Internat_symposium_Chemistry_natural_products-3

Στο εργαστήριο υπάρχουν αμέτρητες δυνατότητες σύνθεσης μορίων για την δημιουργία χημικών ουσιών με χρήση στην ιατρική και την Παρασκευή φαρμάκων.

Ένας από τους πιο πρακτικούς και λειτουργικούς τρόπους, είναι η αναζήτηση των ουσιών αυτών σε πράγματα που ούτως ή άλλων καταναλώνονται. Άλλωστε είναι η επιστημονική αυτή τάση, που πυροδότησε τα τελευταία χρόνια την συζήτηση γύρω από τους ισχυρισμούς υγείας του ελαιολάδου.

Στο 30ο Διεθνές Συμπόσιο για τη Χημεία των Φυσικών Προϊόντων και το 10ο Διεθνές Συνέδριο για τη Βιοποικιλότητα, που φέτος ανατέθηκε στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η διοργάνωσή τους, θα συμμετέχει όλη η αφρόκρεμα της έρευνας.

Μια άλλη όμως πτυχή, που αφορά τόσο στην έρευνα, όσο και στην βιομηχανία, και κατ’ επέκταση την οικονομική ανάπτυξη, είναι η εκμετάλλευση του πλούτου των αρωματικών φυτών που υπάρχουν άφθονα στην Ελλάδα. «Η χώρα μας έχει μια απίστευτη βιοποικιλότητα, έχουμε πάνω από 6000 είδη φυτών, το 20% από τα φυτά αυτά είναι ενδημικά, βρίσκονται μόνο στη χώρα μας, και πραγματικά τα τελευταία χρόνια, γίνεται μια εξαιρετική δουλειά, και από τα πανεπιστήμια, και από την βιομηχανία, για να αξιοποιήσουμε αυτόν τον φυτικό πλούτο και νομίζω ότι θα ήταν πολύ σημαντικό αν αυτήν την βιοποικιλότητα μπορέσουμε στα επόμενα χρόνια να την μετατρέψουμε σε φαρμακευτικά προϊόντα, καλλυντικά προϊόντα, συμπληρώματα διατροφής, και αυτό πραγματικά θα βοηθήσει την οικονομία της χώρας μας» ανέφερε στο Agronews, ο Λέανδρος Σκαλτσούνης, Καθ. Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ. Τον καθηγητή Σκαλτσούνη συναντήσαμε στο 30ο Διεθνές Συμπόσιο για τη Χημεία των Φυσικών Προϊόντων και το 10ο Διεθνές Συνέδριο για τη Βιοποικιλότητα, που φέτος ανατέθηκε στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η διοργάνωσή τους, και στα οποία θα συμμετέχει όλη η αφρόκρεμα της έρευνας.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Λέανδρος Σκαλτσούνης.

«Πρόκειται για ένα διεθνές συνέδριο, το οποίο αφορά την χημεία και τη βιολογία των φυσικών προϊόντων. Είναι πολύ τιμητικό που το ανέθεσαν στην χώρα μας και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών» σχολίασε σχετικά ο κ. Σκαλτσούνης που είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συμποσίου και του συνεδρίου.

Εκεί βρέθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την Ελλάδα «φυσικό hotspot βιοποικιλότητας», ενώ τόνισε πως η χώρα εξελίσσεται σε δυναμικό παίκτη στο χώρο των αρωματικών φυτών.

«Οι ιδιαίτερες ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα ευνοούν στην ανάπτυξη μεγαλύτερης συγκέντρωσης και πληθώρας φαρμακευτικών ουσιών, οπότε είναι μία καλή συνέχεια για αυτό που γίνεται, για έρευνα στην Ελλάδα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Αραχωβίτης.


Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την Ελλάδα «φυσικό hotspot βιοποικιλότητας», ενώ τόνισε πως η χώρα εξελίσσεται σε δυναμικό παίκτη στο χώρο των αρωματικών φυτών.

Όπως δήλωσε στη συνέχεια στο Agronews ο κ. Αραχωβίτης, το μεγάλο στοίχημα του μέλλοντος, είναι ο συνδυασμός της ανάπτυξης και της βιοποικιλότητας. «Χρειαζόμαστε την προστασία του περιβάλλοντος, την ισορροπημένη ανάπτυξη, μια ανάπτυξη που η χώρα μας θα μπορούσε να βασιστεί πάνω σε αυτή, γιατί ξέρετε η χώρα μας δεν έχει το πλεονέκτημα αν θέλετε του μεγάλου κλήρου ή των μεγάλων εκτάσεων, έχουμε μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και ιδιαίτερα πολύπλοκο ανάγλυφο.

