πέρσι ο κ. Μανής πούλησε μηδική με τιμές έως και 18 λεπτά το κιλό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σε άλλες περιοχές της χώρας, δεν έλειψαν και πράξεις σε τιμές ακόμη και στα 23-24 λεπτά το κιλό, τους πρώτους μήνες του 2018.

Τώρα έκοψαν σε Μεσολόγγι και Λάρισα, τις επόμενες ημέρες το δέσιμο

Οι βροχές των τελευταίων ημερών πήγαν πίσω λίγο χρονικά τις κοπές στις περιοχές του Μεσολογγίου και στη Λάρισα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ.

Για παράδειγμα, στο Κιλελέρ, όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Αχιλλέας Γεροτόλιος, «τώρα κόψαμε τη μηδική και περιμένουμε να κάνει καλό καιρό τις επόμενες ημέρες και να μην βρέξει, για να το δέσουμε».

Όσον αφορά στις τιμές παραγωγού, ο κ. Γεροτόλιος εκτιμά πως όσον αφορά στο πρώτο χέρι δεν θα ξεπεράσουν τα 10-12 λεπτά το κιλό, όπως και πέρσι δηλαδή. Σημειωτέον ότι στο Κιλελέρ οι παραγωγοί πούλησαν πέρσι τα τελευταία χέρια έως και 20 λεπτά το κιλό στο τέλος της σεζόν.

Μεσοσταθμικά πάντως η τιμή της μηδικής πέρσι κυμάνθηκε στην περιοχή αυτή μεταξύ 14 – 16 λεπτών το κιλό.

Σε λίγες ημέρες το δέσιμο στο Μουζάκι της Καρδίτσας

«Το προϊόν είναι κομμένο στο χωράφι και αφημένο για να στεγνώσει», λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Πλάτων Ρέτζιος από το Παλαιοχώρι του δήμου Μουζακίου Καρδίτσας. Σύμφωνα με τον ίδιο οι τελευταίες περσινές ποσότητες έπιασαν και τα 24 λεπτά το κιλό, ενώ τα αποθέματα μηδενίστηκαν.

Για το πρώτο χέρι, εκτιμά, ο κ. Ρέτζιος, ότι στην περιοχή της Καρδίτσας η τιμή θα κυμανθεί μεταξύ 9 και 14 – 15 λεπτών το κιλό, ανάλογα με την καθαρότητα του προϊόντος. Πέρσι, λέει ο ίδιος καταλήγοντας, «τα επόμενα χέρια έπιασαν και 16 – 17 λεπτά το κιλό στο χωράφι».

agrotypos.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Ολοκληρώθηκε η παράδοση- παραλαβή & η συγκρότηση σε Σώμα του νέου ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Πύλης

Από το απερχόμενο ΔΣ του Εμπορικού Συυλόγου Πύλης, εξεδόθη η κάτωθι σχετική ανακοίνωση …