Έχουμε μεγάλο όγκο ορεινών περιοχών όπου εκεί ενδημούν πάρα πολλά φαρμακευτικά φυτά, αρωματικά, τα οποία μπορούν  να δώσουν οικονομίες τέτοιες που να κρατήσουν τους ανθρώπους στην ύπαιθρο και ταυτόχρονα να προστατεύσουν το περιβάλλον. Αυτό είναι το στοίχημα και το πολιτικό στοίχημα αν θέλετε το επόμενο διάστημα. Το πώς θα κρατήσουμε τον κόσμο με αξιοπρεπές εισόδημα στην ύπαιθρο να ασχολείται με την γεωργική παραγωγή».

Σημειώνεται τέλος πως στο συνέδριο συμμετέχουν περισσότεροι από 600 σύνεδροι, προερχόμενοι από 65 χώρες, ενώ θα ακουστούν περί τις 125 ομιλίες. Θα διαρκέσει έως την Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου και διεξάγεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του ΕΚΠΑ.

Ολόκληρη η ομιλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, στο Συνέδριο:

Η ισορροπημένη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και η προστασία του περιβάλλοντος είναι οι κύριες πολιτικές κατευθύνσεις του μέλλοντος

Στο 30ο Διεθνές Συμπόσιο για τη Χημεία Φυσικών Προϊόντων και το 10ο Διεθνές Συνέδριο για τη Βιοποικιλότητα, παραβρέθηκε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

Οι δύο παράλληλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στις 25-29 Νοεμβρίου στην Αθήνα, με «οικοδεσπότη» την Ένωση Ελλήνων Χημικών, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην ομιλία του ο υπουργός επισήμανε πως «η ισορροπημένη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, η προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, η υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων αποτελούν τις κυριότερες πολιτικές κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε στο προσεχές μέλλον.»

 Πρόσθεσε ότι «το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους εποπτευόμενους φορείς του εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει την έρευνα και τα αποτελέσματά της σε αυτούς τους σημαντικούς τομείς της επιστήμης».

«Το συμπόσιο», τόνισε, «προσφέρει στο διεθνές επιστημονικό κοινό μια πιο εστιασμένη ματιά στα φαρμακευτικά φυτά και στα παραδοσιακά γεωργικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, το κρασί, τον κρόκο, τη μαστίχα, τη ρίγανη, το μέλι, τη μέντα, το μελισσόχορτο, το φασκόμηλο κ.ά.»

«Ελπίζουμε τα αποτελέσματα του συνεδρίου σας να συμβάλουν ώστε να αποκτήσουμε καλύτερα και περισσότερα μέσα, ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα των φυσικών προϊόντων που παράγουμε, να τα επισημάνουμε και να τα διαφημίσουμε», είπε ο υπουργός και εξήγησε τους λόγους: «Θέλουμε αφενός μεν να εξασφαλίσουμε υψηλού επιπέδου προστασία των καταναλωτών και αφετέρου δε να τους διευκολύνουμε στην επιλογή τους, δηλαδή χρειάζεται να αυξήσουμε τον αριθμό των τροφίμων που επισημαίνονται και διαφημίζονται με ισχυρισμούς διατροφής και υγείας».

«Η Ελλάδα αποτελεί κατά κάποιο τρόπο ένα φυσικό hotspot βιοποικιλότητας με μια χλωρίδα άνω των 6.000 φυτικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.000 ενδημικών. Η διατήρηση αυτής της βιοποικιλότητας σε συνδυασμό με την έρευνα για τα φαρμακευτικά, βρώσιμα και αρωματικά φυτά μπορεί οδηγούν σε νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ιδιαίτερα όταν αυτός ο πλούτος του εγχώριου γενετικού υλικού συνδυάζεται με τον βιολογικό τρόπο καλλιέργειας.

Η ιδιαιτερότητα των εδαφοκλιματικών συνθηκών της χώρας μας (ιδιαίτερο ξηροθερμικό κλίμα, αυξημένο ποσοστό ημιορεινών και ορεινών περιοχών κ.τ.λ.) εξασφαλίζει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την παραγωγή μοναδικών, υψηλής ποιότητας, προϊόντων.»

agronews.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Περισσότερες από 24.000 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συ…